GÜÇLENDİRME ALGILANMIYOR

Üniversite yerleşkesindeki çalışmaları basın mensupları ile birlikte yerinde gezerek inceleyen Rektör Battal, ilk önce Kredi Yurtlar Kurumu'nun yaptırdığı yurtların inşaatının yapıldığı alana gitti. Buradaki çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi veren Rektör Battal, daha sonra güçlendirme yapılan rektörlük binasına geçildi. Çalışmalarını yerinde inceleyip nasıl bir güçlendirme yapılacağını da anlatan Rektör Battal, sırasıyla Türkiye İş Bankası'nın yaptırdığı kız ve öğrenci yurtlarını gezdikten sonra Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) yaptığı personel konutları gezerek basın mensuplarını bilgilendirdi. Son olarak ta personelin kaldığı binalardaki güçlendirme çalışmalarını gezen, basın mensuplarına bilgi veren Rektör Battal, kampüsteki hemen hemen bütün binalarda istisnasız çok hızlı ve bir şekilde çalışma yapıldığını söyledi. Rektör Battal, yapmış oldukları güçlendirmenin esaslı olduğunu, temelden alıp tavana kadar zeminle binayı uyumlu hale getirdiklerini belirtti. Güçlendirme dendiği zaman insanların bazen bunu algılayamadıklarını ifade eden Rektör Battal, ''Bundan dolayı da biliyorsunuz üniversite olarak geçtiğimiz günlerde bir panel düzenledik. Güçlendirmenin ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve nasıl yapılması gerektiğini herkese anlattık. Güçlendirmenin en temel esprilerinden bir tanesi de bina artık o zemine kurulmuş, dolayısıyla bina o zemine konulduktan sonra 2007 yılında deprem mevzuatı çıkmış. Bu binayı o zeminle uyumlu hale getirmek için gerekli olan bir takım imalatlar var. Eğer bunu yapmazsanız bina zeminle uyumlu hale gelmediği için gelecekteki muhtemel depremlerde ciddi zarar görebilir. Siz bu binayı zeminle uyumlu hale getirip gelecek muhtemel depremlere karşı gerekli olan güçlendirmeyi yaptığınız zaman o bina daha güvenli hale geliyor ki biz daha başından beri bunu söyledik. Dedik ki YYÜ olarak Türkiye'de en güvenilir üniversite haline geliyoruz. Bütün bunlarla beraber şunu rahatlıkla söyleye biliyoruz YYÜ, çok hummalı bir çalışmayla inşallah bunları eğitim-öğretim dönemine kavuşturacağız. Bununla ilgili hiçbir endişemiz yok'' dedi.
''DEPREMDEN SONRA BİZ 5 TEMEL NOKTAYI ORTAYA  KOYDUK''
Kendilerinin en büyük sorunlarının öğrencilerin barındığı yurtlar olduğunu ifade eden Rektör Battal, ''Depremden hemen sonra bütün yazışmalarımızı doğru yaptığımızı iddia ediyoruz. Şu gözüken nokta ta onu gösteriyor. Depremden sonra biz 5 temel noktayı ortaya koyduk. Bunlardan bir tanesi öncelikle öğrencilerimizin yurtlarının temin edilmesi lazımdı. Bunun için 8 bin kişilik ilave yurt yapılsın dedik. İkincisi, mevcut yurtların ve binaların güçlendirilmesi dedik. Üçüncüsü, bu kış sezonunda çocuklarımız mağdur olmasın ve eğitimlerine devam etsinler diye prefabrik derslikler yaptırdık. Bir diğeri ise personelimize lojman yapılması gerekiyor. Şuan da 496 adet lojman yapılıyor. Bir diğer husus ise dediğimiz gibi bütün dersliklerin tamamının güçlendirmesi, güçlendirme maliyeti yüksek olanların da yıkılması gerekiyordu. Ayrıca bu çalışmalarımıza Vali Münir Karaloğlu ve iktidar partisi milletvekillerimizin çok büyük desteği oldu. Onların şahsına ilgili Bakanlara ve Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a buradan sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyorum. Ama bunlarla beraber personelimiz ve öğrencilerimizin sabırlı olması bizim için çok önemli idi. İnşallah sonuna geldik. Artık YYÜ her yönü ile hem akademik personeli, hem idari personeli, hem öğrencisi için barınma sorunu minimize edilmiş bir üniversite'' dedi.
''İLAN ETTİĞİMİZ 5 BİN 750 KONTENJANA 5 BİN 218 CİVARINDA KAYIT YAPILDI''
Depremden sonra öğrenci azalmalarının yaşanmadığını ifade eden Rektör Battal, ''Aksine arttı. Şu açıdan arttı. Biliyorsunuz yerleştirilen öğrencilerin belli bir kısmı kayıt yaptırmıyordu. Bu sene kayıt yatıranın oranı geçmiş yıllara göre daha yüksek. Dolayısıyla depremi hiç bir öğrencimiz dikkate almadan YYÜ'de bu yapılanları gördü, takip etti ve biz öyle algılıyoruz. Hiçbir sorun olmadan kayıtlarını yaptırdılar. Bizim toplam ilan ettiğimiz kontenjan 5 bin750 civarında. Kayıt yaptıran 5 bin 218 civarında. Bunu diğer üniversitelerle mukayese yaptığınız zaman kayıt yaptırmayan sadece Biyoloji, Kimya ve Fizik gibi bütün Türkiye genelinde sorun olan bölümlerdi. Yoksa diğer bölümlerde en küçük bir fire gözükmüyor'' dedi.
''KENDİMİZE VE YURT-KUR'A AİT TOPLAM 13 BİN KAPASİTELİ YURTLARIMIZ VAR''
Yurtların YURT-KUR tarafından yaptırıldığını, kendilerine bağlı olmadığını ifade eden Rektör Battal, ''Onların dışında güçlendirmeler, lojmanlar ve deprem esnasında yaptırdığımız işlere yaklaşık 100 milyona yakın bir para harcamış olduk. Daha önce bizim 2 bin 800 kapasiteli yurdumuz vardı. Buna ilaveten 8 bin kapasiteli ek yurt yapıldı. Eski yurtları hesaba katarsak yeni yapılan yurtlarla birlikte onlarla beraber bizim üniversitemize hibe olarak yapılan yurtlarla birlikte yaklaşık 13 bin öğrenci üzerinde yurt imkanı bulmuş olacak. Bizden yurt talebinde bulunacak öğrencilerin yaklaşık yüzde 95'in üzerinde yurt ihtiyaçlarını karşılayacağımızı düşünüyoruz. Geçen yıl 21 bin öğrencimiz vardı. Bu yıl ise asıl nihai sayı ek yerleştirmelerden sonra belli olacak. Bizim beklentimiz 22 bin civarında öğrencimiz olacak. Biz sevindiren hususlardan biri ise bu yıl beklediğimizin üzerinde yabancı öğrenci aldık. Dolayısıyla Yurt-Kur Genel Müdürü Hasan Albayrak ile görüştüm. Biliyorsunuz yabancı uyruklular için yurt kontenjanı biraz sınırlıydı. Onu da bizim imkanlarımıza göre ayarlayacaklar ve bu öğrencilerimiz inşallah mağdur olmayacak'' dedi.

Bakmadan Geçme