Özgür ve Demokratik Bir Türkiye

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin katılımı ile Van’da 'Özgür ve Demokratik Bir Türkiye İçin' konulu bir toplantı yapıldı.
Çözüm süreciyle ilgili projelerini anlatıp bölge halkının taleplerini dinlemek amacıyla Van'a gelen CHP milletvekilleri; muhtarlar, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantının açılış konuşmasını CHP İl Başkanı Cemal Şen’in yapmasının ardından kürsüye gelen Manisa Milletvekili Hasan Ören, partisi tarafından hazırlanan 17 maddelik 'Özgürlük ve Demokrasi Bildirgesi'ni okudu. Türkiye'de çok büyük bir demokrasi ayıbının yaşandığını ve insanların özgür iradeleriyle verdiği oyların Meclis'e yansımadığını öne süren Ören, kendi partisine oy veren vatandaşların oylarıyla başka partilerin milletvekili sayısını artırdığını belirtti. Bunun adının oy hırsızlığı olduğunu anlatan Ören, “Bu nedenle oy hırsızlığına yol açan yüzde 10 seçim barajının kaldırılması gerekir. Böylece milli iradenin Meclis'e tam yansımasını sağlayabiliriz. Bu ülkede hukuk göz ardı ediliyor. Uzun tutukluluk süreleri keyfi uygulamalara dönüşmüş durumda. Demokrasi ve insan haklarına saygı için gerekli olarak yeni bir düzenlemeyle bu hukuksuzluğu hep birlikte ortadan kaldıralım. Gelin Siyasal Partiler Yasası’nı değiştirelim. Milletin vekillerini, milletin kendisi seçsin. Bu uygulamayı değiştirerek milletin iradesine saygı duyalım. Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğü, güvence altına alınması gereken en önemli konulardan birisidir. Türkiye'de insanların en ufak bir barışçıl bir protestoda bile biber gazlarına ve coplara maruz kalan işçilerin haklı taleplerine uygulanan şiddeti unutmadık. Milletin vekillerini millet seçsin, toplantı, gösteri ve örgütlenme özgürlüğünü geliştirelim. Din ve vicdan özgürlüğü korunsun, her inanca eşit imkan tanınsın. Basın özgürlüğü sağlansın. Tutuklu öğrenciler ayıbına son verilsin, halkın vekillerine özgürlük verilsin. Gizli tanık hukukuna ve yasa dışı dinlenmelere son verilsin, faili meçhul cinayetler çözümlensin. Nevruz resmi bayram olsun” dedi.
Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Ören, “Uludere Katliamı aydınlatılmalıdır. Uludere'de 34 insan katledildi ancak sorumlular hala belli değil. Çözüm isteniyorsa Uludere Komisyonu'nu yeniden kuralım. CHP buna hazırdır. Diyarbakır'a cezaevi değil, müze yapılsın. Gelin Diyarbakır Cezaevi'ni demokrasi ve insan hakları müzesi yapalım. Mayınlı araziler temizlensin ve köylü insanlara verilsin. Bu arazilerde modern tarım kooperatifleri kurulması amacıyla köylülere mali destekler sağlansın” ifadelerini kullandı.
Bursa Milletvekili Sena Kaleli, CHP Parti Meclisi Üyesi Çetin Sosyal, eski CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse’nin de birer kısa konuşma yapmasının ardından, soruların cevaplanması ve görüşlerin dile getirilmesi kısmına geçildi.
İlk olarak söz alan Van Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, Türkiye'yi kimseye böldürmeyeceklerini ve Türk bayrağını sokaklarda gururla taşımaktan çekinmediklerini söyledi. CHP'nin yıllardır bölgede olmadığını, siyaset yürütemediğini savunan Demez, “Türklerin Kürtlerden, Kürtlerin de Türklerden başka dostu yoktur” dedi.
Yalı Mahallesi Muhtarı Naci Başdinç ise, kente gelen milletvekillerinin her defasında kardeşlik mesajları verdiklerini ancak gittiklerinde bu mesajlarını unuttuklarını belirterek, “Ülkede gerçek anlamda yürekten gelen bir kardeşlik istiyoruz. Kardeşi kardeşe düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Nasıl kardeşi kardeşe vurdururlar? Türkiye'de gerçek anlamda kardeşlik olsun” dedi.
Toplantı diğer katılımcıların da görüş ve taleplerini iletmeleri ile sona erdi.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme