DÜNYA HEPATİT FARKINDALIK GÜNÜ

Viral Hepatitle Savaşım Derneği Van İl Temsilcilisi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, “Dünya Hepatit Farkındalık Günü” nedeniyle bir açıklama yayınladı.
Viral hepatitlerin (bulaşıcı sarılık hastalıkları) günümüzde halk sağlığı sorunları arasındaki önemini koruduğunu ifade eden Karahocagil, özellikle hepatit B ve C mikropları ile oluşan enfeksiyonların kronikleşerek ciddi karaciğer hastalıklarına yol açabildiğini kaydetti. Karahocagil, “Hepatit B ve C mikrobuyla karşılaşan kişilerin bazısı kendiliğinden iyileşirken, bir kısmında ise mikrop vücuttan atılamaz ve taşıyıcılık denen durum oluşur. Taşıyıcı olan kişilerin bir kısmında zaman içinde kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski ortaya çıkar” dedi.
Hepatit B ve C hastalıklarının bulaşma yolları hakkında da bilgiler veren Karahocagil, “Kan ve diğer vücut sıvılarıyla temas, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda hepatit mikrobuyla temas, cinsel ilişki yoluyla, hepatit taşıyıcısı gebeden bebeğine bulaşma olur. B ve C tipi sarılık mikroplarından korunmak için de tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri başkalarıyla paylaşmaktan kaçının. Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olun. Berbere gittiğinizde temiz tıraş bıçağı, jilet ve ustura kullanıldığından emin olun. Şüpheli cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın. Yasadışı ilaç ve uyuşturucu kullanmayın, iğne ve şırıngaların ortak kullanımından kaçının. Eğer sağlık görevlisiyseniz, iğne uygulamasını tek kullanımlık iğnelerle gerçekleştirin. Gebe iseniz mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin doğum öncesi test yaptırın. Ailenizde, özellikle anne, baba, kardeş ve eş gibi yakın akrabalarınızda sarılık hastası, siroz veya hepatite bağlı gelişen karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırın. Bir kişide B tipi veya C tipi sarılık hastalığı olup olmadığını anlamanın tek ve en kesin yolu kan tetkiki yapılmasıdır. Bu tetkikler her ilde ve pek çok ilçede yapılabilmektedir. C tipi sarılıktan korunmak için henüz bir aşı olmamasına rağmen, hepatit B aşısı B tipi sarılık hastalığını önlemenin en güvenilir yoludur. B tipi sarılık mikrobu ile karşılaşmadan önce toplam üç doz aşı yaptırırsanız hayat boyu B tipi sarılığa karşı bağışıklık kazanırsınız. Ama mikrobu önceden alıp taşıyıcı kaldıysanız aşı sizi hastalanmaktan korumayacaktır. Hepatit B hastalığından 0-1 ve 6. aylarda yapılan toplam üç aşı ile korunmak mümkündür. Ülkemizde 1998 yılından beri her yeni doğan bebek ücretsiz olarak sağlık ocaklarında ve doğum yapılan hastanelerde B tipi sarılık için aşılanmaktadır. Ailesinde hepatit hastası olan kişilere ve daha birçok riskli kişinin hepatit B aşısı Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bulaşıcı sarılık hastası olmamak için; test yaptırın, aşılanın ve korunun, gerekliyse tedavi olun” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme