ULUSLARARASI LÖSEMİ HAFTASI

Van Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, hamilelik sırasında sigara veya uyuşturucu kullanmak ya da hamileliğin ilk 3 ayında röntgen çektirmekle lösemi oluşturduğuna dair bilgilerin bulunduğunu, bu tür davranışlardan kesinlikle kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Van Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, her yıl 30 Mayıs -5 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Lösemi Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Lösemi hastalığı hakkında bilgiler veren Dr. Acar, “Bilindiği üzere lösemi halk arasında ‘kan kanseri’ diye bilinen hastalıktır. Bu hastalıkta çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklanan ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin bölünerek çoğalıp, önce kemik iliğini, daha sonra tüm organları istila etmesi durumu söz konusudur. Eğer tedavi edilmezse olay kısa sürede hastanın kaybı ile sonuçlanır. Çocuklarda en sık görülen kanser türü lösemidir. Lösemi en sık 2-5 yaşları arasında görülür. Bu dönem çocuklarda lenf dokusunun en aktif olduğu dönemdir. Her şeyden önce tüm kanserler gibi löseminin de genetik bir hastalık olduğunu, yani vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapıcı genlerdeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını bilmek gerekir. Bu bozulmayı kolaylaştıran bazı faktörler vardır. Bunlar arasında iyonizan radyasyon, bazı virüsler, bazı kimyasal maddeler ve bazı genetik hastalıklar sayılabilir” dedi.
Çocukluk çağında görülen löseminin genetik bir hastalık olduğunu, ancak genlerde bozukluğa yol açan olayın ne olduğunun henüz bilinmediğini ifade eden Dr. Acar, “Topuk kanlarında genetik bozukluk olduğu görülüyor. Ama araya giren ikinci bir enfeksiyon, radyasyon gibi çevresel bir etki ikinci tetiği çekip hastadaki süreci başlatıyor. Ama topuk kanında bozukluk olduğu halde lösemi gelişmeyen insanlar da var. Hala mekanizması tam olarak bilinmiyor, ama çevresel faktörler çok önemli. Radyasyon, yüksek gerilim hatları, cep telefonları, evlerdeki kablosuz modemler. Bunların sağlığa zararları ortaya çıkıyor. Aynı zamanda beslenme de bu hastalıkta önemli rol aldığını ifade etti” şeklinde konuştu.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme