Van'a Depreme en dayanıklı hastane yapılıyor

Van'da yapımı devam eden 500 yataklı Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi, zeminine yerleştirilen 9 metre uzunluğundaki 2 bin 300 beton kazık ve temelindeki 524 sismik deprem izolatörleriyle, Türkiye'de depreme en dayanıklı hastanelerden biri olacak.

23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremlerde çok sayıda binanın yıkıldığı Van'da, aynı acıların tekrar yaşanmaması için yapılan yeni kamu binaları, büyük depremlere dayanabilecek özelliklerle donatılıyor.

Özellikle deprem ve doğal afetlerde en çok ihtiyaç duyulan kamu binalarının başında gelen hastanelerin, afetlerden en az zararla kurtulmasını amaçlayan Sağlık Bakanlığı, kentte inşa ettiği yeni hastanelerde son teknolojik sistemleri kullanıyor.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de bulunduğu 250 bin metrekare alan üzerinde 19 milyon liraya yaptırılan Kadın ve Çocuk Hastalıkları ile Kardiyovasküler Cerrahi Hastanesi, zemin ve temelinde kullanılan sistemle Türkiye'nin depreme en dayanıklı hastanelerinden biri olmaya aday gösteriliyor.

Hastanenin yapımını üstlenen firmanın inşaat mühendisi Taşkın Ölmez, 140 bin metrekare inşaat alanına sahip hastanenin zemininde, Türkiye'de çok nadir kullanılan ve Wet Speed Mixsing (WSM) yöntemiyle zemin iyileştirmesi yaptıklarını belirterek, bu sistemle inşaatın zeminine 9 metre uzunluğunda 2 bin 300 beton kazık yerleştirdiklerini söyledi.

Ölmez, 500 yataklı inşa edilen hastanedeki 300 yatağın kadın doğum ve çocuk, 200 yatağın ise kardiyovarsküler cerrahi bölümüne ait olacağını ifade ederek, "İnşaatımız toplam iki bloktan oluşmaktadır. Ayrıca 4 bin metrakare ısı merkezi inşaatımız da devam ediyor. Binamız 5 katlı ve toplam 140 bin metrekare inşaat alanımız var. 110 bin metrekarede de bunun çevre, otopark ve yeşil alan düzenlemesi var. Ayrıca zeminde kullandığımız WSM zemin iyileştirme sistemi Türkiye'de çok nadir kullanılan bir sistem. Uygulandığı bina sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar" dedi.

-Temele 524 sismik deprem izolatörü yerleştirilecek

Hastanenin büyük depremlere dayanabilecek özelliklerle donatıldığına dikkati çeken Ölmez, şöyle konuştu :

"Binamızda yine Türkiye'de nadiren kullanılan sismik deprem izolatörleri bulunacak. Bodrum kattaki perde ve kolonlarda kullanılacak olan bu izolatörler sayesinde binamız, Van'da tekrar bir tehlike yaşanması durumanda ekstra güvenlikli olacak. Binada 338 kolon var ve bu kolonların her birinin üzerine izolatörler yerleştirilecek. Ayrıca 186 izolatör de merdiven ve asansör kısımlarında yer alacak. Böylece şiddetli depremlerde binanın yıkılma ihtimali de en aza indirilecek. Bu sistem Türkiye'de çok kullanılan bir sistem değil. Bu yönüyle yapılan hastane binasının Türkiye'deki depreme en dayanıklı binalardan biri olacağını söyleyebiliriz ."

Binanın Avrupa standartlarında yapıldığını ve yeşil bina sistemine sahip olduğunu anlatan Ölmez, bu sistem sayesinde binada kullanılan enerjinin de kendi kendine dönüşüm sağlayarak kendini yenileyeceğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme