HAYRINIZI GECİKTİRMEYİN

Fazıl Erüş/Vansesi Özel
Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından belirlenen fitre tutarını açıkladı. Arvas, Din İşleri Yüksek kurulunun almış olduğu kararla bu yılki asgari fitre tutarının kişi başına 9.25 TL olarak belirlendiğini söyledi. Fitre insan bedenine zekat kabul edilmiştir diyen Arvas, " Fitre asıl ihtiyaçlardan başka nisap miktarı mala sahip yani 1 günlük yiyeceği olan Müslümanlara vacip sayılmıştır. Fitre, mali bir ibadet olarak kabul edilmiştir. Önceleri vatandaşlar buğday, arpa, hurma, üzüm üzerinden fitre veriyorlardı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu bu fitre yöntemini değiştirip ayet ve hadislere uygun olarak nakdi bir şekilde verilmesini öngörmüştür." dedi.
FİTRE RAMAZAN AYINDA VERİLMELİDİR
Vatandaşların fitrelerini ramazan ayında vermeleri gerektiğini hatırlatan Arvas, "Fitre ramazan ayı'nın başında ya da sonunda da verilebilir. Ancak fitre ramazan ayının son gününde bayram namazı kılınmadan evvel verilmesi uygun görülmüştür. Doğum yapmamış bayanların karnındaki çocukları için fitre veremezler. Ancak bayram sabahı doğanlar için verilebilir. Anne baba isterlerse doğacak olan bebekleri için sadaka verilebilir" diye belirtti.
ZEKAT İSLAM'IN KÖPRÜSÜDÜR
 Zekat İslam'ın köprüsü ve 5 temel şartlarından biridir diyen Arvas, "Zekat mali bir ibadettir. Zekat, belli bir mal varlığına sahip olan Müslümanların mal varlığının üzerinden 1 yıl geçtikten sonra mallarının kırkta birini ihtiyaç sahibi Müslümanlara vermesine denir. Mesela 81 gram altın malına sahip bir Müslüman zaruri ihtiyaçlarının dışında arta kalan maldan zekat verir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed ( s.a.v)'in ifadesiyle zekat İslam'ın köprüsüdür. Yani belli bir mal varlığına sahip zengin bir Müslüman'ın fakir ve ihtiyaç sahibi Müslümanlarla aralarında kurulan köprüdür Zekât'ın önemini Hz. Ebubekir şöyle belirtmiştir, 'Zekât ile namaz arasında fark gören yani namazı kılıp ta zekâtını vermeyen ile harp ederim" demiştir. Arvas," İslam Alimleri Kadınların Zekat Vermeleri İle İlgili İki Görüş Bildirmişlerdir 1- Hanefi mezhebine göre 81 gram altını olan kadınlar zekat verebilir. 2- Şafii mezhebine göre ise kadınların süs eşyalarına zekat yoktur. Eğer aşırı derecede altın, gümüş ya da mal varlığına sahipse kadın bazı alimlere göre verebilir ancak bu sadaka niyetiyle olur. Zekat eskiden fakirlere, düşkünlere, esaretten kurtulanlara, borçlulara, Allah yolunda cihat edenlere, yolda kalmışlara, zekat toplamakla görevli memurlara ve yeni Müslüman olanlara verilirdi. Ancak günümüzde ise bunlardan sadece fakirler kaldı ve onlara zekât veriliyor" diye konuştu.

Bakmadan Geçme