Van'ın sağlığı komada

 Kafamızda sürekli bizleri rahatsız eden birkaç soru ile başlamak istiyorum;
1- Van'da genel sağlık durumu nedir? İsterseniz anket yapın öğrenelim.
2-Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği,  Halk Sağlığı Merkezi ve Sağlık İl Müdürlüğü görevlerini yeterince yapıyorlar mı?
3-İpekyolu Devlet Hastanesini kapatarak, Çocuk Hastanesinin daha konforlu, hijyenik ve kaliteli hizmet şiarı ile geçici olarak getirenler sizce doğrumu yaptı?
4- Bölge, Kadın Doğum ve İpekyolu Çocuk Hastanelerine gittiğinizde sağlık standartları çerçevesinde tedavi görüyor musunuz?
5- Hekimlerin tavrı ve hizmet anlayışları sizce doğru mu?
6- Acilde görev yapan hekimlerin hali nasıl?
7- Aile Hekimlerinin sorunları nasıl çözülecek?
8- Bu ilin sorunları ile ilgilenen ve sahip çıkan biri var mı?
 Ben 8. soruya kısa bir cevap vereyim. Bir milyon nüfuslu bir il ve çevre illerden hasta alan bir hastane ve bu hastane acilinde görev yapan 3 veya 4 pratisyen hekim ve uzayıp giden bir kuyruk, hasta bakmak için bu insanlar zamanla yarışıyorlar. Hallerini bir görün hastalar bile kendilerinden çok onların haline acıyor. Sağlıksız çalışma ortamında hizmet veren, hastalarla karşı karşıya kalan hekimlerimizin bu şartlar altında bir süre sonra psikolojik destek almaları kaçınılmazdır. Allah sabır ve kolaylık versin.
Eskiden iki hastanemiz vardı. Hastane acillerinde 4 er hekim bulunurdu, insanlar iyi kötü daha düzenli daha iyi tedavi olabiliyordu. Şimdi bir hastanemiz 4 hekimimiz var. Çok kötü koşullarda tedavi oluyoruz. Allah bizimde yardımcımız olsun.
Büyükşehir diyecekler Van'a. Neden?  Büyük köyün izlerini silmek adına. Bir hastane kapattılar, yerine çocuk hastanesini getirdiler. Bölge hastanemiz konforlu ve son model teknoloji ile donatılmış. Ama en küçük bir vaka için hastanede malzeme yok, röntgen bozuk, tomografi yok, tuvaletler bakımsız pislik içinde, koku hastaneyi almış gidiyor.  Aylardır asansörler malzeme yokluğundan çalışmıyor, sular akmıyor. Yapılan işlem şu ya YYÜ Araştırma Hastanesi'ne veya özel hastanelere yönlendiriliyorsunuz. Acaba bir benzeri daha dünyada var mı?
Sağlık Bakanlığı'nın sağlık politikası da, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği sistemi de, Van'ın sağlığı da komada. Geçmiş olsun. Çünkü işler iş bilenin elinde değil. Torpil, adamcılık anlayışı başta sağlık kurumlarını çalışamaz, hantal duruma getirdi. Kurumları denetleyen ve bu ilin sorunlarına eğilecek,  sorunların takipçisi olacak ve üst mercilere aktaracak idari anlayışta eksik.  Böyle olunca bu halkın sırtından birilerinin çarkı dönmeye, vatandaşta mağdur olmaya devam edecektir.
Bölge hastanesi Van ve çevre illeri hesaba katarsak 1,5 milyonluk bir nüfusa hitap etmektedir. Yani yükü baya ağır. Fiziki olarak iyi bir hastanemiz var bunu kimse inkar edemez. Ancak hastane 2 yılda dökülmeye başladı. Zaten hastaneye ilk girişte çoraklaşan, çirkinleşen, bakımsız çevre düzeni hastaneyi anlatmaya yetiyor. Sağlık personeli eksiği giderilmedikçe, yeterli denetim sağlanmadıkça, işler ehline verilmedikçe işlevsiz koca binanın hiç bir anlamı yoktur. 
Yık, yap, onar vs. bunların tümü akıllarda olumsuz soru işaretleri teşkil etmektedir. Halkın sağlığını ciddiye alın,  çalışmayanı,  görevini aksatanları,  ehliyet liyakat sahibi olmayanları korumayın yeter artık. Hastaneyi sahiplenerek bir an evvel yapısına uygun işler hale getirin. Hastanenin eksik cihazlarını tamamlayın. Bir film veya basit bir hastalık için, insanları özel hastanelere yönlendirmeyin, bir yıl sonrasına mr randevuları vermeyin, özel hastanenin aldığı cihazı, devlet hastaneleri alamıyor mu? Veya neden almıyor?  Tüm bunları aslında sorumluluğunu bilenler, devletin, vatandaşın hakkını haram sayanlar için söylemeye bile gerek yok. Yalnız bizde bir durum var, sen söylemekten bıkarsın, karşındaki üç maymunları oynar; Görmedim, Duymadım, Bilmiyorum. Bu sorunların giderilmesi için illa ki birileri ihmale kurbanı mı gidecek? Buda bizdeki insana olan saygının bir emaresi.
Sağlıcakla kalın  

Bakmadan Geçme