Günde 1 bardak şekerli içecek tüketmek bakın size neler yapıyor

Amerikalı Ünlü Epidemiyolog Cheryl Anderson, günde 1 bardak şekerli içecek tüketmenin kadınlarda damar hastalıklardan, felce kadar birçok rahatsızlığa neden olduğunu açıkladı.

 

 

Günde 1 bardak şekerli içecek tüketmek ile ilgili görsel sonucu

Kalifornia Üniversitesi San Diego Tıp Fakültesi'nden Amerikalı Ünlü Epidemiyolog Cheryl Anderson, günde en az 1 bardak şekerli içecek tüketen kadınlarla ilgili yürüttükleri çalışmanın detaylarını paylaştı.

Çalışmada, günde 1 bardak şekerli içecek tüketmenin veya tüketmemenin çok basit bir yaşam tercihi olduğu ancak kişinin sağlığını çok büyük oranda etkilediği bilgilerine yer verildi.

Araştırma kapsamında, günde en az 1 bardak şekerli içecek tüketen kadınların başına gelmesi muhtemel rahatsızlıklar sıralandı. Söz konusu rahatsızlıklar şu şekilde:

- Kardiyovasküler hastalık riski, nadiren içen kadınlara göre yüzde 23 artmaktadır.

- Şeker ilaveli meyveli içecekler için ilişkili risk, kardiyovasküler hastalık geliştirme olasılığını yüzde 42 artırdı.

- Anjiyoplasti gibi tıkalı arterleri açmak için bir işleme ihtiyaç duyma olasılığı yüzde 26 arttı.

- Felç geçirme şansı yüzde 21 arttı.

YAŞ ORTALAMALARI 52

Çalışma kapsamına alınan kadınların yaş ortalamasının 52 olduğu belirtilirken, kadınlara daha önceden kalp rahatsızlığı, felç ya da diyabet teşhisi konmadığı kaydedildi.

“OBEZİTEYE NEDEN OLABİLİR”

Çalışmanın yazarı Cheryl Anderson, şekerli içeceklerin iştah açıcı özelliği nedeniyle obeziteye neden olabileceğini belirterek, “Kandaki glikoz seviyelerini ve insülin konsantrasyonlarını yükseltir, bu da iştahı artırabilir. Dolayısıyla kardiyovasküler hastalık için önemli bir risk faktörü olan obeziteye yol açabilir” ifadelerini kullandı.

“KALP DAMAR HASTALIKLARININ GELİŞİMİ İLE BAĞLANTILI”

Kandaki çok fazla şekerin nasıl tehlikeye neden olduğu hakkında da bilgi veren Anderson, “Ksidatif stres ve iltihaplanma, insülin direnci, sağlıksız kolesterol profilleri ve Tip 2 diyabetle bağlantılı” dedi.

Diğer yandan çalışmanın sınırlamalarından biri, yapay olarak tatlandırılmış içecek tüketimini değerlendirememesi iken, önceki araştırmalar menopoz sonrası kadınlar arasında günde iki veya daha fazla diyet içeceği içmenin tıkalı bir arterin neden olduğu felç riskinde artışla ilişkili olduğu ortaya konuldu.

Asitli İçeceklerin Zararları nelerdir?

Su içilmediğinde, toksik maddeler vücutta birikime başlar. Fakat su yerine daha çok asitli ve şekerli içeceklere yöneliriz. Bu içecekler alkol gibi bedene zarar verip, kötü mikroorganizmaların gelişimini tetiklemektedir. Doğal olarak Bağışıklık sistemi ileride her türlü baskıyla savaşamadığından çöker ve kanser tipi ölümcül hastalıklar ile genç yada yaşlılıkta ölüme doğru gidilir.

Madem bu kadar apaçık zararlı olan bu içecekleri neden halen tüketiyoruz? Tüketicinin beynini yakan ve etkisi altına alan reklamlar olabilir mi?

Gazlı İçeceklerin içinde neler var? İçindeki kimyasallar ve zararları nelerdir?

Asitli yada Gazlı içeceklerin içinde Fosforik Asit, Şeker, Aspartam, Karbonik asit, Kafein, Fosfor, sodyum benzoat gibi bir çok kimyasal madde vardır. Dışındaki ambalajındaki kutularda, Bisefanol A zararlı madde bulunmaktadır.

Gazlı içeceklerde bulunan Fosforik Asit, kalsiyumun vücütta emilimini engellemeye başlar. Kalsiyum emilimi düşünce neler olur? Kemik erimesi, osteoporoz, diş ve iskelet problemleri başlar. En belirgin araştırma ise 1994 yılında Harvard Üniversitesinde genç sporcular üzerinde yapıldı. Hergün tüketilen asitli yada gazlı içecekler, sporcularda kalsiyum oranlarının düştüğünü, kemik hastalıkları yakalanma oranları yüzde 500 daha riskli olduğu görüldü.

Ayrıca Fosforik asit düzenli alımında, böbrek taşı oluşumuna neden oluyor ve böbrek yetmezliğine neden oluyor.

İçeriğindeki en tehlikeli hatta besinlerin en tehlikelisi olan Şeker için aşağıdaki yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Gazlı içeceklerde bulunan şekerler, günlük tüketilebilecek seviyelerin çok üstüne çıkar. Şeker fazla alındığında, başınıza ne geliyorsa ana sebebi budur. Kolesterol, damar tıkanıklığı, diyabet, obezite, kanser, yüksek tansiyon, kalp sorunları, erken yaşlanma, hormon bozukluklarının ana sebebidir.  Diş ve Diş etine ne kadar zarar verdiğini anlatmaya herhalde gerek yoktur.

Amerikan Diyabet Örgütü tarafından, özellikle kadınlarda yapılan bir araştırmada, 4 yıl boyunca en az her gün 1 bardak içenler, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla şeker hastalığına yakalanabileceği belirlendi.

Gazlı içeceklerde bulunun diğer tehlikeli madde Aspartam’dır. Doğal tatlandırıcı denmekte ama verdiği zararları duyunca belki de şok olacaksınız. Gebelikte düşük, depresyon, sara hastalığı, şeker ve kalp hastalıkları ile beraber 100’e yakın hastalığın neden olduğu görülmektedir. Dediğimiz gibi bu şekerler vücuda girdiğinde, normal şeker gibi algılanmıyor ve onu parçalamak için insülin salgılanmadığı için, kötü bakterilerin beslenmesini sağlarlar.

Gazlı içeceklerde neden Soğuk içiniz uyarısı bulunur?

Nedenlerinden biri, Aspartam’ın sıcakta  saklandığında metanol formuna döndüğü belirlendi. metanol de kanserojen etkisi bulunan formaldehit ve formik aside dönüşmektedir.

Gazlı içecekler yada Asitli içeceklerin içeriğindeki karbonik asit midenin PH değerini bozar. Şişkinliği artırarak, besinlerin düzgün parçalanmasını engeller. Çocuklarda ise mide krampları, bağırsak rahatsızlıkları ve ishalin sebebi olabilir. Aynı zamanda bu içeceklerde asitler, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu azaltır.

Asitli içeceklerdeki şeker, dişlerdeki bakterilerle etkileşime geçer ve çürümeyi hızlandırır.

Gazlı içeceklerde bulunun diğer gizli tehlikesi bulunabilen Kafein, tüketimi arttığında uyku düzeni bozukluğu ile, ruhsal bozuklukları başlatmakta, Vitamin ve Minerallerin emilimini azaltıyor. Kalp atışı ve tansiyon bozukluğunun nedenlerinden biride fazla kafein tüketimidir. Ayrıca Erken yaşlanmayı da unutmamak gerekir.

Gazlı içeceklerde bulunun içerdiği fosfat maddesi ciddi seviyede yüksek. Erken yaşlanmanın ana sebebidir.

Gazlı içeceklerde, Asitli içeceklerde bulunan sodyum benzoat,  mantar ve egzama gibi cilt hastalıklarını tetiklerken, diğer taraftan astım için çok tehlikelidir.

Diğer taraftan gazlı yada asitli, şekerli içeceklerin kutularıda sıkıntılı. Çünkü en çok kullanılan plastik şişelerde Bisefanol A maddesi bulunmakta. Bu madde erkeklik hormonu seviyesini düşürüp, sperm kalitesizliği, kısırlık gibi sorunlar zincirine dönüştürebiliyor. Kadınlarda ise meme kanserini tetikliyor.

Dilerseniz Gazlı içeceklerin vücuttaki zararlı etkilerini listeleyelim.

Asitli İçeceklerin Zararları

  • Mideye verdiği zararı bağırsaklarda da göstermekte. Her gün tüketilmesi uzun yıllarda Bağırsak iltihabı ve kolon kanserine riskini arttırıyor.
  • Şekerli gazlı yada asitli içecek içildiğinde, vücut normalden 7 kat daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu kadar insülin salgılanması, diyabet hastalığının habercisidir.
  • Bu tip içecekler, Ağız ve diş sağlığını direkt etkilemekte. Dişlerin kalsiyum kaybı, diş minesi zayıflaması, çürüklerin oluşumu, ağız kokularına neden olmaktadır.
  • Midenin kendi öz asitlerini salgılamasını etkilediğinden, işlevini bozar. Sürekli alımı ile mide duvarının delinmesine kadar uzayan bir süreç başlar.
  • Şekerli gazlı yada asitli içecekler sürekli tüketildiğinde, dopamin salgılanmasını sürekli arttırdığından, bağımlılık yapar. Fazla dopamin, beyin fonksiyonlarını bozar ve depresyona neden olabilir.
  • Ergenlik dönemine giren kızlarda hormon seviyelerini bozduğu için, adet dönemine erken giriyor. ABD’de yapılan araştırma da erken adet dönemli kızlarda beslenmelerine bakıldığında ortak özelliği her gün bir yada birden fazla asitli içecekler içmesiydi.
  • Bir başka araştırmada günde yarım litreden fazla içen kişilerin, hücrelerinin 5 yıl daha erken yaşlandığı belirlendi.
  • İçinde meyve suyu var olarak bildiğiniz asitli içecekler, karaciğer yağlanmasına neden oluyor.

 

Bakmadan Geçme