Ödüle layık haberler yapacağız

Van'ın 76 yıllık markası, birikimi ve sesi Vansesi Gazetesi Rıdvan Can arkadaşımızın kazandığı ödülle hafta sonu heyecanlı sevinçli bir gün yaşadık.   Kardeşim, çalışma arkadaşım Rıdvan'ı başarısından dolayı bir kez daha yürekten kutluyorum. Aldığı ödül Van'a verilen ödüldür. Bu Van basınının bir başarısıdır. 
Bu ödülün öncesi ve sonrasını kısaca sizlerle paylaşmak istiyorum.
Birincilik ödülüne layık görülen "Van Parispor'a Fransız"  başlıklı haberde Sur Ciğercisi Vanlı esnaflardan Mahmut Kahraman'ın sırtladığı Parispor'a ve Van'ın sahipsiz amatör futboluna dikkat çekmeyi amaçlamıştık.   Sorumluluğumuzun gereği Parisspor'a destek olduk. Parisspor Van amatör futbolunda yokluklara rağmen aslanlar gibi mücadele ederek şampiyon olmuş, Bölgesel Amatör Ligi'nde (BAL)  ligine katılma hakkını elde etmişti ama yığınla sorunları vardı.
"Van Parispor'a Fransız" haberimiz birincilik ödülü aldı ve haber çok büyük yankı uyandırdı,  Parisspor ise  Türkiye'de "dikkat" çekti., tanındı. Sabah gazetesi usta yazarı dostumuz değerli Yavuz Donat ağabeyimiz de haberimizi ve Parisspor'u köşesine taşıyarak Parisspor'un başarısını, çığlığını duyurdu.
Bütün bu güzel haberlere karşın BAL bu sezon 3. Lige yükselmek için mücadele edecek olan Parisspor'u   ilin en yetkilisinden en yetkisizine  kadar arayan, soran, kutlayan, başarı  dileyen;  sorununuz, ihtiyacınız nedir diyen olmamıştı. Van her zaman olduğu gibi kendi değerini, başarısını bir kez daha görmezden gelmişti. 
Peki Parisspor ne yaptı?
Haberimiz üzerine eski Van Valisi Münir Karaloğlu Parisspor yöneticilerini valilikte kabul  etti. Parisspor isminin İpekyoluspor olmasını başkan ve yöneticilere önerdi. Destek olacağını söyledi.   Parisspor da sorunlarından kurtulabilme, destek  bulma  umuduyla kimliğinden, kendisini var  eden isminden vazgeçmeyi  kabul ederek İpekyoluspor'a  dönüşme kararı aldı.  Umutlandılar, heyecanlandılar, sevindiler.  Çünkü ilk defa valilikten ve Van'da bir kurumdan destek alacaklardı. BAL Ligi'nde alacakları valilik desteği ile 3. Lige yükselmeyi hedefliyorlardı. Kurum takımı gibi olanaklara sahip olacaklarını hayal ediyorlardı.
İsim değişikliğinin gerçekleşmesinden kısa bir süre sonra valiler kararnamesi çıktı.  Van Valisi Bursa'ya atanınca Parisspor-İpekyoluspor  ve başkan Mahmut Kahraman resmen boks sporu tabiriyle abandone oldu. Yıkıldı, dağıldı. 
İsimde gitti vali de.
Geride İpek-  yolu -spor kaldı.
Neden 20 yıllık emekle,  çabayla bu günlere gelen bir kulübün ismi değişti diyenler olabilir.
Tabi ki çaresizlikten, sahipsizlikten.  Ama belli olmaz. Bursa gibi sanayi, zenginlik kentinde valilik yapan İpekyoluspor'un isim babası olan Karaloğlu kulübe bir destekleyici firma bulabilir belki.
***
Ödül,  teşekkür,  kutlama, motivasyon, teşvik, hediyeleşme medeni toplumlarda, kurumsallaşmış yapılarda ve köklü kültürlerde duyarlılığın, nezaketin paylaşmanın somut bir göstergesidir.  Ödül alan kadar vereni de mutlu eder, yüceltir. Ödülün daha çok manevi değeri vardır. Kutlama,  teşekkür kültürü pek yaygın olmayan toplum ve insanlar başarıları kimi zaman görmezden gelir, anlamsız bir kibirle kıskanır, yok saymaya çalışır. Mesela bazı kamu kurumlarında ceza sistemi daha hızlı çalışır, teşvik,  ödül akla gelmez. Geldiği zamanda işe yine kayırma,  torpil karışır. Çalışana ceza uyanıklara ise ödül verilir. 
 Yıllardır Van Temsilcisi olmaktan onur duyduğum TSYD den yöneticisi olduğum gazetemize ödül verilmesinin keyfi benim için farklı olmuştur.   Vanpsor'un adının Türkiye gündemden düştüğü,  neredeyeyse silindiği, futbolda dibe vurduğumuz,  amatör futbolda gerileme devri -sefalet yaşadığımız bir dönemde Vansesi-Rıdvan Can'ın aldığı ödül daha önemlidir, değerlidir.
Van'ın sesini,  sorunlarını, başarısını, acılarını, mutluluklarını 76 yıldır tarafsız,   doğru,  güncel habercilik anlayışıyla duyuran Vansesi Gazetesi 'TSYD Spor Yazarları Armağanı Yarışması'nda 1'cilik ödülünü Van'a kazandırdı.
Ödül bize güç kazandırmış heyecan vermiştir.
Vansesi bundan sonra da ilkelerinden taviz vermeden Vanlıların buluşma adresi, sesi,  soluğu,  güveni, arşivi, hafızası, heyecanı olmaya devam edecektir. Dedikodu değil, katkı sunan gerçeği haykıran eleştirel gazetecilik yaparak yanlışa yanlış doğruya doğru demeye devam edeceğiz, gerçeklere ayna tutacağız. 
Vansesi için en büyük ödül okurlarının sarsılmayan güveni yol arkadaşlığıdır.
Vansesi bundan sonra da çeşitli dallarda basın ödülleri kazanmaya, Van'a getirmeye devam edecektir.  Lakin biz ödül almak için habercilik yapmayacağız. Ödüle değer görülen haberler yapacağız.

 

Bakmadan Geçme