HDP 'iki seçim'e de hazırlık yapıyor

HDP sadece koalisyonun kurulamaması durumunda erken seçime de, 2016'da yapılacak muhtemel bir baskın seçime de hazır. 2016 için gündemde CHP'nin de içinde yer alacağı bir 'demokrasi bloğu' planı da var.

Meclis Başkanlığı seçim sürecinin başından bu yana “AK Partili bir ismin TBMM Başkanı olmaması” tavrını koruyan HDP için ‘koalisyon hükümeti’ seçeneklerinin ilk sırasında da ‘AK Parti- CHP koalisyonu’ duruyor. 

‘SAVAŞ HÜKÜMETİ’ UYARISI

Hürriyet gazetesinden Okan Konuralp'in haberine göre, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Başkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ’nin tavrını, “MHP, Meclis Başkanlığı koltuğunu AKP ’ye armağan etmiştir” sözleriyle eleştirmiş, olası bir AK Parti-MHP koalisyonu için ise “Kurulabilir, meşrudur. Kurulursa biz de muhalefet görevimizi sürdürürüz” değerlendirmesini yapmıştı. AKP-MHP koalisyonu için “Niyet itibarıyla ‘savaş hükümeti’ oluşturmak istiyorlar ama başarabileceklerini sanmıyorum. Halk barış istiyor” diyen Demirtaş, bu açıklamasıyla da ‘AKP-CHP koalisyonu’ alternatifine bir kez daha dikkat çekmiş oldu. HDP’nin ‘AK Parti-CHP koalisyonu’ talebi, Çözüm Süreci’nin sürdürülmesi ve Suriye krizinin barışçıl yöntemlerle halledilmesi perspektifine dayanıyor. HDP kurmayları Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca oluşan IŞİD etkinliğinin ise PYD’nin de içinde bulunduğu bir güçle ortadan kaldırılabileceğini, Türkiye’nin PYD’den kaynaklı endişelerinin de HDP’nin desteğiyle giderilebileceğini vurguluyor.

DEMOKRASİ BLOĞU 

HDP, hükümetin kurulamaması halinde yapılacak erken seçime de hükümetin kurulması halinde dahi uzun ömürlü olamaması nedeniyle 2016’da yapılabilecek bir diğer erken seçim alternatifine de hazırlıklı görünüyor. Bu nedenle CHP’nin de içinde olabileceği bir ‘demokrasi bloğu’ ile seçimlere girmeyi tartışıyor. CHP’nin özellikle Kürt sorununun çözümde özgürlükçü bir noktaya geldiğini belirten HDP kurmayları, geniş tabanlı bir bloğu ‘ihtiyaç’ olarak nitelendiriyor.

Bakmadan Geçme