HUBUBATTA DANE KAYBI KONTROLLERİ

Van’da biçerdöverle hububat hasadı başlarken, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevlileri de hasat yapan biçerdöverlerin uygun hasat yapıp yapmadıklarını kontrol ediyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Ercan Ünsal, Özkaynak köyü çiftçilerinden Orhan Dokay'a ait tarlada yapılan buğday hasadına katılarak dane kaybı kontrolü yaptılar. Yetkili olmayan kişilerce hasat yapılmaması ve hasat sırasında gerekli kurallara uyulmasını isteyen Fevzi Altuner, yüksek oranlardaki dane kaybının çiftçinin alın terinin tarlada kalması anlamına geleceğini söyledi. Dane kaybının önüne geçmek suretiyle ürünün milli ekonomiye kazandırılmasının önemine değinen Altuner, biçerdöverlerin uygun ayarlarda çalışması ve bu ayarların operatör tarafından mutlaka sık sık kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.
‘2013 Yılı Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı’ gereğince yapılan uygulamalarda il genelinde dane kaybı oranını en fazla yüzde 1,5 olarak belirlenirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerince de kontroller yapılacak.
Öte yandan, Van’da 2013 yılı üretim sezonunda 968 bin 223 dekar alandan 119 bin 979 ton buğday ve 45 bin 140 dekar alanda 7 bin 83 ton arpa üretilmesi beklenmektedir.
vanhaber,van,haber,van haber

Bakmadan Geçme