Ramazan geldi hoş geldi mi?

           
Adının önüne "On bir ayın sultanı" sıfatı koyulan. En güzel duygularla "Ey şehri Ramazan!" denilen… Hayrın ve bereketin ayı olarak nitelendirilen kutsal ay Ramazan'ı yaşamaya başlıyoruz.
Tam otuz gün.
Nefsimizi ve irademizi sınayacağız.
Ama bildim bileli Ramazan ayı hep fırsatçıların ve düzenbazların getirim ayı oldu.
Gıda maddelerine insafsız zamlar yapıldı. Tüketim malları üzerindeki etiketlerle oynandı.
Desinler diye verilen iftar yemeklerinde politika yapıldı. Körler ve sağırlar misalinde olduğu gibi zenginlerin şaşalı gösterişleri arasında yoksullar kaynatıldı.
Veren eli, alan el görmeyecek kuralı çiğnendi. Gariban vatandaşa dağıtılan iftar paketlerini almak için çaba gösteren ve birbirini ezen insanların fotoğrafları medyaya servis edildi. Savurganlığın faturaları vergilerine yansıtılarak insanlar aldatıldı.
On bir ay yurttaşının ne yiyip içtiğinden haberi olmayanlar; eşlerini ve çocuklarını peşlerine medya ordusu takıp, yoksul mahallelerde iftar açtırarak duygu sömürüsü yaptı.
Görünmezde yiyip içenler, görünürde oruçlu numarasına yatıp hacıyatmaz rolleri kesti.
Asgari ücretin alım gücünü hesaplamaktan aciz ekonomiden sorumlu olanlar çok yıldızlı otellerin iftar resepsiyonlarına arzı endam eyleyerek, gazetecilerin "Dört kişilik bir ailenin tek maaşlı geliri günümüz hayat koşullarına yeterli mi?" sorusuna yanıt vermek tenezzülünde bile bulunmadılar. Memurun ve emeklinin yaşam standartlarını karmaşık matematiksel tablolarla açıklayarak eski tas eski hamam teranesini sürdürmeye devam ettiler.
Çokça yalan söylediler. Bolca takiye yaptılar ve bütün bunlardan sonra "Elhamdülillah Müslüman'ız." Diyerek din tüccarlığına devam ettiler.
Kısacası her kes bilmeli ki Ramazan ayı sadece otuz gün aç susuz kalmak değildir.
Yalan söylemek ve iftira atmak hiç değildir.
Otuz gün boyunca teravih namazı kılıp sabah olduğunda iş yerindeki etiketlerle oynamak asla değildir.
Falanca oruç, filanca oruç değil dedikodusu yapmak, "Sen niyetli misin?" sorusuyla inanç sorgulamak Ramazan ayı ibadetine aykırı tavırlardır.
Ramazan ayı nefsin disipline edilmesinden çok inanç özgürlüklerine de saygı göstermek ayıdır. Bu düşüncelerle Ramazan ayının ülkemize ve dünyamıza barışçı günler getirmesini, her kesin ve özellikle de milyonları yönetenlerin bir vicdan muhasebesi ve özeleştiri yapmasını diliyorum.

Bakmadan Geçme