Bayram piyasalara yaradı

Bayram öncesi piyasalarda ABD’den gelen “tahvil alımı azaltma” sinyalleri moralleri çok bozmuştu.
Haziran sanayi üretimi rakamları ve Hazine ihalelerinde alınan iyi sonuçlar borsayı yüzde 2’yi aşkın yükseltti. Dolarda sakinlik sürerken 1.92 TL’nin altı görüldü.
Piyasalar bayrama ABD Dallas Merkez Bankası Başkanı Richard Fischer’ın tahvil alımı azaltımı konusunda Eylül ayını işaret etmesi ile tatsız bir havada girmişti. Bayram süresince başta Çin olmak üzere gelişen piyasalardan gelen iyi veriler piyasaları umutlandırırken gözler bugün gerçekleşen sanayi üretim rakamları ve Hazine ihalelerine çevrilmişti. Güne gelişen piyasalardaki olumlu atmosferle yüzde 1’e yakın yükselişle başlayan borsa takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış sanayi endeksinin geçen yıla göre yüzde 4,3 artış göstermesiyle yukarı yönlü ivmesini arttı.
HAZİNE COŞTURDU
İkinci çeyrek büyümesinin olumlu geleceğine yönelik bu işaretle 74 bin 500 seviyesine dayanan borsaya ikinci doping Hazine’den geldi. Bugün düzenlenen Hazine ihalelerinde 5 milyar 267 milyon TL ile beklentilerin aşılması borsada bankacılık endeksi liderliğinde yükselişi hızlandırdı. 5 yıllık ihalede oluşan yüzde 8,85 basit faiz ve yüzde 9,05 bileşik faiz piyasa koşullarına yakın çıkınca bankacılık hisseleri coştu. Borsa günü yüzde 2’yi aşkın primle 75 bin 374 puandan kapadı.
DOLAR SAKİN
ABD piyasalarındaki zayıflıkla birlikte bayramda gelişen ülkelerdeki para birimlerine karşı değer kaybeden dolar da bayram sonrası TL’ye karşı ufak da olsa değer kaybetti. Bayram öncesi 1.93 TL olan dolar bu etkinin devamı sonucu 1.92 TL altına kadar geriledi ve piyasalar kapanırken 1.9190 TL seviyesine kadar geriledi. Doların seyrinin yarın açıklanacak ABD perakende satış verileri ve Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyonuna bağlı olduğu belirtiliyor.
ALTIN TEMMUZ’UN ZİRVESİNDE
Uluslararası piyasalarda altın hareketliliği de yaşandı. Spot altın uluslararası piyasalarda yüzde 2 artarak 1340 dolara kadar çıktı ve Temmuz ayının zirvesini gördü. Altının bu yeni yükselişine ABD'de açıklanan zayıf veriler etkili oldu. ABD'de toptan eşya envanteri rakamları yine düşük gelirken ABD borsalarının da zayıf performansı altının yükselişinde etkili oldu. Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'un da portföyündeki altın miktarını artırınca altın bayram sonrası Temmuz zirvesi seviyesine geldi.

Bayram,para.piyasa,dolar,borsa,altın,ABD,temmuz,yatırım

Bakmadan Geçme