Kartlara servet ödedik

Türk halkı cüzdanında 56 milyon adet kredi kartı taşırken bunların yaklaşık yüzde 20'sini aktif olarak kullanmıyor. Ancak cüzdanda yatan ve kullanmadığı bu kartlara yılda 1 milyar lira kart parası ödüyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bankaların faiz dışı gelirlerinin yüksekliğini eleştirmeye başlaması ve bu alanın önemli kalemlerinden olan kredi kartından alınan yıllık aidatlar gündemdeki yerini koruyor. Her ne kadar bankaların kredi kartından aldığı ücretler tartışılsa da rakamlara bakıldığında bu konuda kart kullanıcılarının da bilinçli olmadığı görülüyor.
Birçok tüketici cüzdanında taşıdığı ama kullanmadığı kredi kartı için her yıl kart ücreti ödemeye devam ediyor. Hem de bu hiç de azımsanacak bir rakam değil. Şöyle ki, Türkiye'de toplam 56 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Kartların aktiflik durumuna bakıldığında ise sadece yüzde 65'inin aktif olarak kullamında olduğu görülüyor.
KULLANILMAYAN KARTA YILLIK AİDAT ÖDENİYOR
Yani Türk tüketicileri cüzdanlarında taşıdıkları 19.6 milyon adet kredi kartını aktif olarak kullanmıyor. Ancak bu kartlar için yıllık ücret ödemeye devam ediliyor. Türkiye'de kredi kartından alınan yıllık aidat kartların özelliklerine göre değişiyor. Fakat tüm kartlardan alınan aidatların ortalamasının yaklaşık 50 lira olduğu hesaplanıyor.
Bu rakamdan yola çıkarak yapılacak basit bir hesaba göre, Türk tüketicisi aktif olarak kullanmadığı 19.6 milyon adet kredi kartı için yıllık yaklaşık 980 milyon lira aidat ödüyor. Bir başka ifade ile yüketicilerin, aktif olarak kullanmadıkları kartları iptal ettirmeleri durumunda yaklaşık 1 milyar liralık bir para ceplerinde kalmış olacak.
Türkiye'de ortalama bir kişinin cüzdanında 2 kredi kartı olduğu hesaplanıyor. Bu rakam tabii ki ortalamayı yansıtıyor. Aktif olarak kullanılmayan kartların daha çok cüzdanında 2'den fazla kredi kartı taşıyan kişilerde olduğu belirtiliyor.
2023'te, kartlar 250 milyon olacak
Türkiye'de toplam kart sayısı 150 milyonu geçmiş durumda. Bunun 56 milyon adedi kredi kartı, 97 milyon adedi ise banka kartı. 2023 yılında bu sayının 250 milyona ulaşması bekleniyor. 2012 yılı sonu itibarıyla kartlarla yapılan toplam harcama 350 milyar lira seviyesinde. Bu rakam gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 25 seviyelerinde. 2023 yılında kartla yapılan alışveriş tutarının 2 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor. Bu da 2023 için hedeflenen GSYİH'nin yüzde 50'sine yakın bir oran demek.

Bakmadan Geçme