Saadet Partisi'nden askıda fatura çağrısı

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Türkiye'de birçok belediye tarafından ihtiyaç sahibi aileler için başlatılan askıda fatura kampanyasının Van'da da hayata geçirilmesi için gereken çalışmaların yapılmasını belirtti.

Burhan Ergin

Düzenlediği basın toplantısıyla Van’ın ve ülkenin sorunlarını gündeme getirerek çözüm önerilerini sunan Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, kömür dağıtımı, doğalgaz faturaları ve karla mücadeledeki çalışmalara değindi.

“8 bin hane şu anda kömürsüz bacalar tütmüyor”

Birçok haneye hala kömür verilmediğini söyleyen İlhan, “Soğukların en şiddetli olduğu ocak ayındayız. Başta merkez İpekyolu ilçemiz olmak üzere birçok yerde hala ihtiyaç sahibi ailelere kömür yardımının yapılmadığını görmekteyiz. Özellikle İpekyolu ilçesinde yaptığımız araştırmada ilçede bulunan 21 merkez mahalleden sadece 3 mahalleye yarım yamalak kömür dağıtılmış 18 mahalleye hiç girilmemiş yaklaşık 8 bin hane şu anda kömürsüz bacalar tütmüyor. Vatandaşlar ve muhtarlar yetkililere ulaşamıyor. Kışın en soğuk günlerinde ihtiyaç sahibi ailelere kömür verilmeyecekse ne zaman verilecektir. Van merkez başta olmak üzere doğalgaz kullanan birçok eve çok yüksek doğalgaz faturaları gelmekte ve bazı aileler doğalgaz faturalarını ödeyemediği için bu soğuk günlerde doğalgazlarının kesilmesiyle karşı karşıya kalmışlardır. Sadece bir kez kar yağdı ve bu konuda da belediyeler sınıfta kaldı.  Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak başta Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yetkili mercilere sormak istiyoruz. Kömür dağıtımını kaç gün içinde tamamlamayı düşünüyorsunuz? Doğalgaz faturaları başta olmak üzere faturalarını ödeyemeyen ailelere başka illerde uygulanan askıda fatura uygulaması yapmayı düşünüyor musunuz? Karla mücadele konusunda hangi tedbirleri almayı düşünüyorsunuz?” dedi.

“Yetkilileri sokağa inme ve eksiklikleri gidermeye davet ediyoruz”

Karla mücadelenin başarısız olduğunu söyleyen İlhan, “İlimizde yaklaşık 48 saatlik bir saat diliminde ara ara bir kar yağışı oldu. Bu zaman dilimini geçmişle kıyasladığımızda, ilimizin merkezi noktalarında yoğun olsa bile, en fazla 25 santimlik bir kar kalınlığının olduğu noktalar oldu. Bu yıl bu kadar az ve ilk defa kar yağmasına rağmen, tamamen belirsizlik oluştu. Okullar sadece taşımalı eğitim için tatil edildi. Servissiz öğrencilere tatil olmadı. Ortada bir muamma yaşandı. Hâlbuki il merkezindeki birçok aile, çocuğunu servisle okula gönderiyor. Fakat bunlar sanki farklı servis dışıymış gibi gösteriliyor. Çocuklarını kendi imkânlarıyla okula gönderen aileler zorda kaldı. Kar yağışının üzerinden 5-6 gün geçmesine rağmen hala cadde ve sokaklarda kar yığınlarının olduğunu görmekteyiz. Karla mücadelede ciddi bir eksiklik söz konusu. Önümüzdeki günlerde ciddi bir kar yağdığında çok daha büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Tabi geçtiğimiz yıllarda kar yağdığında sokaklarda ciddi miktarda karla mücadele eden, ellerinde kürekleriyle veya araçlarıyla mücadele eden ekipler vardı. Şuan bu karla mücadele ekipleri nerede? Bu soruyu başta Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’ne soruyoruz. Çünkü valilik ile büyükşehir artık bağımsız değil. İkisi birbirine bağlı olan, birlikte hareket eden, aynı noktada yönetilen bir kurum sonuçta. İnşallah bundan sonra bunun tedbiri alınır diye umuyoruz. Burada ciddi bir eksiklik var. Yetkilileri sokağa inme ve eksiklikleri gidermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

“Vatandaşlar kömür bekliyor”

Kömür dağıtımında sorunlar olduğunu belirten İlhan, “Saadet Partisi olarak kömür yardımı konusunda bir araştırma yaptık. İpekyolu ilçesinde birkaç mahalleye yarım, yamalak kömür dağıtımı yapılmış, fakat 18 mahalleye hiçbir şekilde kömür dağıtımı yapılmamış. Bizim vatandaşlardan ve muhtarlardan duyduğumuz şu; ‘Van Valiliğini arıyoruz, özel kalemi, sekreterleri arıyoruz. İpekyolu Kaymakamlığını arıyoruz. Özel kalemini arıyoruz. Hiçbir şekilde ne valiliğe, ne kaymakamlığa sesimizi duyuramıyoruz. Bize de bir dönüş yapılmıyor’ şeklinde bir serzeniş söz konusudur. Ben buradan hem valiliği, hem İpekyolu Kaymakamlığı’nı bu konuda açıklama yapmaya davet ediyorum. Yardım kömürlerinin neden geciktiğini mutlaka acıkmaları gerekiyor. Kaç gün içerisinde bu kömürler ulaştırılacak, bu konuda kamuoyunun aydınlatılması gerekiyor. Elbette ki bir aksaklık, bir problem olmuş olabilir. Bu konuda en azından vatandaşlara bir hafta içerisinde, 10 gün içerisinde kömürleriniz dağıtılacak denilebilir. Vatandaşlarda bu anlamda gerekli tedbirleri alır. Belirsizlik her zaman için bir sıkıntıdır. Bu konuda yetkililerle birebir görüşmemiz olmadı. Basın aracılığıyla sesimizi duyuruyoruz. Konuyla alakalı inşallah gerekli yerlere sesimizi ayrıca birebir duyurmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Belediyeler askıda fatura uygulamasını başlatmalı”

Elektrik, doğalgaz gibi faturalarını ödemekte güçlük çeken ihtiyaç sahibi aileler için belediyeler tarafından askıda fatura uygulamasının başlatılması gerektiğini söyleyen İlhan, “İhtiyaç sahibi olan, evinde çalışan olmayan, geliri düşük olan aileler için ilimizde mutlaka bir çalışma yapılmalıdır. Bunun öncülüğünü Van Büyükşehir Belediyesi yapabilir. Başka illerde bu uygulamalar söz konusudur. Orada nasıl uygulanıyorsa, bu uygulama ilimizde de uygulanabilir. İhtiyaç sahibi ailelerin doğalgaz faturaları, elektrik faturaları askıya çıkarılır. Bu anlamda belediye de belli bir miktar katkı sunar. Örneğin büyükşehir bu anlamda ben 1 milyon katkı sunuyorum diyebilir. Veya valilik ben 1 milyon katkı sağlıyorum diyebilir. Bunun dışında da imkanı olan, gücü olan kişilerde biz de askıda fatura uygulamasına 300, 500, bin liralık faturaya katık sunmak istiyoruz derelerse, inanın geldiğimizde insanların ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu, ülke ekonomisinin alabora olduğu, geçmişte 300-400 lira gelen faturaların bugün 5-6 kat fazla geldiği dönemde, ekonomik dengeler yerine oturuncaya kadar, bir yardımlaşma şeklinde öncülük edilmiş olur. Güzel bir uygulama da olmuş olur. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuya el atmasını ve böyle bir uygulamayı özellikle bu kış aylarında hayata geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle Ocak, Şubat, Mart ayları ilimizde soğuk geçiyor. Hiçbir şey için geç değildir. İnşallah sesimizi duyarlar ve böyle bir uygulama başlatırlar” dedi.

Bakmadan Geçme