Havaların soğumasıyla sokak hayvanları için zor günler başladı

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla soğuk havada sahipsiz dışarıda kalan sokak hayvanları şefkat eli bekliyor. Yetkililere seslenen vatandaşlar sokak hayvanlarının aç, açıkta bırakılmayarak, sıcacık barınma yerleri sağlanarak, sahip çıkılması gerektiğini belirterek, 'Soğuk geçecek kış mevsimi öncesi belediyeler seferber olup sokak hayvanlarına barınma alanı sağlamalıdırlar' dediler.

Burhan Ergin

Havaların soğumasıyla sokak hayvanları için zor günler başladı. Sokak hayvanları soğuk günlerde hem yiyecek bulmakta sıkıntı çekerken hem de vücut ısılarını korumakta zorlanıyor.

“Sokak hayvanlarına barınma alanı sağlanmalıdır”

Sokak hayvanlarına merhamet ederek şefkat eli uzatılması gerektiğini belirten vatandaşlar, “Havaların soğumasıyla beraber can dostlarımız sokak hayvanları hem yiyecek bulmakta hemde ısınmakta zorluk çekiyor. Mama bulmak, su bulmak onlar için çok zor. Herkes kapısının önüne bir kap mama ve su bırakmalıdır. Beraber paylaştığımız şu dünyayı yetkililer başta olmak üzere hepimizin sahiplenmesi gerekir. İmkanı olan vatandaşlar sokak hayvanlarını sahiplenebilir veya yiyecek temin edebilir. Yetkililer ise en azından kış mevsimini atlatıncaya kadar sokak hayvanlarına barınma alanı sağlamalıdır. Hayvanlar Allah’ın sessiz kullarıdır. Günahsızdırlar, vatandaş olarak hepimizin sokak hayvanlarına sahip çıkması gerekir. Çetin kış şartları insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Soğuk kış günlerinde aç kalan başta serçe, kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının yaşam mücadelesine siz de yardımcı olabilirsiniz. O minik canların yaşaması için sizin de yapacağınız çok küçük şeyler olduğunu unutmayın” dedi.

Uzmanlardan vatandaşlara uyarı

Gazetemize açıklamalarda bulunan uzmanlar ise vatandaşlara uyarılarda bulunarak, “Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte yada motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İçine girebilecekleri minik bir baraka ya da soğuktan koruyacak karton sığınaklar yapın. Sokak hayvanları için dışarıya koyulan suların içine 1 damla zeytinyağı damlatmak soğuğa karşı dirençlendirir. Mahallenizde öncü olun, herkesin evinde pişen yemeklerin arta kalanlarını toplayarak birkaç kaba ayırarak parklara, kuytu yerlere bırakın veya en azından kendi evinizdeki artanları sokak hayvanları için ayırın. Yaralı ve hasta olduğunu düşündüğünüz bir hayvan görürseniz, en yakın belediyeye haber verin. Sokak hayvanları için koyduğunuz su donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, bu kapları kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Kuşlar için camınızın önüne ekmek kırıntıları serpebilir ya da bahçenizdeki ağaçlara ekmekler asabilirsiniz. Düşük bir ücret karşılığında kasabınızdan 3-4 kg sakatat alıp yardıma muhtaç hayvanlar için yol kenarlarına koyabilirsiniz. Bunları ücretsiz sağlayan kasaplarda var. Apartmanınızın kazan dairesine, apartmanın sakinlerinin de onayını alarak soğuktan ve yağıştan ıslanmış kedileri alıp bakabilirsiniz.Aşırı olarak titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz bu hipotermi belirtisi olabilir. Böyle bir durumda onu eve alarak yavaş bir şekilde ısıtmalısınız” ifadelerine yer verdiler.

 

Bakmadan Geçme