KÖY KORUCULARINA YÖNELİK KURS

Van Valisi Münir Karaloğlu, vatandaşların bütün meraları ve yaylaları artık özgürce kullandığını, kapalı 1 metrekarelik alanın bile bulunmadığını söyledi.
Van’da geçici köy korucularının ekonomik standartlarının yükseltilmesi için başlatılan meslek edindirme kurslarının açılışı yapıldı. Van Tarım İl Müdürü Fevzi Altuneri ile Van Geçici Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ayhan Kahraman’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye’de terör olaylarının artması ile birlikte geçici köy korucularının 1985 yılından itibaren güvenlik güçlerinin yanında yer alması için geçici köy koruculuğu sisteminin oluşturulduğunu belirtti. Bunun bugüne kadar da devam ettiğini anlatan Vali Karaloğlu, “Van’a baktığımızda terörle mücadelenin çok yoğun olduğu zamanlarda geçici köy korucu sayımız 7 bin 500’e çıkmıştı, bugüne geldiğimizde ise bu sayı 5 bin 800 geçici köy korucumuz var il merkezinde. Bu arkadaşlarımız köylerde yaşıyorlardı, zaten ismi üzerinde geçici köy koruculuğu hizmetinde senelerce bize yardımcı oldular. Şehit oldular, gazi oldular, ben hakkın rahmetine kavuşan şehit korucularımıza Allah’tan rahmet, gazi olanlara da uzun ömür diliyorum. Şu anda geçici köy koruculuğu ile ilgili bir alım söz konusu değil. Emekli olan ve gönüllü olarak sistemin dışına çıkanların yeri boşalıyor, önceki rakamları da verdim geçici köy korucusu sayısı düşmüş. 5 bin 800’de az bir rakam değil. Bugün çözüm süreci ile birlikte işleri biraz hafiflemiş durumdadır” dedi.

“KÖYLERDE ROL MODEL OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Bugünkü meslek edindirme kurslarının bu kişilerin güvenlik ile ilgili görevlerini ortadan kaldırmayacağını anlatan Vali Karaloğlu, “Güvenlik hizmetlerinin yanında geçici köy korucularımıza ekonomik olarak onlara katkı sunacak yeni meslekleri onlara öğretme, onların toplumdaki statülerini güçlendirmek ve en önemlisi de köylerde yaşayan bu arkadaşlarımızın iyi eğitilmiş modern tarımı iyi yapabilen, modern hayvancılığı iyi yapabilen arkadaşlar haline getirerek köylerde bir rol model oluşturmak. Geçici köy korucularımızı; modern koyunculuğu, modern süt sığırcılığı, arıcılığı ve ilk yardım konularında eğiteceğiz. Bugün köylerimizde gerçekten sağlık konusunda özellikle vatandaşımızın ufak tefek sağlık hizmetlerinde sorunların var. Biz yaklaşık olarak 250 köy korucumuzu ilk yardım kursundan geçirecek onlara sertifika vereceğiz ve bu arkadaşlarımız köylerinde vatandaşlarımızın, yaşlı ninelerimizin, dedelerimizin tansiyonlarına bakabilecek, iğnelerini yapabilecek, ufak tefek pansumanlarını yapabilecek, bu konuda eğitimini almış sertifikasını almış arkadaşlarımıza görev vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞIMIZ BÜTÜN MERALARI VE YAYLALARI ÖZGÜRCE KULLANIYOR”
Van’ın tarım ve hayvancılık noktasında önemli avantajlarının bulunduğunu Türkiye’de yaylası ve merası en geniş illerinden bir tanesinin Van olduğunu anlatan Vali Karaloğlu, “Terörün belki çok yoğun olduğu bir dönemde meralarımızı ve yaylalarımızı gerektiği gibi kullanamadık, ama 2010 yılından beri artık Van’da vatandaşa kapalı 1 metrekarelik alanımız bile yok. Vatandaşımız bütün meraları ve yaylaları özgürce kullanıyor. İşte bunları kullanırken, geleneksel hayvancılıkta geleneksel tarımdan modern tarıma geçme noktasında bu geçici köy korucularına vereceğimiz etiğimler olayı dönüştürmemize de bize yardımcı olacaktır. Onun için biz bu eğitimleri önemsiyoruz. Bu konuda çok ümitliyiz. Belki sadece eğitimleri vermekle yetmeyecektir. Sertifikasını almış işi öğrenmiş geçici köy korucularımıza şu anda kesin değil ama üzerinde çalışıyoruz belki bir başlangıç sertifikası olarak faizsiz kredi imkanı da sunmaya çalışmış olacağız, onu da şimdiden sizlere bildirmiş olayım. Korucu arkadaşlarımızın başka sorunları da vardı. Özellikle emekli olanların emekli paralarının düşük olması nedeniyle geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar. Biz onlara destek olmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) son 20 gündür yoğun bir çalışma ile uzun bir torba yasası çıkardı ve o torba yasında geçici köy korucularımızın özellikle emeklilerinin ekonomik durumlarının düzeltecek düzenlemelerde yapıldı. Emeklilerin maaşı yüzde 70 oranın da artırıldı. Hayırlı uğurlu olsun bu hem korucularımızı hem de bizleri rahatlattı. Biz geçici köy korucularımızın geçim sıkıntısı yaşamalarını istemiyoruz. Zaten bu çalışmanın ana hedeflerinden bir tanesi o. Geçici köy korucularına yaptıkları işin yanında ek gelir getirecek faaliyetlerin içinde tutmak istiyoruz. Sizin ekonomik durumunuzun iyileşmesini istiyoruz. Bu çalışma kapsamında Van merkez ve ilçelerde 3 bin 33 köy korucumuz modern koyunculuk, süt sığırcılık ve arıcılık konusunda eğitim almış olacaklar. 250 korucumuzda ilk yardım konusunda eğitim almış olacak ve bu arkadaşlarımız sertifikalandıracağız. İnşallah kurslar bittiğinde köylerimize gerçekten örneklik teşkil edecek rol modellerimizde ortaya çıkacak. Ben bu çalışmaya emeği geçen bütün herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelince koyunculuğun önemi, koyun ırkları ve damızlık seçimi konularında slayt sunumu eşliğinde bilgilerin verilmesi ile toplantı sona erdi.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme