Özgür-Der saldırısı kınandı

Van'da faaliyet gösteren Özgür-Der binasına molotofkokteyli atıldı.
Edinilen bilgiye göre olay, önceki gece saatlerinde İpek Yolu Caddesi üzerindeki Toptancılar Sitesi yakınlarındaki 4 katlı binada bulunan Özgür-Der şubesinde meydana geldi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce binanın 2 ve 3'üncü katında bulunan şubeye 3 adet molotofkokteyli atıldı. Molotoflar kapı ve duvar kenarlarına düşüp kendiliğinden sönerken, olayda herhangi bir can kaybı da yaşanmadı. Polis ekipleri geniş çaplı soruşturma başlattı.
HÜDA-PAR'DAN ÖZGÜR-DER'E GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ
Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Van İl Teşkilatı, Özgür-Der Van Şubesi'ni ziyaret ederek, dernek binasına yapılan saldırı nedeniyle geçmiş olsun dileklerinde bulundu.
HÜDA-PARVan İl Başkanı Rasim Sayğın, yardımcısı Fevzi Doğan ile birlikte Özgür-Der Van Şubesi'ni ziyaret etti. Saldırının yapıldığı alanda incelemelerde bulunan Sayğın, daha sonra dernek binasına geçerek Özgür-Der Van Şube Başkanı Erdoğan Güleryüz ve dernek yetkililerine geçmiş olsun temennisinde bulundu. Kısa bir süre dernek yetkilileriyle görüşen Rasim Sayğın ve Fevzi Doğan, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sayğın, "İnsanları baskı altına alan hiçbir fikir, uzun ömürlü olmayacaktır. Özgür-Der binasına gece itibarıyla atılan molotofkokteyli ve silahlı saldırı ile ilgili geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Bu, bizim kabul etmediğimiz bir olay. Tasvip etmediğimiz bir olay. Tahammülsüzlükle insanları baskı altına almakla hiçbir fikrin uzun ömürlü olmayacağı çok açıktır. Dolayısıyla herkes her konuda fikrini söyleyebilmeli, araştırabilmeli, yorum yapabilmeli. Fakat hiç kimse aynı konuda, aynı şeyi söylemek zorunda değildir. Bizlerde ilk tepkimizi göstermek için geldik. Geçmiş olsun dileklerimizi sunduk. Bu ve benzeri olayların tekrar yaşanmamasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Özgür-Der Van Şubesi Başkanı Erdoğan Güleryüz ise, anlamlı ziyaretlerinden dolayı Başkan Sayğın ve teşkilatına teşekkür etti.
VAN ÖZGÜR-DER'E YAPILAN SALDIRIYA DİYARBAKIR'DAN TEPKİ
Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Van şube binasına yapılan molotoflu saldırıya Diyarbakır'da bir araya gelen sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.
Önceki gün Özgür-Der Van şube binasına yapılan molotoflu saldırıya Diyarbakır'dan tepki gösterildi. Anadolu Gençlik Derneği, Ay-Der, Büro Memur Sen, Camii Derneği, Cansuyu Der, Çarıklı Derneği, Din-Bir Sen gibi çok sayıda sivil toplum örgütü yapılan saldırıyı kınamak üzere ortak basın açıklaması düzenledi.
Özgür-Der Diyarbakır şube binasında bir araya gelen sivil toplum örgütleri adına açıklama yapan Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Murat Koç, saldırının sürpriz olmadığına dikkat çekerek, Özgür-Der Van şubesine yönelik gerçekleştirilen molotoflu, silahlı saldırı, düşmanlıkta sınır tanınmadığının açık ve somut bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
Suriye'nin kuzeyinde yaşanan çatışmalarda İslami hareketin Kürtleri öldürdüğü iddiaların asılsız olduğunu anlatan Koç, bu nedenle Özgür-Der'in hedef alındığını söyledi. Koç, "Bu saldırı sürpriz olmamıştır. Kendiliğinden de gelişmemiştir. İslami yapılar, yardım kuruluşları ve medya organları aleyhine ısrarlı bir tarzda sürdürülen iftira ve dezenformasyon kampanyasının bir neticesidir. Söz konusu kampanyanın tümüyle temelsiz ve yalan olduğunun delilleriyle birlikte ortaya konulması birtakım çevrelerde had safhada bir tahammülsüzlük ve saldırganlık doğurmuştur. Özgür-Der hedef seçilmiştir çünkü Suriye Kürdistanı'nda güya, İslamcı güçlerin masum Kürt sivilleri öldürdüğüne dair ortaya atılan iddiaların yalan olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur. Ve gerek Kürdistan coğrafyasında, gerekse de Ortadoğu'nun bütününde şu veya bu milliyetçiliğin çözüm değil ancak daha fazla kan ve zulüm demek olduğunu ısrarla haykırmıştır. Özgür-Der'in tutumunu politik hesapları aleyhine bir engel olarak gören aynı kesim günlerdir gerek sahip oldukları basın yayın organları aracılığıyla doğrudan ve gerekse de sosyal medya vasıtasıyla dolaylı biçimde Özgür-Der'i hedef göstermiş, tehditler yağdırmış ve nihayet bu süreç fiili bir saldırganlığa dönüşmüştür" dedi. Özgür-Der'in baskılarla susturulmaya çalışıldığını da kaydeden Koç, şöyle konuştu:
"Ne gariptir ki, bunlar on yıllardır devletin ırkçı, inkarcı, baskıcı tutumundan, halkın özgürlük alanının kısıtlanmasından şikayet etmişlerdir. Her fırsatta düşünce özgürlüğünden dem vurmuş, güya muhalif fikirlerin özgürce dolaşımını savunmuşlardır. Kemalist otoriter anlayışın sivil toplumu kuşatıp, güdükleştirmesinden rahatsızlık duyduklarını ifade etmişlerdir. Ve şimdi aynı çevreler utanmazca ve vahşice bir tutumla Özgür-Der'i molotofla, silahla baskı altına almaya ve susturmaya yeltenmektedirler. Oysa Özgür-Der sahip bulunduğu İslami kimliğin bir gereği olarak her ne surette olursa olsun hakkı haykırma ve adaleti ayakta tutma çabası içinde olmayı bir zorunluluk olarak görmekte ve bu çabasını ne pahasına olursa olsun sürdürme kararlılığındadır" ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme