UYANIKLARIN KONUTLARI GERİ ALINDI

Fazıl Erüş/Vansesi Özel
TOKİ tarafından 2009-2010 yılında fakir aileler için yapılarak hak sahiplerine teslim edilen sosyal konutlardan sözleşmeye uymayan vatandaşların konut sözleşmeleri iptal edilerek konutlar geri alındı
Sosyal konut olarak gelir düzeyi düşük vatandaşların barınması için TOKİ tarafından yapılan, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na kayıtlı olan vatandaşlar arasında kurası çekilerek dağıtılan konutlar 2009-2010 yılında hak sahiplerine teslim edilmişti.
 Teslim tarihinden itibaren vakfa kayıtlı, hak sahibi kurada ev çıkan vatandaşların konutlarda oturmaya başladığını ancak bazı vatandaşların sözleşmede "kiraya verilemez, boş tutulamaz ya da başkasına devredilemez" maddesi olmasına rağmen buraları boş bıraktıkları ya da kiraya verdiklerinin tespit edildiğini belirten Vali Yardımcısı Mehmet Özel, " Depremden sonra evlerin yüksek fiyatlarla depremzede vatandaşlara  fırsatçılık yapılarak kiraya verildiği yönünde duyumlar almamıza rağmen  konut  sahiplerinin deprem psikolojisini maddi ya da manevi olarak atlatmalarını bekledik ve bu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapmadık. Ancak 2013 yılının ocak ayından beri Kevenli TOKİ'de tutanak tutarak günün çeşitli vakitlerinde günde iki üç defa evlerini ziyaret ederek konutta kimler oturuyor, ya da oturmuyor şeklinde incelemelerde bulunduk. Boş olan ya da kiraya verilen evler tespit edildikten sonra sözleşme gereği mütevelli heyet kararıyla konut hakları düşürüldü" diye konuştu.
SOSYAL KONUTLARI KİRAYA VERMEK SATMAK SUÇTUR
Sosyal Yardımlaşma konut projesi kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda kayıtlı olan fakir fukaraya evlerin sosyal devlet desteği çerçevesinde verildiğini belirten Vali Yardımcısı Özel, " Bu evlerin boş bırakılması kiraya verilmesi, satılması kesinlikle mümkün değildir. Vatandaş bu şekilde yaparsa başka vatandaşlarımızın hakkını ihlal etmiş olur. İlimizde fakir fukara sayısı çok olduğu için insanların bu şekilde davranmasına izin veremeyiz. İzin vermememizin en büyük nedeni de sözleşme gereği ve konut bekleyen birçok deprem mağduru insanların sırada olmasıdır. Sözleşmesini fes ettiğimiz konut sahiplerinin yerine bir an önce ihtiyaç sahibini yerleştireceğiz "
Özel, ''Sözleşmesi mütevelli heyet tarafından fesh edilen konut sahiplerine artık bu konutlar geri verilmeyecektir. Geçen ay bu konut sahiplerinin sözleşmeleri fesh edildi, elektrikleri kesildi, abonelikleri düşürüldü ve tahsisat hakları da kaldırıldı. Ayrıca devlete şimdiye kadar ödedikleri para ve konutları da geri verilmeyecektir.  İstismara, yasa dışılığa izin verilmeyecektir. '' dedi.

vanhaber,van,haber,van haber

Bakmadan Geçme