Türkiye son dönemde iyi yol alıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından organize edilen "Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği” toplantısı Hakkari, Bitlis, Muş illerden gelen bürokrat, sanayici ve öğretim görevlilerinin katılımıyla Van’da gerçekleştirildi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde yapılan toplantı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan slayt sunumun izlenmesi ile başladı. Daha sonra açılış konuşması yapan Van Valisi Münir Karaloğlu, hem Van için hem bölge için hem de Türkiye için önemli bir toplantı yapmakta olduklarını belirtti. Toplantının bölgedeki sanayinin ve üretimin gelişmesine katkı sunması temennisinde bulunan Vali Karaloğlu, “Türkiye son dönemde iyi yol alıyor. Üniversitelerimiz artıyor, sanayimiz gelişiyor, ama 2023 vizyonunu yakalamamız için farklı şeyler yapmamız lazım. Maalesef Türkiye’de üniversitelerimiz çok fazla hayatın, sanayinin ve üretimin içinde değildi. Üniversitelerimiz biraz daha kendi özel cumhuriyetlerinin içerisinde kalmış gibi gözüküyordu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız 2011 yılındaki yeniden yapılandırmasından sonra üniversite, sanayi, üniversite ve kamu noktasında önemli çalışmalar başlatıldı. Türkiye bölge bölge gezilerek üniversite ile sanayi bir araya getiriliyor, ortak çalışma alanları yeniden gözden geçiriliyor ve tartışılıyor. Eğer biz üniversite ile sanayiyi aynı platformda buluşturamazsak, eğer biz bilimsel araştırmaları; üretimin ve sanayinin emrine veremezsek inanın 2023 hedefleri hayal olur. Bugün yerli oto, yerli uçak, yerli uydu, yerli tank diyoruz, yerli gemi diyoruz. Bunları gerçekleştirmenin yolu da mutlaka AR-GE’ye yenilikçi bir anlayış ve mutlaka üniversite-sanayi-kamu işbirliğine dayanıyor. Onun için bu toplantılar önemli. Ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Muş Valisi Vedat Büyükersoy ve Hakkari Valisi Orhan Alimoğlu’nun da birer kısa konuşma yapmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da, bu toplantının yapılması gereken bir toplantı olduğunu ifade ederek, bugün ise 13. bölgede olduklarını kaydetti. Bu toplantıları yapmaktaki amaçlarını anlatan Aslan, “2023 vizyonunu yakalayabilmenin yolu paydaşlarla birlikte 4 ekonomik figürü, 4 ekonomik göstergenin 10 yıl sonra yakalanmış olmasıdır. İşte bu ekonomik göstergeleri yakalamanın yolları birlikte çalışmak, ortak çalışmaktır. Kimler birlikte çalışacak, işte başlığımızda olduğu gibi kamu üniversite ve sanayidir. Bu oluşumun içerisinde üniversite ve sanayiyi göremeyince, biz yeterince anlatamamışız, üniversite sanayiye bakanlık olarak yıllarca görevimizi yapmadığımız gördük. Sizin imkanlarınızla üretilebilecek ürünü sorduğumuzda, ‘tamam üretelim, teknoloji yoğunluğumuz daha arttıralım ama buna finansman gerektiriyor’ deniliyordu. Türkiye’deki finansman kaynakları da belli, ya kredilendiriyorsunuz ya değişik kredi imkanları kullanıyorsunuz ya da sektörün ortağı olan ilgili kurumlardan kredi desteği alıyorsunuz. Ondan sonra şu soru geliyor, ‘benim vaktim yok’, ne vaktin yok, ‘proje yapmaya vaktim yok.’ Bizde diyoruz ki üniversite yanınızda, Organize Sanayi Bölgesi hemen karşınızda gelin bakın. Üniversitenin ilgili birimleri hocaları ile bir araya gelin. Ama mutlaka proje üretin” dedi.
Türkiye’de üniversite sayısının 175 olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Ersan Aslan; “Üniversitede bir istek var, sektörde bir istek var. Bizde bir istek var, bunu artık biz bir ürüne dönüştürmek istiyoruz. Dün senatoda da ifade etmiştim. Buradaki arkadaşlarımızın zamanları kısıtlı hem sayın valilerimizin, hem rektörlerimizin, hem de bizlerin zamanları kısıtlı. Onun için bizlerin kısa bir zaman içerisinde bir atak yapması gerekir. Atak yapmamızın gerekçesi de şu, şu anda geldiğimiz nokta her anlamda orta düzeyde. Bu ortak düzey bandını kırmanın yolu mutlaka orada bir çıkış yaparak oradan götürmek. O zaman sıçrama yapmamız gerekiyor. Bu aradaki sıçramayı el ele tutup enerjimizi birbirimize aktarıp, göz göze bakıp birbirimizi ışıklandırarak, diz dize oturup bu proje anlamında ve hedeflerimiz anlamında konuşarak yapmak durumundayız. Bunları daha da arttırmak zorundayız. İnşallah son 10 yıl içerisinde bölgeye 27 üniversitenin oluşmuş olması hem de birlikte çalışma ile bu bölgenin o son yıllarda yapılmış olan eğitimdeki atağını proje noktasında, ürün noktasında taçlandırmalarını bekliyoruz. Beklentimiz odur ki, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yaptığımız toplantıların ürünlerini mutlaka göreceğiz. Muş, Hakkari ve Bitlis’ten arkadaşlarımız var. Bölge bunu yapmak istiyor, üniversiteler bunu yapmak istiyor. Bizimde artık Ankara’da oturacak zamanımız yok. Geleceğiz ne yapmamız gerekiyorsa, onu yapacağız. Herhangi bir ülkede üretilen ürünleri tüketmek yerine kendi ürünlerimizi, övünen bir topluluk noktasında, teknolojiyi kullanan değil teknoloji üreten bir ülke olma durumunda biz inşallah önümüzdeki 10-20 yıl içinde bulunmuş olduğumuz o noktadan daha iyi noktaya gelmiş olacağız” şeklinde konuştu.
Program, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. Cevahir Uzkurt ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın sunumunun ardından moderatörlüğünü Müsteşarı Prof. Dr. Aslan’ın yaptığı “2023'e 10 kala Ar-Ge ve Yenilikte Van, Muş, Bitlis, Hakkari” konulu panelin ardından sona erdi.
vanhaber, van, haber, van haber

türkiye, bilim, sanayi, teknoloji, kamu, üniversite, sanayi, işbirliği

Bakmadan Geçme