VAN GÖLÜ KORSANI AFRİKA'DA

Rıdvan Can-Fazıl Erüş/Vansesi Özel
2009-2010 futbol sezonunda Vanspor tribünlerinde fırtına gibi esen, Van Atatürk Şehir Stadyumu'na coşku, yenilik, hareket ve modern bir görünüm kazandıran Vangölü Korsanları Taraftar Grubu kurucusu ve lideri Vanlı Kadir Tunçdemir üniversite eğitimi için gittiği Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Başkenti Bangui'de hem üniversite okuyor, hem de 1. Lig takımında yardımcı antrenörlük yapıyor.

Türkiye'nin çeşitli futbol kulüpleri Afrika'da yetenekli futbolcu transferleri  arayışlarını sürdürüp, Afrikalı futbolcular Türkiye'yi ikinci vatan olarak seçerken Vanlı Kadir Tunçdemir Afrikalı gençlere futbol öğretiyor.  Belediye Vanspor'da 2 yıl boyunca kalecilik yapan Kadir Tunçdemir Orta Afrikalı gençlerden büyük ilgi görüyor.
Genç yaşında Van adına bir ilki gerçekleştiren Kadir Tunçdemir,  Belediye Vanspor 'da kalecilik ile başlayan, Vangölü Korsanları Taraftar Grubu'nun liderliği ile devam eden,  futbol tutkusunu Van'dan  yaklaşık 5 bin km. uzaklıktaki Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yardımcı antrenör olarak sürdüren Kadir Tunçdemir  nihai amacı bilgi bikrimi ve başarısıyla bir gün Vanspor'da Teknik Direktör  olmak. 
VANGÖLÜ KORSANLARINI ANLAYAMADILAR
Belediye Vanspor 'da kalecilik görevini bıraktıktan sonra Belediye Vanspora destek olmak üzere Vanspora gönül veren bir grup arkadaşıyla Vangölü Korsanları Grubunu kurduğunu belirten Tunçdemir, "  Biz Van'a ait bütün değerleri çok seven gençlik grubuyduk. Kendi imkânlarımızla şehrimizin takımı Vanspor'a centilmenlik anlayışıyla destek olmanın yanında maç boyunca eğlenerek hoşça vakit geçirmeyi amaçlayan arkadaşlarımızla 2009-2010 futbol sezonunda Vangölü Korsanları Grubunu kurduk.  Grubumuz tribünde alışılmışın dışında renkli, zevkli ve anlamlı tezahüratlar geliştirdi.  Vanlı futbolseverlerden de çok büyük bir ilgi gördük.  Her maç boyunca şarkılarımızla, marşlarımızla, sempatik şovlarımızla tribünleri ayağa kaldırdık. Futbolun seyir ve eğlence olduğu bilincini ön plana çıkardık.  Maçlara pozitif katkı sağladık. Taraftarlarımıza yönelik seminer, toplantı, eğitimler düzenledik. Bu arada Vanspor yöneticilerini de bazı toplantı ve seminerlerimize davet ettik.  Yöneticiler toplantılarımıza katılmalarına rağmen profesyonelce düşünemedikleri için bizi yeterince anlayamadılar. Doğru ve yapıcı eleştirilerimize kurumsal anlamda bir cevap alamayınca, kulübümüzün kötü gidişine ve yönetilişine de engel olamadığımızı görünce desteğimiz bir sezon sürdü.  "
AFRİKADA ATRENÖRLÜK YAPMAK RÜYADA GÖRSEM AKLIMA GELMEZDİ
Taraftar liderliği sonrası futbol tutkusunu farklı çalışma ve arayışlarla devam ettiren Kadir Tunçdemir,   Van-Orta Afrika Cumhuriyeti yoluculuğunu şöyle anlatıyor: " Vangölü Korsanlar Grubu'nu sahadan çektikten sonra kendimi futbol alanında daha iyi geliştirebilmek üzere Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Beden Eğitimi ve Antrenörlük yüksek eğitimi okumaya karar verdim. 3 yıldır Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Başkenti Bangui'de bulunan üniversitenin antrenörlük ve spor bölümünde okuyorum. Fakültemizde Fransızca, İngilizce eğitim görüyoruz. İmkânlarımız kısıtlı olmasına rağmen iyi bir eğitim alıyoruz. Son bir yıldır da Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 2012-2013 yılı 1. Lig şampiyonu, Olympic Real Bangui takımında Teknik Direktör Kopo'nun yardımcılığını yapıyorum. Hedefimiz şampiyon olmak ve Afrika Kupası'na katılmaktır.  Ortama hızlı bir sürede uyum sağladım. Tatil dönemlerinde memleketim Van'a geliyorum. Afrikalı genç futbolcu arkadaşlarımızla aramızda çok sıcak ve samimi diyalog var. Beni çok seviyorlar, bende onları çok seviyorum.  Hazırladığımız çalışma programına göre antrenmanlarımızı yapıyoruz.  Afrikalı çocuklarda Allahın verdiği futbol yeteneği var. Futbol yetenekleri,  futbol sevgileri çok yüksek. Benim için antrenörlük çok zevkli bir meslek. Severek işimi yapıyorum. Van'dan Afrika'ya giderek antrenörlük yapacağımı rüyada görseydim inanamazdım. Mezun olduktan sonra sorun yapmaksızın antrenörlük görevini sürdüreceğim.

Bakmadan Geçme