HASTANELER ARTIK İŞLETMEDİR

Serkan Aslan
SGK, özel sağlık kuruluşlarından aldığı sağlık hizmetinin bedelini arttırmamak için tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin yeniden kullanılmasının yolunu açmıştı. Yeni düzenleme ile kalp anjiyosu gibi kritik müdahalelerde aynı malzemeler tekrar tekrar kullanılabilecek. Sağlık Bakanlığı, tek kullanımlık malzemenin tekrar kullanımından doğacak olumsuz durumlarda sorumluluğun hekim ve hastane yönetimlerinde olacağı uyarısında bulunurken, uygulamaya Vanlılardan ise tepki geldi.
  Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şube Başkanı Yılmaz Berki, Kamu Hastaneler Birliği'nin yeni bir sisteme geçtiğini belirterek, "Bu sistemdeki amacın tüm hastaneleri bir araya toplamak ve ikinci ise sistemden kar edebilmek. Hastaneler tamamen bir işletmeye dönüştü. Artık o gözle bakıyorlar. İnsan sağlığı artık ikinci plandadır. Daha çok 'biz nasıl kar ederiz' hesabı yapılıyor. Performans sistemi denilen bir sistem var. Ne kadar kar ederseniz hastanenizin de kalitesi o kadar artıyor. Bu yüzden tek kullanımlık malzemelerin insan sağılığına verdiği zararın onlar için önemi yok. Bir kez kullanıldıktan sonra tıbbı malzemelerin atılması gerekiyor ve bu malzemelerin yok edilme yöntemleri var. Bu çok yanlış bir uygulamadır hemen bu uygulamadan vazgeçilmelidir" ifadelerini kullandı.
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Çetin Kotan da, getirilmek istenen uygulamayı çok yanlış bulduklarını ifade ederek, son derece sakıncalı bir durumun söz konusu olduğunu belirtti.
  Böylesi ciddi malzemelerin tekrar tekrar kullanılmasının sağlık açısından doğru olmayacağını ifade eden Abdulhekim Gündoğdu isimli vatandaş ise, israfın başka yerlerden engellenmesine bakılmasının gerektiğini savundu. Yeni mezun olmuş bazı gençlerin daha damar yolu bulamadığını, onların damar yolu bulmak için bile kaç tane malzemeyi heba ettiklerinin de tespit edilmesi gerektiğini anlatan Gündoğdu, "Yeni mezun olmuş, iki gün eğitiliyor, sonra orada hemşire olarak bırakılıyor. İnsanların sağlığını tehdit edecek konularda tasarrufu aramasınlar, öncelikle az önce bahsettim olay gibi konuları tespit etsinler. Her hastanede bir kişi 30-40 malzeme heba ederse bir damar yolu için dünyanın malzemesi ortaya çıkıyor ve çok büyük bir miktara tekabül ediyor. Bu israf değil mi? Bu tamamen yanlış bir uygulamadır ve bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. Bazı malzemeler için bu uygulama getirilebilir ama ameliyatlarda kullanılacak olan malzemeler için de böyle bir uygulamanın getiriliyor olması söz konusu olamaz" dedi.
  Cevher Bal işletmesinin sahibi Hali Tandoğan da, uygulamayı yerinde bulduğunu ifade ederek, sağlık sektöründe çok ciddi israfın bulunduğunu savundu. Aynı zamanda çok pahalı bir sektörün olduğunu anlatan Tandoğan, "Bu malzemelerin bir kez kullanılıp atılması bence doğru değil. Böylesine pahalı bir sektörde bu kadar israfın yapılması bir kere yanlıştır. Tabiî ki bu malzemeler strelize ortamlarda dezenfekte edilecek, kullandığını hemen alıp kullanmayacak. Ben getirilmek istenen uygulamanın doğru olduğunu ve desteklediğimi söylüyorum" ifadelerini kullandı.
  Kerem Tayfan, Mehmet Kurt ve Şabettin Adsaz isimli vatandaşlarda olaya tepki göstererek bunun doğru olmadığını kaydettiler. Tek kullanımlık ürünlerin tasarruf adına yeniden kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını tahmin ettiklerini ifade eden Tayfan, Kurt ve Adsaz, "Bazı hastaneler bile kar amacı gütmek için bu işi kötüye kullanabilir. Bizleri tereddüde düşürmenin bir anlamı yok. Başkasında belki bir bulaşıcı hastalık vardır, bu yüzden ben hastamın bu şekilde ameliyat edilmesine izin vermen. Veya hastama ameliyat sırasında bir şey oldu, ilk aklıma gelen bu malzemelerin ikinci bir kez kullanmış olacağıdır. Belki bunu bahane ederek, o doktora zarar verebilirim. Bunun tamamen yanlış bir uygulamadır ve vazgeçilmesi gerekmektedir" dediler.

Bakmadan Geçme