İMAR PLANINDA NELER DÖNÜYOR?

Van merkez imar planının iptal edildiği, planı hazırlayan bazı görevlilerin yolsuzluk yaptığı iddiaları sürerken, Van Belediyesi eylül ayı ilk meclis toplantısında planla ilgili tartışılacak karar almaya hazırlanıyor.

Fazıl ERÜŞ-İlhan SİYAHTAŞ
Van şehir merkezinde 1050 hektar alanı kapsayan ve askıya çıkarılan, vatandaşların itirazları alınan yeni imar planının iptal edildiği yönündeki iddialar imar planının çıkmasını bekleyen vatandaşları tedirgin etti.  Bu arada yeni imar planının bütünlüğünü bakanlık ve belediye de bazı kamu personellerinin menfaat karşılığında bozdukları,  arsa sahiplerine plan üzerinde haksız menfaat sağladıkları iddiaları sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü olaya ismi karışan bazı personelleri görevden aldığı, bazı personellerin ise görev yerlerini değiştirdiği ve yasal soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
Van şehir merkezinde 1050 hektar alanı kapsayan ve askıya çıkarılan yeni imar planının iddia edildiği gibi iptal edilmediğini söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman" Bu dedikodular sürekli oluyor. Ancak biz bu dedikoduları ciddiye almıyoruz. Belediye de bu dedikodulara kulak asmıyor. İmzaladığımız protokol gereği işlerimizi yapmaya çalışıyoruz. Yakında imar planı açıklanacak"  dedi.
SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Mart ayında onaylanan plandan sonra itirazlar değerlendirilirken bu itirazlar çerçevesinde yeni imar planını Merkez, Kuzey- Güney, Edremit ve Çevre Yolu etabı ismiyle dörde böldüklerini belirten Mekânsal Planlama Genel Müdürü Kahraman, yolsuzluk iddialarını doğrulayarak şunları söyledi:  " 5400 hektar alana sahip askıya çıkmamış olan Güney imar planında yolsuzluk yapıldığı, bazı sıkıntılar yaşandığını tespit ettik. Bu nedenle planı geri çektik. Yetkili kurumlarla ve Belediye ile görüşerek böyle bir karar verdik Ankara'da bu yönde soruşturma ve incelemeler sürüyor.  Görevden alınan, yeri değiştirilen personeller var.  Seyrine göre soruşturma Van belediyesine uzanabilir. O nedenle bir sorun olacağını sanmıyorum. Bu bölge için yeni bir plan hazırlayacağız."
VATANDAŞIMIZI MAĞDUR ETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİYORUZ
Yeni imar planında bir kısım insanların memnun olacağı gibi bir kısım insanların da mağdur olabileceğini belirten Kahraman  " Vatandaşların hepsini eşit oranda memnun etmek teknik olarak mümkün değildir. Van Belediyesi ile ortak hazırladığımız, ortak karar verdiğimiz, ortak sorumluluk imar planında vatandaşımızı mağdur etmemeye özen gösteriyoruz. Neticede şehre şekil veren yeni imar planı hazırlanıyor. İtirazlar devam edecektir. Bize gelen itiraz dilekçelerinde insanlar genelde evlerinin ve bahçelerinin de yıkılmasını,  yolun kendi arasından geçmesini, kamu alanına pay ayrılmasını istemiyor.  Böyle olunca da imar projemizi uygulamak zor oluyor. Bizde elimizden geldiğince projeyi ona göre ayarlamaya çalışıyoruz. Mümkün mertebe Van şehrinin ve şehirde yaşayanların 50 yıllık geleceği için bu planı uygulamaya koyacağız."
PLANIN SONUNA GELİNDİ
Kahraman " Vatandaşımız rahat olsun. Daha önce böyle değişiklikler olmuşsa da hepsi iptal oldu ve düzeltildi. Paydaşımız olan belediye ile iletişimimiz devam ediyor. En yakın zamanda da bu projelerin sonuna gelip uygulayacağız. Bütün itirazları da değerlendirdik. Bir yeri yaparken başka yeri bozmamaya dikkat ederek bu planı hazırladık" dedi.
 BELEDİYE BİR ÖNCEKİ İMAR PLANINI KABUL EDECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü bu açıklamaları yaparken Van Belediyesi'nin Eylül ayı ilk meclis toplantısında imar planıyla ilgili gündeme bomba gibi düşecek bir karar alabileceği ileri sürüldü.   Belediye meclis toplantısında Van şehir merkezinde 1050 hektarlık alanı kapsayan son açıklanan imar planından bir önceki imar planın kabul edileceği ileri sürüldü.    Askıya son çıkan imar planına göre karar alan özellikle bazı site arsa sahiplerinin bu karar ile daha çok mağdur olabileceği ileri sürüldü.
VAN EKONOMİSİ KİTLENMİŞ, İFLAS NOKTASINA GELMİŞTİR 
Planı bekleyen vatandaşlar belediye ile bakanlık arasında yaşanan kurumsal uyumsuzluğun özellikle şaibeye karışmamış vatandaşları mağdur ettiğini belirterek şunları söylediler: " 17 aydır plan çalışması yapılıyor ama ortada hala bir plan yok ama dedikodu ve yolsuzluk söylentisi çok. Kime güvenelim, kime inanalım. Kentimizin ekonomideki bel kemiği inşaat sektörüdür. Van ekonomisi plan nedeniyle kitlenmiş, iflas noktasına gelmiştir.  Yeni bir süreci beklemeye tahammülümüz yoktur. Vatandaşın önünün açılmasını ve yolsuzluk yapanların,  menfaat sağlayanların sorumlu kurumlarda tespit edilerek cezalandırılmasını bekliyoruz. "

Bakmadan Geçme