TARİHİ İMZAYA TANIKLIK EDİYORUZ

Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi'ndeki Rönesans Düğün Salonu'nda akşam saat 18.00'de başlayan devir teslim törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan bazı Ak Partili milletvekilleri ile bölge valileri katıldı. İlk olarak konuşan Dicle EDAŞ ve Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli, Dicle Bölgesi'nin, hem altyapı, hem organizasyon, hem de hizmet kalitesi açısından, birçok birikmiş problemleriyle geliştirilmeye en fazla ihtiyaç duyulan bir bölge olduğunu söyledi. Dicle Bölgesi'nin kısa sürede çehresini değiştirmeye talip olduklarını hatırlatan Tivnikli, "Dünyada kişi başına elektrik tüketimi ortalaması yaklaşık 3 bin kilowatt/saat civarındadır. Buna mukabil Türkiye'de bu rakam 3 bin 200 kilowatt, Dicle Bölgesi'nde ise yaklaşık 3 bin 700 kilowatt saattir. Türkiye'nin herhangi bir şehrinde ortalama bir ailenin aylık elektrik tüketimi 150 ila 250 kilowatt seviyesindeyken, bölgemizde bir çok hanede bu rakam 800 kilowatt'a kadar ulaşmaktadır. Mevcut israf neticesinde şebeke aşırı tüketimi karşılamamakta ve teknik kayıplar yüzde 25 seviyelerine çıkmaktadır. Halkımız tarafından tüketilen elektriğin bedeli, halkımızdan tahsil edilse de edilmese de, her gün bizim tarafımızdan serbest piyasaya ve her ayın 18'inde de toplu olarak Türkiye Elektrik Toptan Satış'a ödenecektir. Bu bedel 1 Temmuz'dan beri her gün yaklaşık 15 milyon Lira olarak ödenmektedir" dedi.

BAKAN EKER: TARİHİ İMZAYA TANIKLIK EDİYORUZ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de tarihi bir tören düzenlendiğini belirterek, "Bu devir teslim başarılı olduğu takdirde, Türkiye'nin diğer yerlerindeki elektrik özelleştirmelerine örnek teşkil edecek. Bu nedenle hepimiz bu özelleştirmenin başarıya ulaşmasında daha çok çalışmak durumundayız. Bugün burda hep birlikte imza gününe şahitlik ediyoruz. Bu tarihi bir imza. Bölgenin kalkınmasına pozitif etki yapacaktır" diye konuştu.

ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK, REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTTIRACAK

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise geriye kalan birkaç bölgedeki elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte tüm Türkiye'de elektrik dağıtım işinin özel sektöre devredilmiş olacağına dikkat çekerek, "Sadece devletle, sadece kamu kurumlarıyla elektrik dağıtım işi verimilik getirmiyor. Kalkınmayı sağlamıyor. Kamu- özel sektör işbirliği bir çok alanda olduğu gibi enerji alanında da son derece önemli. Türkiye enerjiye büyük fatura ödüyor. Geçen sene enerji ithalatımız cari açığımızın oldukça üzerinde 60 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye enerjiye bağımlı bir ülke. Enerjiyi dışarıdan ithal etmek durumunda olan bir ülke. Enerjimizi her türlü kayıp ve kaçağı önleyerek verimli şekilde kullanmak durumundayız. Enerjiyi verimli kullanmamız rekabet gücümüzü artıracağı gibi çevremiz için de önemli olacaktır. Ekolojiyi, çevreyi korumak istiyorsak enerjiyi verimli kullanmak durumundayız. Dünyaya daha az karbon salınımında bulunmak zorundayız. Enerjimizi kayıt içinde israfa yol açmadan kullanmamız lazım. İsraf edilmeyen enerji en ucuz ve en temiz enerjidir" şeklinde konuştu.

ENERJİDE 2 KAT BÜYÜYORUZ

Diyarbakır'da, ilk kez 6 ili ilgilendiren elektrik dağıtım devrinin gerçekleştiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rekabetçi ortamda kaliteli hizmet için özel sektör mensuplarına başarılar dileyerek, şöyle konuştu: "Halkımıza vatandaşımıza rekabetçi ortamda kaliteli hizmet verecek özel sektör mensuplarına başarılar diliyorum. Her zaman hükümetimiz olarak, dağıtım şirketlerinin yanında olacağız. Bu hizmetin verilmesine kendilerine yardımcı olacağız. Büyümenin en temel kaynağı istikrardır. Avrasya cografyasında Avrupa ve Asya beraber geçen seneki enerji sektörü büyüme oranları yüzde yarım oranında küçülmüştür. Türkiye'de ise kurulu güçte yüzde 8,1 tüketimde ise yüzde 5,2'lik artış oldu. Bu ekonomik büyümenin 2 katı kadar enerjide büyüyoruz anlamına geliyor. Halkın refah seviyesi arttıkça elektrik tüketimi artıyor. Bizler burada hizmet verecek personelin gücünü artırmak için özel sektöre sıcak baktık, doğru bulduk. Dicle elektrik dağıtımı sadece bölge için değil tüm Türkiye için önemli. Dicle Bölgesi ve Van Bölgesi hariç tutulduğunda Türkiye'nin kayıp kaçak oranı yüzde 9.4'lere düşüyor. Bu 27 Avrupa Birliği ülkesinin ortalamasının altında. Yani biz doğru bir iş yapıyoruz. Biz doğru bir tercihte bulunmuşuz. Enerji sektörüyle ilgili bütün yapılanmalar doğru bir yönde. Türkiye'nin kayıp kaçak yükünü azaltmak ve 75 milyon insanımıza giden yükü azaltmak temel amacımızdır ."

BAKAN ŞİMŞEK: KAÇAĞIN AZALMASI, SANAYİCİYİ RAHATLATACAK

Son olarak konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektirik dağıtımının özel sektöre devredilmesiyle birlikte kayıp ve kaçağın azalacağını, bunun da sanayiciyi rahatlayacağına işaret etti. Bakan Şimşek, "Kayıp kaçağın azaltılmasyıla hem sanayici hem vatandaşımız rahatlayacak. Bu çok önemli. Kayıp kaçaklar Avrupa Birliği ortalaması altına düşerse şu andaki fiyatlar aşağıya inebilir. Hükümetimiz, devletimiz, vatandaşımız, sanayicimiz herkes kazanacak. Tabii bu nedenle dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesine reform gözüyle bakıyoruz. Burada başarı herkesin. Özelleştime İdaresi Başkanlığımız, EPDK, enerji bakanımız ve enerji bakanlığımızın desteği olmasa bu başarıyı sağlayamazdık. Bütün kurumlar birlikte çalışır. Başarı ortaktır" ifadesini kullandı.

SEMBOLİK ÇEKİ BAKAN EKER ALDI

Yapılan konuşmaların ardından, Dicle EDAŞ ve Eksim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tivnikli ile 4 bakan arasında devir sözleşmesi imzalandı. İmza töreninden sonra toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirildi. Fotoğraf çekimi sırasında, sembolik olarak getirilen büyük ebattaki çeki alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker espiri yaparak, "Bu çeki bana verin. Çiftçinin ihtiyacı var" diye espiri yaptı. Daha sonra burada verilen iftar yemeğine katılan bakanlar, yemeğe katılanların masalarına tek tek giderek sohbet etti.

vanhaber, van haber, van haber

Bakmadan Geçme