AZERBAYCAN'DAN TÜRKİYE'YE UYARI

Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Samir Adıgüzelli, İran’ın Türkiye’de Ermenilere yardım ederek misyonerlik faaliyetleri içerisinde olduğunu iddia etti.
Ermenilerin Akdamar Kilisesi ile ilgili iddiaları ve 8 Eylül’de yapılacak olan ayinden dolayı Van’a gelen Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Samir Adıgüzelli, Ermenistan’ın çeşitli bölgelerde bulunan misyoner gruplarının bu bölgede çok fazla ortalığı karıştıracak derecede iş yaptıklarını ifade etti. Adıgüzelli, Ermenilerin maksadının inanç meselesi olmadığını belirtti. Ermenilerin asıl maksatlarının bu bölgede özellikle Türkiye’de misyonerlik faaliyet göstererek Türkiye’nin birlik ve bütünlüğünü bozmak olduğunu anlatan Adıgüzelli, “Amaçları birtakım problemler çıkarmak. Türkiye’ye karşı bir haksız soykırım iddiasındadırlar. Burada fazlasıyla hak istiyorlar. Bu hak ne hakkıdır? Van’ın Bahçıvan Mahallesi’nde Ermeniler iki katlı bir binayı restore etmişler ve gizliden ayinler yapmışlar. Şu anda burayı bir kiliseye çevirmişler. Şimdi ise Ermeniler Akdamar Kilisesi iddiasında bulunuyorlar. Zaten onlar dünyanın neresinde olursa olsun bir kilise bulduklarında bunun hemen Ermenilere ait olduğu iddiasında bulunuyorlar. Akdamar Kilisesi Türklere aittir. Tarihte bu kilise burada yaşayan İslamiyet’ten önce bir ibadet yeri olmuş” ifadelerini kullandı.

“İRAN’DAKİ VAN KİLİSESİ’NİN GELİRİ ERMENİSTAN’A GÖNDERİLİYOR”
Türkiye’nin Ermenistan ve İran’ın bu faaliyetlerine hassas yaklaşması gerektiğini de sözlerine ekleyen Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Diaspora Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Samir Adıgüzelli, “İran’ın İsvihan’daki şehrinde bir Van adı altında bir kilise bulunmaktadır. Burada Ermeni soykırımı ile ilgili bir sergi açılmış ve elde edilen gelirin Ermenistan’a gönderileceği açıklanmıştır. Bunu resmen Van Kilisesi’nin rehberi açıklamıştır. Aynı sergi Akdamar Kilisesi’nde ayin günü açılacaktır. Burada da bizim kardeş Türkiye’de aynı iddialarda bulunacaklar, kitaplar satacaklar ve elde ettikleri geliri Ermenistan’a gönderecekler. Azerbaycan her zaman kardeş Türkiye’nin desteğini gördü. Cumhurbaşkanı Gül’ün Karabağ ile ilgili açıklamaları ülkemizde memnuniyetle karşılandı. Biz bu konuda Türkiye’yi hep Azerbaycan’ın yanında gördük. O yüzden biz de kardeş Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü için her zaman yanındayız. Yalnız burada biz çok dikkatli olmalıyız zünkü İran bizim komşumuz ve Türkiye’nin komşusu. Ama İran’ın Van, Erzurum, Kars, Muş ve Iğdır bölgesinde bir misyonerlik faaliyet vardır. Ermeni misyonerlerine de ayrı bir destek faaliyeti vardır. İran burada çok büyük bir bölücülük faaliyeti sürdürmektedir. İran’ın Doğu Türkistan’da yüz binlerce Müslüman katledildiği zaman, zulme maruz kaldığı zaman sesi çıkmadı. İran Ermenilere yardım ettiği gibi, bu bölgede bölücülük faaliyetleri içerisindedir. Biz İran’ın bu faaliyetlerinin her zaman karşısında olacağız. Türkiye’nin içerisinde huzursuzluk oluşturmak gibi faaliyetlerin önü alınmalıdır. Arzu ediyorum ki Türkiye’nin de bu konuya hassas yaklaşmasını istiyoruz. Ayın 8’inde heyet olarak biz de bulunacağız. Ermeni lobisinin Türkiye’nin bu bölgesinde, bu coğrafyadaki bölücülük faaliyetlerinin karşısında olacağız” şeklinde konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme