Gazprom'dan Türk akımı açıklaması

Türk Akımı’nın yapım süresi Türk-Rus ilişkilerinin normalleşmesinden sonra netleşecek.

Gazprom Yönetim Kurulu Üyesi Oleg Aksyutin, Gazprom’un Türk Akımı’nın yapım süresinin Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden sonra açıklığa kavuşturacağını söyledi.

Oleg Aksyutin, Rusya Bilimler Akademisi Sibirya Departmanı genel kurul toplantısında yaptığı açıklamada, “Türk Akımı projesinin hayata geçme süresi Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden ve iki ülke arasında hükümetler arası anlaşmanın imzalanmasından sonra netlik kazanacak” dedi.

Rus haber ajansı Ria Novosti’de yer alan habere göre Aksyutin, ayrıca projenin Avrupa gaz pazarında Gazprom’un konumunu güçlendireceğini ve Rus gazının sevkiyatında transit riskleri azaltacağını da sözlerine ekledi.

Hatırlanacağı üzere 2014’ün sonlarında Rusya ve Türkiye, Güney Akım projesinin yerine geçecek yeni bir proje üzerinde hükümetler arası anlaşmaya vardı ancak proje henüz imzalanmadı. Ankara ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklanan ve adı Türk Akımı olarak belirlenen projenin deniz altından geçecek kısmının inşasına 2015 Haziran’ında başlanması planlanmıştı ancak bu gerçekleşmedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler 24 Kasım’da Türk savaş uçağının Rus Su-24 uçağını düşürmesi ile kötüleşti. Olay sonrası hükümetler arası birçok ticari ve ekonomik işbirliği askıya alındı. Ancak Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Şubat ayı başlarında yaptığı bir açıklamada Rusya’nın Türk Akım projesini iptal etmediğini Türkiye-Rusya arasında yaşanan kriz ortamında projenin kaderinin tahminin zor olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım da Rus basınına daha önce yaptığı açıklamada Ankara’nın Moskova ile karşılıklı yarar çerçevesinde gaz konusunda işbirliğinin devamından yana olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme