KAYA, ÇATAKDİBİ KÖYLÜLERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, yapılacak olan konutlar nedeniyle 250 bin ağacın kesileceği iddia edilen, Erciş’in Çatakdibi (Zortul) köyüne giderek, köylülerle bir görüşme gerçekleştirdi.
Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, beraberinde Van Baro Başkanı Murat Timur ile birlikte yapılacak olan konutlar nedeniyle 250 bin ağacın kesileceği iddia edilen Çatakdibi köyüne giderek köylülerle bir görüşme gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Erciş’in Çatakdibi köyüne giden Kaya ve Timur, ilk olarak alanı gezerek bilgi aldı. Alanın tamamını gezen Kaya ve beraberindekiler, daha sonra köy muhtarı ve arsa sahipleri ile bir araya geldi.
Burada bir açıklama yapan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya, alanla ilgili kendilerine ve kentteki sivil toplum örgütlerine çok sayıda talep geldiğini, bu nedenle Van Barosu ile birlikte köyde incelemelerde bulunduklarını belirtti. Köyde edindikleri bilgileri paylaşan Kaya, köyde iki yönlü bir mağduriyetin söz konusu olduğunu söyledi.
Van’da yaşanan depremden beri bu köylülerin ağır hasarlı evlerde kaldıklarını söyleyen Kaya, öte yandan 1950’lerden bu yana konutların yapılacağı alanda insanların olduğunu ve bunların da yerinden edinmeleri ile büyük bir mağduriyetin ortaya çıkacağını aktardı. En önemlisinin ise burada bir doğa katliamının olacağını ifade eden Kaya, “Burası bir tarım arazisidir. Giderek azalan tarım arazilerine burada bir yenisi daha ekleniyor. Burada çok karmaşık bir durum var. Burada mağduriyetler çok çeşitli olsa da çözümü çok zor değil. Tek çözüm evleri yıkılan köylülerin şuan evlerinin bulunduğu alanda evlerinin yerinde kendilerine konut yapmaktır. Doğaya zarar verilmeden ve kimsenin rahatsız olmayacağı tek çözsüm bu. Ama köylülerden edindiğimiz izlenim idare diyaloğa açık bir idare değil. İdare sadece birkaç teknik bilgiyi sunarak ve olabildiğince kendi lehlerine olanları sunarak bilgi veriyorlar. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün verdiği rapordan Kaymakamlık söz etmiyor. Yine Asliye Hukuk Mahkemesinin tespitinden söz edilirken sadece belli bir bölümünü alarak söz ediyorlar. 2005 yılından itibaren bu insanların burayı ıslah ederek kullanılabilir hale getirdiklerinden ve satmak için başvurduklarından kimse söz etmiyor. Bu işi yönetmede kurumlar ucuza kaçmışlar. İdare burada basiretli davranmamıştır. Doğa katliamının yanı sıra yıllardan beridir var olan komşuluk ilişkilerinin de zarar göreceği kaygıları oluştu bizlerde” dedi.
Van Barosu ile birlikte bir toplantı yaparak rapor hazırlayacaklarının altını çizen Kaya, daha sonra idari makamlarla bir görüşme yapmak istediklerini ifade etti. Bu görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağı ile ilgili bir öngörüsünün olmadığını söyleyen Kaya, “Bu tarım arazisinin bu kadar kolay harcanması üzüntü verici bir durum. Buradaki ağaçların sayılması mümkün değil. Kavak ağaçlarının sadece tespiti günler alacak bir iş. Yine 10-15 hata 25 yıllık meyve ağaçları da var ama 3 yıllık ağaçlarda var. En nihayetinde ziraat bilirkişinin 2012 yılında çok iyi bir tespiti var. Bilirkişi, ‘Bu alan her türlü tarıma elverişli bir kültür arazisi niteliğindedir’ diyor. Eğer konut yapılacaksa başka bir arazinin bulunması gerekiyor. Bizde bunun için bir çaba içerisinde olacağız” diye konuştu.
Daha sonra konuşan Van Baro Başkanı Murat Timur ise, köylülerin 1915 yılından beri bu alanı kullandıklarını söyleyerek, köylülerin 1954’ten beridir de vergi ödediklerini belirtti. Timur, “Köylülerin idare mahkemesine bu alanın konut yapılmaması için açtıkları davada mahkemenin davayı ‘menfaatleri olmadığı’ ret etmesi hukuka aykırıdır. Çünkü yıllardır köylüler bu kıraç toprakları ekilebilir ve tarım arazisi haline getirdiler. Bu nedenle burada menfaat söz konusudur ve köylünün açtığı davanın reddedilmemesi gerekiyor. Biz Van Barosu olarak bu davaya müdahil olacağız” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme