Hafızası yitik şehre bir ihanet daha

Geçen hafta bir arkadaşım sınav görevlisi olarak Ankara'dan Van'a gelmiş ve Kazım Karabekir Lisesinde yöneticilerle ilginç bir konuşma yaşamış. Eski Karabekir Lisesinin ismi değişmiş ve TeliaSonera olmuş. Depremde hasar gören bir liseyi yeniden yıkıp yapılsa bile ismini değişmesinin ne anlama geldiğini bilemeyen Van idari ve mülki idarenin ne kadar da Van'ı sevdikleri anlaşılıyor.  Van hafızası yitik bir şehirdir, Van yaralıdır, Van bir mücadelenin sembolüdür.  Karabekir Paşanın isminin Van ile anılması Van'da Kazım Karabekir Paşanın isminin yaşamasının bir anlamı vardır. Dolayısıyla Allah göstermesin Van bir daha işgal edilse ilk yapılacak olan Van'da Kazım Karabekir Paşanın isminin silinmesidir.  Şimdi anladığım kadarıyla bu isim silme operasyonu işgal görmeden hümanist yöneticilerimiz tarafından yapılmaktadır. 
Karabekir'in kim olduğunu anlatmaya gerek yok ama bu TeliaSonera nedir bilmekte fayda vardır.
Türkiye'de Turkcell Mobil GSM operatörünün (Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin) büyük hissesini elinde bulunduran küresel bazdaki GSM şirketi. TeliaSonera, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 20 ülkede faaliyet göstermektedir.
TeliaSonera, dünya çapında en çok aboneye sahip 3. operatördür. (1. operatör Vodafone, 2. operatör Orange)
TeliaSonera, Çukurova Holding A.Ş. ("Çukurova")'nın Turkcell Holding A.Ş'deki hisseleri üzerindeki Alfa Telecom Turkey Ltd ("ATT") lehine olan rehinin kaldırılması şartlarına ilişkin bugünkü İngiliz Yüksek Mahkemesi kararını olumlu karşılamıştır. TeliaSonera, kararın hissedarlar arasındaki ihtilafın gecikmiş çözümü için bir başka önemli adım olacağını ummaktadır. Aynı zamanda hisseler üzerindeki rehinin kaldırılmasından önce Çukurova'nın Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti'nin 2011 yılında verilen kararı uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmesi beklenmektedir.
Yüksek İngiliz Mahkemesi, Sonera Holding B.V. ("TeliaSonera") ve Çukurova arasında aynı hisselere ilişkin olan ihtilafı çözmemektedir. 1 Eylül 2011 tarihinde, Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti, Çukurova'nın taraflar arasında daha önce yapılan Hisse Devir Sözleşmesi uyarınca Turkcell Holding hisselerini TeliaSonera'ya devretmemesi sebebiyle TeliaSonera lehine 932 milyon dolar tazminatı, faiz ve masraflarıyla birlikte ödemesine karar vermiştir. Söz konusu karar New York, Doğu Karayip Adaları, İngiltere ve Hollanda'da yargı kararlarına dönüştürülmüştür.
Çukurova, belirlenen yükümlülüğü yerine getirmek için herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Bu doğrultuda, New York Mahkemesi söz konusu borcun ödenmesini teminen mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunmayı engelleyen bir tedbir kararı almıştır. Bu tedbir Çukurova'nın TeliaSonera'ya olan yükümlülüğünü yerine getirmesini sağlayabilecek varlıklarını satmasını, devretmesini, üzerlerine ipotek ve rehin konulmasını men etmektedir. TeliaSonera kararın yerine getirilmesini etkin bir biçimde takip edecektir.
Bu şirketin ismi milli mücadelenin simge isimlerinden Kazım Karabekir'in isminin verildiği Van Kazım Karabekir Lisesine verildi. Şimdi Van Kazım Karabekir Lisesinin ismi Van TeliaSonera Lisesi oldu.
 Van için yaşamsal öneme sahip  milli kahramanlara verdiğimiz yüksek vefanın (!) örneğine şahit olmak nasıl bir duygudur acaba.  Hayır adı altında vergiden düşerek devlete bedava reklam (hem de milli kahramanlar üzerinden) yaptırmak bizim aklı evvel yöneticilerimizin yüksek dehası olsa gerek.
Anlaşılan  o ki Van için kelamın bittiği noktadayız vesselam...

Bakmadan Geçme