“HDP Mitinglerinde Türk Bayrağı Normalleşmedir“

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitinglerinde Türk bayraklarının görünür olmasına atıfla, “Mitinglerimize ‘Türk Bayrağı getirilemez’ gibi yaklaşımımız yoktu. Açıklamalarımız cesaretlendirmiş insanları. Bu, Kürt hareketinin normalleşmesi” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mitinglerinde Türk bayraklarının görünür olmasına atıfla, “Mitinglerimize ‘Türk Bayrağı getirilemez’ gibi yaklaşımımız yoktu. Açıklamalarımız cesaretlendirmiş insanları. Bu, Kürt hareketinin normalleşmesi” dedi.

Hürriyet Ankara Bürosu’nun pazar kahvaltısına konuk olan Demirtaş, şunları söyledi:


CENAZELER HEPİMİZİN


“Türkiye’nin her konuda normalleşmesi gerekiyordu. Normalleşmemiş alanlardan biri de Kürt sorunuydu. İnsanlar, Türkiye’de Kürtlerin varlığını kabul ediyor, bundan rahatsızlık duymuyordu fakat PKK, Öcalan ve silah mevzusu da kolay kolay normalleşecek bir şey değildi. Artık silahların devre dışına çıkacağına inanmamız lazım. Herkes bu savaşlardan acı çekerek çıktı. Mezarlar hepimizin mezarları, cenazeler hepimizin cenazeleri.


HDP’NİN TÜRKİYELİLEŞMESİ


Uzun süredir arzu ettiğimiz bir şeydi ancak başaramıyorduk. Ağırlıklı olarak bizden kaynaklı bir daralma, eksiklik de vardı. Ama konjonktürün de etkisiyle o alan bize açıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte bir boşluk yakalayabildik, kendimizi anlatabildik. Bundan geri gidiş mümkün değil. Hiçbir talebimizden vazgeçmeden ortaklaşmaya çalıştık, başardık. Kürtler tam da bunu istiyordu, ‘Biz birlikte yaşamak istiyoruz ama bunu Türkiye’ye anlatamıyoruz’ diyorlardı.


AYNI ŞEYİ SÖYLEYECEĞİZ


Ben 8 Haziran sabahı çıtanın bunun gerisine düşeceğini sanmıyorum. İlkesel bir durumdur. İlerler ama gerilemez. Herkes 8 Haziran’daki söylemimize bakacak. Aynı şeyi söylemeye devam ediyor muyuz, etmiyor muyuz? Bu çok önemli, 8 Haziran’da da aynı şeyleri söylemeye devam edeceğiz.


HEMEN ADAYA GİDELİM


Gerçekten Öcalan şu anda kendisine ihanet edildiğini düşünüyorsa, hemen heyetimizi Ada’ya gönderelim. Ve Öcalan ne söylüyorsa kamuoyuna açıklayalım. Yalçın Akdoğan da gelsin. Madem Öcalan ile farklı düşünüyoruz, neden yapmıyorlar? Çünkü aynı düşünüyoruz. Öcalan’la ilgili olumlu değerlendirmelerinden gocunmuyorum. Kendileri de İmralı’daki görüşme tutanaklarını, Öcalan’ın kitaplarını okuyor ve hepsi biraz ‘Apocu’ olmuşlar gördüğüm kadarıyla. 

 

Herkeste ‘Oyum çalınacak’ korkusu var. Biz de dünyanın 10 ayrı ülkesinde ‘server’ kiraladık, müdahale edemesinler diye. Veriler orada toplanacak, YSK açıkladığında da otomatik karşılaştırılacak. 

‘SAVAŞ SUÇU OLUR’ DEMİŞTİ

Başbakan Davutoğlu ile Kobani için görüştüğümde ‘Silah gönderin, gönderemiyorsanız da silah geçişine izin verin’ demiştim. Bana ‘Bu savaş suçu olur’ demişti. Biz bu görüşmeyi yaptığımızda Suriye’ye TIR’lar gitmeye devam ediyordu üstelik. Onlar için Kobani ‘Düştü düşecek’ bir yerdi. Şimdi hikâye anlatıyorlar.”

AKP %35’e düşebilir

BİZ AKP ile koalisyon yapmayız. MHP ile de düşünmeyiz tabii. CHP ile koalisyon değerlendirilebilir. Ama Türkiye de koalisyondan korkmasın, hükümetsiz de kalmaz. Biz öncelikli olarak iyi bir muhalefet partisi olmak istiyoruz, bu sonraki seçimler için tek başına iktidar hedefidir. Barajın da sınırındayız, ‘Barajı aştık’ diyecek değiliz. Ancak kararsızlar var. Anket şirketleri bunu orantılı olarak dağıttığında AKP yüzde 40’ı geçebiliyor. Kararsızlar bu dağıtım yerine başka partilere giderse AKP yüzde 35’e düşebilir. ‘HDP barajı aşsın’ diyenlerin oranı ise yüzde 53, ‘HDP’ye oy verebilirim’ diyenlerin oranı yüzde 23. Yani bu kadar büyük bir alan açılmış bizlere. Bu bizim için çok etkileyici.

 

Bakmadan Geçme