Dost dost diye!...

Mevlana, dostluk üzerine ünlü dizelerinde;
 Sevgide güneş gibi ol
Dostlukta ve kardeşlikte akarsu gibi ol
Hataları örtmede gece gibi ol
Tevazuda toprak gibi ol
Öfkede ölü gibi ol
Her ne olursan ol
Ya olduğun gibi görün
Ya göründüğün gibi ol demiştir.
Varmı böyle dost bu zamanda…
Nerde diyenleri duyar gibi oluyorum.
Peki ya siz böyle bir dost oldunuz mu hiç?
Çıkarsız, amaçsız, karşılıksız, özverili bir dost!...
Sahi ne zaman dosta ihtiyaç duyarız?
Zorluklarla karşı karşıya kaldığınızda başa çıkmak güç olduğu zaman mı?
Bunalıma girip , ne yapacağını bilemedin de?
Yakınını kaybedip, maddi açıdan sıkıldığın da, boşlukta, hayattan bıkınca, güçlüklerle savaşamayınca,  canına kıymak istediğinde, hayata tutunacak dal aradığında?...
Kaç insanın böyle durumlar da yanında bir dostu vardır?
Her derdini paylaştığı , bütün güçlükleri beraber aştığı bir dost .
Dostluğun kelime anlamı; sırdaşlık, muhabbet ortaklığı, acı ve tatlı gün beraberliğidir. Bir başka ifade ile de; beraberken mutlu olduğun, en acı gününde güzel sözleriyle seni rahatlatan müşfik bir ses olup, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan çıkarsız bağlılıktır.
 Kimleri vardır ki iyi gün dostudurlar. Sen onların ihtiyacına sıkıntısına cevap verdiğin, derman olduğun müddetçe devamlı yanındadır. Yüzüne devamlı gülerler dost görünürler, iyi gün bittiğinde, sen bir sıkıntıya düştüğünde bin bir mazeret uydurarak senden kaçarcasına senden uzaklaşırlar. Senin onlara yaptığın tüm iyiliklerin, yardımların altında ezilmenin vermiş olduğu kompleksle, dar gününde senin yardımına koşmayı bir yana bırak, seni görmek bile istemezler. Seni görmek istemedikleri gibi, sağda solda senin aleyhine aslı astarı olmayan dedikodular üretir, senaryolar yazar, yalanlar uydururlar. Ne Allah'tan korkarlar, ne de kuldan utanırlar.
Kimileri de vardır ki, kara gün dostudurlar. İyi gününde yanında oldukları gibi, kötü gününde de daima yanındadırlar. Senin derdin onların derdidir. Senin derdine derman olmak için büyük çaba harca, koşturur dururlar. Dostunun iyiliği için, derdine deva olmak için gecelerini gündüzüne katarlar. Siz en zor anlarınızda bile onların desteklerini hissedersiniz.
Dost edinmek gerçekten kolay değildir. En samimi dostluklar, hakiki sevgi ve saygı üzerine inşa edilmiştir. Dostluk, insan olabilmenin bir yol haritasıdır. Dostluk güvenmektir.
İnsan hayatta pek çok insanla karşılaşabilir, ama sadece gerçek dostlar insanın kalbinde çınar ağacı gibi kök salarak derin izler bırakan insanlardır.
Dostlarınız bir bayram tadındadır. Sakın onları incitmeyin. Çünkü dost bulmak gerçekten çok zordur.
Sevgiyle ilerleyin…
İyi bayramlar dilerim…

 

Bakmadan Geçme