BDP'Lİ ATA'DAN KÜRTÇE YASAĞI ÖNERGESİ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Van Gevaş'taki yaz kampında Kürtçe konuşmayı ve şarkı söylemeyi yasakladığı iddiaları üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Ayla Akat Ata, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın “4. Dönem Yaz Kampları” kapsamında 15 Temmuz 2013 tarihinde Van, Aksaray, Bitlis, İstanbul, Ankara, Nevşehir, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Sivas, Batman ve Mozambik, Kenya, Kongo, Cezayir, Afganistan, Türkmenistan, Kamerun gibi dış ülkelerden de gelen 189 gencin katılımıyla düzenlediği kampın Van’ın Gevaş ilçesinde gerçekleştiğini hatırlattı. Batman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yoluyla 15 Temmuz'da başlayan yaz kampına Batman’dan 20 gencin katıldığını ifade eden Ata, “26 Temmuz 2013 tarihli basında yer alan haberlere göre Bakanlığın düzenlediği yaz kampı çalışmasında kampta görevli olan Sedat Dilekçi tarafından Kürtçe konuşan gençlere yönelik çeşitli engellemelerde bulunulduğu iddia edilmektedir. Kampa katılmış olan bireylerden Y.E. ve M.K., Sedat Dilekçi’nin kendilerine kamp süresince Kürtçe konuşmayı ve Kürtçe şarkılar söylemeyi yasakladığını, Dilekçi’nin bu yasaklamaya yönelik ‘Bakanlık tarafından bize yazı gönderilmiş, Kürtçe konuşmak ve Kürtçe şarkı söylemek yasaktır’ gibi bir gerekçe gösterdiğini dile getirmişlerdir. Konuyla ilgili Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne başvuran Y.E. ve M.K., Sedat Dilekçi hakkında şikâyetçi olduklarını, ancak Dilekçi hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı da belirtmişlerdir. İddialara göre kampın bitiş tarihi olan 21 Temmuz 2013 tarihinde gece otobüs dönüşünde de Kürtçe konuşan gençler ve Dilekçi arasında tartışma yaşanmış ve Dilekçi’nin gençleri tehdit ettiği dile getirilmiştir. Bu bağlamda; 4. Dönem Yaz Kampları kapsamında Van’ın Gevaş ilçesinde gerçekleştirilen çalışma ile ilgili Bakanlığınıza iletilen herhangi bir şikayet bulunmakta mıdır? Eğer bulunmaktaysa konuyla ilgili yapılan herhangi bir işlem var mıdır?
4. Dönem Yaz Kampları kapsamında Van’ın Gevaş ilçesinde gerçekleştirilen çalışma ile ilgili görevli olduğu bildirilen Sedat Dilekçi hakkında konuyla ilgili Bakanlığınıza iletilen herhangi bir şikayet bulunmakta mıdır? Eğer bulunmaktaysa konuyla ilgili şikayet hakkında yapılan herhangi bir işlem bulunmakta mıdır? 4. Dönem Yaz Kampları çalışmasında görevli bulunan Sedat Dilekçi’nin Kürtçe konuşan ve Kürtçe şarkı söyleyen öğrencilere yönelik yaptığı müdahalelerde ‘Bakanlık tarafından bize yazı gönderilmiş, Kürtçe konuşmak ve Kürtçe şarkı söylemek yasaktır’ gibi bir gerekçe sunduğu kampa katılan gençler tarafından dile getirilmiştir. Çalışmada görevli olan Dilekçi’nin bahsettiği ve Kürtçe konuşmanın kamp süresince yasaklanmasına ilişkin Bakanlığınız yetkileri tarafından Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü aracılığıyla kamp görevlilerine gönderilmiş bir yazı bulunmakta mıdır? Eğer konuyla ilgili herhangi bir yazı Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'ne gönderilmişse yazının içeriği nedir? Eğer gönderilmemişse, kamp görevlilerinin bu konuda böyle bir iddiada bulunma gerekçeleri nedir? Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından kamp görevlilerine yazı gönderilmediği halde kamp görevlilerinin iddialarına yönelik herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Eğer açılmamışsa konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açılacak mıdır? Türkiye’nin birçok ilinden ve çeşitli ülkelerden gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen kamp çalışması ile ilgili kamp ortamında konuşulması yasaklanan diller var mıdır? Böyle bir uygulama sadece Kürtçe için geçerliyse bunun gerekçesi nedir? Bakanlığınızın kendi faaliyetlerinde Kürtçe’nin yasaklanmasına dair aldığı herhangi bir karar bulunmakta mıdır?” dedi.

vanhaber,van,haber,van haber
Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü,Kürtçe, yasak, önerge

Bakmadan Geçme