GRİP AŞISINA TALEP ÇOK İSTEYEN HERKESE AŞI YOK

Türk Eczacılar Birliği 38. Bölge Van, Bitlis, Hakkâri Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, eczanelerden liste aracılığıyla grip aşısı dağıtılması gibi bir durum olmayacağına işaret ederek, 'Ülkemize gelen aşı sayısı 1 milyon 350 bindir. İlimizde 120 eczane bulunuyor. Aşı gelmeden önce her eczanede yaklaşık 300 isim yazdırıldı. Böylece 36 bin kişi grip aşısı almak için isim yazdırmış oldu ancak ilimizde şimdilik iki bin riskli kişiye grip aşısı yapılacak' dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, bu kış için grip aşısına talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Salgın ve yaklaşan kış aylarıyla birlikte artış göstermesi beklenen grip ve zatürre vakaları için bağışıklık sistemlerini güçlendirici ilaç ve aşılara yönelen vatandaşlar eczanelere akın ediyor. Eczanelerde grip aşısı almak için oluşturulan isim listeleri Sağlık Bakanlığınca grip aşısının öncelikle riskli kişilere  yapılması kararı üzerine iptal edildi. 

“Eczanelerde liste aracılığıyla grip aşısı dağıtılması gibi bir durum yok” 

Türk Eczacılar Birliği 38. Bölge Van, Bitlis, Hakkari Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, “Belli hastalıkları olanlar, 5 ve üzeri puan toplayanlar öncelikli aşı olabilecek. Eczanelerde liste aracılığıyla grip aşısı dağıtılması gibi bir durum yok. Grip aşısı yapmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle E-Nabızdan bakarak risk grubunda olup olmadığını öğrenebilir. Grip aşısı yaptıracak vatandaşlarımız aile hekimliğinden reçete yazdırdıktan sonra eczaneden grip aşısı alarak aile hekimliğinden yaptırabilir” diye konuştu.  

“Tedbirler bilimin ışığında alınmalı”  

Koronavirüse karşı tedbirlerin bilim ışığında alınması gerektiğini söyleyen Baransel, “Ülkemizi ve dünyayı saran koronavirüs ilimizde son iki ayda vaka sayısında pik yaptı. Van’da koronavirüsten Eczacı Lütfü Polat ağabeyimizi kaybettik, 10 meslektaşımızın da testi pozitif çıktı. İlimizde vatandaşlarımız maalesef sanki koronavirüs bitmiş havası estiriyor. Pandemi süreci bitmedi, hala devam ediyor. Herkesin kurallara sonuna kadar uyması gerekir. Hükümet koronavirüsü önlemek için tedbir alacaksa kesinlikle bilimin ışığında almalıdır. Bu dönemde ekonomik gerekçelerle sağlığı ikinci plana atamazsınız. Gerçek anlamda bilim referans alınmalıdır. Bu dönemde yapmamız gereken en önemli şey sağlığı birinci sırada tutmamızdır. Ondan sonra ikinci planda ekonomiyi devam ettirebiliriz. Tabi bir ülke ekonomisiyle ayakta kalır. Haliyle koronavirüs mücadelede zorluklar yaratıyor” ifadelerini kullandı.  

“Aşı olacak vatandaşlar için Charlson Risk Skoru uygulanacak”  

 

Bu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacağını kaydeden Baransel, “Grip aşısında Sağlık Bakanlığı risk skoru uygulamaya başladı. Belli hastalıkları olanlar, 5 ve üzeri puan toplayanlar öncelikli aşı olabilecek. Eczanelerden liste aracılığıyla grip aşısı dağıtılması gibi bir durum olmayacak. Ülkemize gelen aşı sayısı 1 milyon 350 bindir. Sisteme girip turuncu butonu tıklayanlar aşı olup olamayacaklarını öğrenebilecek. Buna göre, risk grubunda olan SGK’lılar herhangi bir bedel ödemeden aşı yaptırabilecek. Ancak vatandaş SGK’lı değil ve risk grubundaysa, aile hekimi tarafından reçete yazılarak aşıyı, 72.64 TL’lik ücretiyle yaptıracak. Aşı olacak vatandaşlar için Charlson Risk Skoru uygulanacak. Bu skora göre 5 ve üzeri puanı tutturanlar ilk aşamada aşılanacak. Ülkemize gelen aşı sayısı 1 milyon 350 bindir. İlimizde 120 eczane bulunuyor. Aşı gelmeden önce yaklaşık her eczanede 300 isim yazdırıldı. Böylece 36 bin kişi grip aşısı almak için isim yazdırmış oldu ancak ilimizde şimdilik iki bin riskli kişiye grip aşısı yapılacak. Hem ülkemizde hem de ilimizde grip aşısına çok büyük talep var ancak gelen aşı sayısı talepleri karşılamıyor. Grip aşısı yapmak isteyen vatandaşlarımız öncelikle E-Nabızdan bakarak risk grubunda olup olmadığını öğrenebilir. Risk grubunda olmayan vatandaşlarımız grip aşısı yaptırmak için bir sonraki değerlendirmeye kadar bekleyecekler. Grip aşısı yaptıracak vatandaşlarımız aile hekimliğinden reçete yazdırdıktan sonra eczaneden grip aşısı alarak aile hekimliğinden yaptırabilir” şeklinde konuştu.     

“Hepimiz kurallara uyalım”  

Baransel son olarak şunları söyledi; “Pandemi süreci uzun bir süreçtir. Herkesin stres seviyesi çok arttı. Herkes inanılmaz şekilde yoruldu. Koronavirüs psikolojik olarak insanlarımızı yıprattı ancak bu süreçte kimsenin rehavete kapılmaması gerekiyor. Aksi takdirde çok şey kaybederiz. Bu rahat davranılacak bir süreç değil. Hepimizin üzerine düşen ciddiyetle kurallara riayet etmektir. Vatandaşlarımız maske, sosyal mesafe ve kişisel temizliğe dikkat etmelidir.”  

Bakmadan Geçme