Hakim ve Savcı adayının görev yeri belli oldu

17. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı adayları kura töreniyle, 522’si idari 4’ü adli hakim ve savcı adaylarının görev yerleri belli oldu.

17. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı adayları kura töreni Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kura törenine Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Yüksek Yargı Mensupları ile hakim ve savcı adaylarının aileleri katıldı.

Törende konuşan HSYK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, hakimlik mesleğinin en zor en meşakkatli ama o ölçüde de saygın ve sorumluluk gerektirdiğine değinerek, “Hakimlik mesleğine bugün adım atıyorsunuz. İnsanlık ve toplum nazarında önemli bir meslek olduğunu hepimiz biliyoruz. Hakim ve savcılar toplum düzenini koruyan ve sağlayan kimselerdir. Bile bile haksızlık yapmak, tarafsızlıktan uzaklaşmak bu mesleğin özü ile bağdaşmaz. O nedenle hakim ve savcılar tarafsızlığını özenle korumalı tarafsızlığına zarar getirecek tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“KANUNLARI KANUN KOYUCUNUN İRADESİ DIŞINDA YORUMLAMAMAK”
“İyi bir hakim savcı nasıl olmalıdır sorusuna cevap alacak olursak?” diyen Yılmaz, şunları kaydetti:
“Çağdaşlık, demokratlık, bilgili olmak, insan haklarına saygılı olmak, iyi giyinmek, kültürlü olma, halk içinde olmak halkın dertlerini görmek kin nefret ve öfkeden uzak olmak, kanunları kanun koyucunun iradesi dışında yorumlamamak.”

Kura töreni öncesi konuşan 17. dönem adli yargı hakim ve cumhuriyet savcısı dönem birincisi İnci Burkaş, “Yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. Bizler bu yetki karşısında sorumluluklarımızın farkındayız. Haklı ve haksızı ayırıp hak ve adalet üzerinde hükmeden akıllı metanet sahibi dürüst güvenilir tarafsız ve adil hakim ve cumhuriyet savcıları olarak hareket etmeliyiz. Bu bilinçle bizler karar verirken akıl ve vicdanın çizdiği yolda deliller ile bağlıyız. Meslek hayatımız boyunca vereceğimiz kararlarda hiçbir etki olmayacağı gibi düşüncelerden arınmış bir şekilde hareket edeceğiz gerçek adalet ancak bu şekilde sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
522’si idari 4’ü adli toplamda 526 hakim ve savcı adaylarının görev yerlerinin belli olduğu kura çekilişi sonrasında ise adaylar sevinçlerini aileleri ile paylaştı. 

Bakmadan Geçme