Vanlıların Mukabele Geleneği Sürüyor

Fazıl Erüş
Van'da Camilerde her Ramazan ayı boyunca geleneksel olarak okunan Kuran'ı Kerim mukabelelerine bu Ramazanda da Vanlılar yoğun ilgi gösteriyor.
Mukabele geleneği bu yıl da Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor. Ramazan ayında Van'daki bütün camilerde en az bir vakit okunan mukabeleye vatandaşlar çocuk genç yaşlı Vanlılar büyük ilgi gösteriyor. Genellikle merkez camilerde öğlen ve ikindi namazı sonrası okunan mukabelelere küçük yaştaki çocukların yoğun ilgi göstermesi gözden kaçmadı.
Van Ulu Cami müezzini Mehmet Salih Genç, "Mukabele geleneği Cebrail hazretlerinin  Ramazan ayında her gece Hz Peygamberin yanına gelerek o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanır. Resul'i Ekrem hazretlerinin vefatından önceki son Ramazanın'da mukabele iki defa gerçekleşmiştir. Buna arza'i ahire denir. O dönemlerde de sahabelerden bazıları ramazan ayı gelince aile fertlerini toplayarak mukabele okurlardı" dedi. Genç, daha önceki yıllar'da mukabele öğlen namazından sonra yapılıyordu. Ancak şimdi ise halkımızın yoğun ilgisinden dolayı öğlen ve ikindi namazlarından sonra okuyoruz. Böylece de öğlen namazında mukabeleye kalamayanlar ikindi namazından sonra okumuş oluyorlar. Zamanı olan Müslüman kardeşlerimizin de gelip bize katılmalarını tavsiye ediyorum" diye kaydetti. Ulu Cami Derneği idarecilerinden Muhittin Sarımurat,"Ulu Cami kerpiç olduğu dönemden bu yana burada mukabeleler okunuyor. Eski'den mukabele okuyacak hafız Van'da yok denilecek kadar azdı. Siirt'ten, Batman'dan geliyorlardı. Şimdi Vanlı gençlerimizin mukabele okuması beni çok sevindiriyor" dedi.

Bakmadan Geçme