“HAVA KİRLİLİĞİ YOK!”

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Cengiz Adıgüzel, kentte yaşanan hava kirliliğinin ısınmadan kaynaklı normal bir kirlilik olduğunu belirterek, sadece akşamları soba, kalorifer yanma saatlerinde bir duman yoğunlaşması bulunduğunu söyledi.

SERKAN ASLAN 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Cengiz Adıgüzel, kış aylarının gelmesiyle birlikte rutin denetimlerinin de aralıksız olarak devam ettiğini belirtti. Bugüne kadar yaklaşık 60 adet denetim yapıldığını ifade eden Cengiz Adıgüzel, denetimlerin şehir merkezi ağırlıklı olmak üzere ve ilçelerde gerçekleştirildiğini anlattı Adıgüzel, “Bu denetimlerimizde, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, kömür kullanan siteler, otel, hamam ve iş merkezleri gelmektedir. Yapılan bu denetimler sonucunda, söz konusu yerlerden kömür numunesi alınarak Bakanlığımız Çevre Referans Laboratuarı veya Bakanlığımızın yetkilendirdiği laboratuarlarda analiz işlemlerine tabi tutulmaktadır. Yapılan bu analiz işlemleri sonucunda Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği ve bu doğrultuda ilimiz mahalli çevre kurulunda alınan numunelerin yakıt standartlarına uygun olup olmaması durumuna göre işlem yapılmaktadır. Uygun çıkan sonuçların dağıtım ve teslimatı gerçekleştirilmekte, uygun olmayanlara ise el koyulmakta ve idari işlem uygulanmaktadır. Uygun analiz sonucu çıkan yerlerin teslimatı bu şekilde yapılmaktadır.  Bu yıl analize gönderdiğimiz  kömür  ve sıvı yakıt numune sayısı 46 tanedir. Bunlardan 1 adedi olumsuz çıkmış ve yakıtlarına el konularak iade işlemleri gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan Valiliğimiz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığı tarafından gelir düzeyi düşük ailelere dağıtılan kömürlerden geçen sene 3 adet, bu yıl 6 adet   numune alınmış ve başta Bakanlığımız laboratuarı olmak üzere bakanlığımızın yetkilendirdiği 2 ayrı laboratuarda analize tabi tutulmuş ve söz konusu analiz sonuçlarının yönetmeliğimiz ve ilimiz Mahalli Çevre Kurulunda alınan yakıt standartlarına uygun çıktığı belirlenmiştir. Bunun yanında, ilimizde apartman, site ve iş merkezlerinin çoğu doğal gaza geçiş yaptığından dolayı zaten sanayi kenti olmayan ilimiz için son derece önemli gelişmeler ve hava kirliliği açısından rahatlatıcı sonuçlar doğurmuştur” dedi.

“KİRLİLİK YOK  DUMAN ÇOĞALMASI VAR”

Hava Kirliliğinin oluşabilmesi için sanayi kaynaklı ve ısınma kaynaklı fabrikaların olması gerektiğini sözlerine ekleyen Cengiz Adıgüzel şöyle konuştu;

“İlimiz, bu kapsamda sanayi kenti olmadığından, sadece ısınma kaynaklı bir kirlilik meydana gelmektedir. Bu da apartman, site iş merkezleri ile resmi kurum ve kuruluşlarımızın ısıtma sonucunda oluşan kirliliktir. İlimizde bu doğrultuda yaklaşık yüzde 60 oranında doğalgaza geçiş söz konusudur. Yaşadığımız depremlerden dolayı yüzde 10-15 civarındaki bina ve iş merkezlerimiz de kullanılamamaktadır. Geriye sadece yüzde 30-40 civarı küçük bir oran ve sobalı evler kalmaktadır. Bunlar da bir ilin hava kirliliğini bozacak kapasitede veriler olmadığından, İlimizde ısınmadan kaynaklı normal bir kirlilik mevcuttur.  Sadece akşamları yanma saatlerinde  bir duman çoğalması söz konusu olmaktadır. Veriler 24 saat üzerinden değerlendirildiğinden dolayı bu oran kayda değer bir veri olarak görülmemelidir.”

Bakmadan Geçme