Hastaları enfeksiyondan koruyan proje

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların enfeksiyondan korunmaları için 'hasta ziyaret kabinleri' oluşturuldu.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaları enfeksiyondan korumak amacıyla kamera sistemli ‘hasta ziyaret kabinleri’ oluşturuldu. Hayata geçirilen kamera sistemli hasta ziyaret kabinleri sayesinde hasta yakınları hem hastaları hakkında daha detaylı bilgi alıyor, hem de hastalarının son durumunu takip edebiliyor. Bölgede bir ilk olan uygulama ile yoğun hasta ziyaretlerinin önüne geçilerek, sağlık çalışanlarının daha nezih bir ortamda tıbbi takiplerini yapmalarına olanak sağlandı.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, hem yoğun bakımda yatan hastaların, hem de hasta yakınlarını enfeksiyondan korumak amacıyla bir proje geliştirdiklerini söyledi. Proje dahilinde hasta ziyaret kabinlerini uygulamaya koyduklarını ifade eden Hastane Başhekimi İliklerden, "Hastanemiz ikinci sağlık hizmetleri bölgesinde 2 milyon 300 bin nüfusa hitap eden, bin 500 yatak tescilli ve 160 adet yoğun bakımı yatağı olan bölgenin en büyük sağlık kompleksidir. Hastanemizde yoğun bakım yatak sayısının ve hasta ziyaretlerinin fazla olmasını gözlemledikten sonra, hem yoğun bakımda yatan hastalarımızı enfeksiyondan korumak için hem de yoğun bakıma ziyarete gelen hasta yakınlarımızı enfeksiyondan korumak adına bir proje geliştirdik" dedi.

"Çok iyi geri dönüşler aldık"

Proje sayesinde çok olumlu tepkiler aldıklarını sözlerine ekleyen İliklerden, "Hasta yakınlarımızı yoğun bakım alanına girmeden hasta başı kameralarla yoğun bakım dışında oluşturduğumuz modern kabinlerde bir monitör aracılığıyla, hem hasta yakınlarının mahrumiyeti esas alınarak genel durumları hakkında bilgi vermek, hem de hastalarını görmelerini sağlayarak gönümüz teknolojisiyle faydalanmaya çalıştık. Bununla ilgili çok iyi geri dönüşler aldık. Hem yoğun bakım uzmanlarımızın, hem vatandaşlarımızın, hem de yoğun bakım çalışanlarımızın daha nezih bir ortamda, mahremiyete özen göstererek, hasta yakınlarını daha ayrıntılı bilgi vermek ve hastanın da tıbbi takibini daha uygun yapılabileceğiyle ilgili olumlu geri dönüşler aldık" diye konuştu. 

"Hasta yakınları ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriliyor"

Bölgede hasta yakını ailelerin genellikle kalabalık olarak hastalarını ziyarete geldiğini ifade eden Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Özlem Acicbe ise, "Yoğun bakımda bir hasta yattığı zaman bazen 10-20 kişi kalabalık bir şekilde hastalarını görmek istiyorlar. Bu konuda da çok ciddi talepte bulunuyorlar. Bu çalışma düzenimiz açısından olumsuz, hem aynı alanda bulunan diğer hastaların mahremiyeti açısından uygun değil hem de enfeksiyon taşıması açısından da risk oluşturuyor. Bu nedenle hasta ziyaret kabinlerini oluşturduk. Hasta yakınları hastalarıyla ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgilendiriliyor" dedi.

"Yoğun bakımların enfeksiyon ortamından uzak olması gerekiyor"

Uygulamadan memnun olduğunu dile getiren Nurettin Balka isimli hasta yakını da daha önce galoş takanların istediği gibi yoğun bakım ünitelerine girip-çıktığını söyledi. Yoğun bakım ünitelerin enfeksiyon ortamından uzak olması gerektiğini belirten Balka, "Şartlar eskiye oranla daha iyi. Hem hijyen hem de kontrol açısından hastamıza bakılıyor. Yoğun bakım ünitelerine her zaman girip-çıkan yok. Temizlik açısından da bu çok önemlidir. Günde bir defa birimiz hastamızı görüyoruz. İzin olmadığı taktirde de kameralardan hastamızı görüyoruz. Hastamız hakkında da detaylı bilgi alıyoruz. Daha önceki yoğun bakımlarda galoş takanlar girip-çıkıyordu. Yoğun bakım mı servis mi pek bir farkı yoktu. Yoğun bakımların enfeksiyon ortamından uzak olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Daha önceden hasta mahrumiyeti ve enfeksiyon konusunda sıkıntıların yaşandığını ifade eden hasta yakını Mehmet Faruk Akgeyik ise uygulamadan dolayı hastane yönetimine teşekkür etti.

Bakmadan Geçme