Alışverişte yeni dönem başlıyor

Zincir marketler ve e-ticaret platformlarında küçük üreticinin korunması için yeni yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Buna göre 30 günde bozulan tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemeler, 30 günde yapılacak

AK Parti, zincir marketler ve e-ticaret platformlarında küçük üreticinin korunması ile TOBB ve kooperatiflere ilişkin düzenlemeler içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

AK Parti'nin başkanlığa sunduğu Torba Yasa Teklifi'ne göre, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulan tarım ve gıda ürünlerine ilişkin ödemelerin süresi işletmelerin ölçeğine göre 30 ile 45 gün arasında olacak.

Bu sürenin dışında olan gıdalar için süre 60 günle sınırlanacak. Toptancı hallerinde 12 yıllık tahsis süresi bulunanların kiracılık hakkı 18 yıla çıkartılacak.

KÜÇÜK ÜRETİCİ KORUNACAK
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ilişkiler küçük üreticiyi koruyacak şekilde yeniden ele alınıyor. Taraflardan birinin, diğer tarafın ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan faaliyetleri haksız ticari uygulama olarak değerlendirilecek.

Yöneticiler, kooperatifin; ticaret sicili kayıtlarını, finansal tablolarını, yönetim kurulu yıllık faaliyet raporlarını, genel kurul toplantı evrakını, ortaklarının kimlik, iletişim, pay ve ödemelerine ilişkin bilgilerini Kooperatif Bilgi Sistemi'nin (KOOPBİS) kurulmasını müteakip 1 yıl içinde sisteme aktaracak.

FİYATI YOKSA ÜYELİK ASKIDA

Serbest bölgelerde, bölge içi doğalgaz şebekesini işletici şirketler yapacak. Vergi mükellefiyat bilgisi kapalı olan ticaret odası üyelerinin üyelikleri ise askıya alınabilecek. Sabah

Bakmadan Geçme