Van'a önce gönlümüzü sonra valimizi verdik

İnsan unutur… Acılar geride kalır… Fakat şimdi hatırla(t)ma zamanı… 23 Ekim 2011 günü Van-Erciş merkezli ve 9 Kasım 2011 günü Van-Edremit merkezli depremler, yakın zamanda yaşadığımız büyük acıları doğurmuştu… Depremlerde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, bin 966 vatandaşımız yaralanmış, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştı… Van depreminin hemen ardından harekete geçen şehirlerin başında Konya geliyordu.

***

Konya hassas şehirdir… Bosna’daki kardeşine de, Filistin’deki, Myanmar’daki, Afganistan’daki, Tunus’ta, Suriye’de, Filistin’deki kardeşine de sahip çıkar. Sakarya’da, İstanbul’da nasıl yaraları sarmaya çalışmışsa Van’da da aynısını yapmış, bütün imkânlarını seferber ederek Vanlı kardeşlerimizin acılarına ortak olmuştur. Depremden sadece 2 saat sonra tıbbi yardım ve kurtarma ekibini Van’a yollayan şehir Konya’dır…

***

Sayılar zaman içinde değişmiş olabilir… Depremin hemen ardından bin 336 depremzede Konya’ya gelir… Konyalılar evlerini depremzede kardeşleri için açarlar… O günlerde Vali Aydın Nezih Doğan şunları söyler: Depremzede ailelerin bir kısmını Valilik kanalıyla Konya ve ilçelerindeki kamu kurumlarına ait sosyal tesislere ve misafirhanelere yerleştirdik. Ayrıca, depremzedelere belediyelerimiz de kucak açtı. Konyalı vatandaşlarımız bazı depremzede aileleri yanlarına aldı. Bazıları da Konya’da bulunan akrabalarının yanına yerleşti.

***

Konya’nın Van için yaptıkları bu kadar değil… Yine Vali Doğan açıklıyor: -Van Gölü kıyısında bulunan 8 köyü kardeş köy ilan ettik. - Orada yaşayanların rahat etmesi için bölgeye ilk olarak içinde tuvalet, duş, mescit ve çamaşır yıkama bölümü olan konteynerler gönderiyoruz.

***

Van’la Konya’nın kardeşliği bu acı günlerde daha da pekişmiştir… Bugün artık Van’da bir Konya Mahallesi var… Kimse Yok Mu Derneği tarafından yaptırılan Kültür Merkezi var… Mehir Vakfı tarafından evlendirilen 100 Vanlı aile var…

***

Yine o günlere gidelim… Vali Doğan yapılan yardım faaliyetleriyle ilgili diyordu ki: Bizler sadece bir 'Allah razı olsun' denmesini bekliyoruz.

***

Depremin ardından Konya olarak Vanlı kardeşlerimize gönlümüzü vermiştik… Şimdi de, Konya’da kuşkusuz iyi işlere imza atarak; mesela Vali Konağı’nın bahçesini kimsesizlere açarak, mesela Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi çalışmalarını başlatarak, mesela “Lojistik Merkez kadar Taşucu limanı da önemli” sözleriyle yeni bir hedef göstererek Konya’nın hemşerisi olabilmeyi başaran Valimiz Aydın Nezih Doğan’ı Van’a gönderiyoruz.

***

Başkaları nasıl düşünür bilemiyorum ama… Barış ve kardeşlik süreci gibi bir sürecin işlediği bugünlerde Vali Doğan’a Van Valiliği görevinin verilmesi kritik bir tercihtir… Konya Valisi iken Van ile şehrimizi kaynaştıran Doğan’ın yeni görevi daha elzem… İnşallah Van’ın kapılarını Türkiye’ye daha geniş açacak… Hayırlı hizmetlerinin devamını diliyorum…

Bakmadan Geçme