Gayrimenkul yatırımında umut yabancılar

Türkiye gayrimenkul sektöründeki finansman ve kalite sıkıntısını fonlara yatırım izni vererek çözmeye çalışacak

Türkiye, kalkınmaya yatırım yapabilecek fonların oluşturulmasına izin vererek gayrimenkul piyasasında uluslararası yatırımları destekleme arayışına girdi. Söz konusu fonlar yurt dışında sadece Türk gayrimenkullerini pazarlayacak ve gayrimenkulde kalkınmayı finanse etmelerine izin verilecek. Ancak bunun için fonları yöneten şirketlerin Ankara merkezli Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından teklif edilen risk yönetimi ve sermaye rezervi ile ilgili yeni standartları kabul etmeleri gerekiyor.

GÜÇLÜ VE KURUMSAL MODEL GELİŞTİRİYORUZ

Sermaye Piyasaları Kurulu konu ile ilgili 24 Haziran’da yaptığı açıklamada, “Özellikle Körfez ülkeleri gibi küresel yatırımcıların talep odağı olan alanlara erişim sağlamayı amaçlıyoruz. Risklere dayanabilecek güçlü ve kurumsal bir model geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE 800 BİN KONUT FAZLASI VAR

Şu an yürürlükte olan kurallara göre, yalnızca gayrimenkul yatırım ortaklıkları kalkınmaya yatırım yapabiliyor. Yerli yatırımcılara gayrimenkul pazarlayan fonlara yeni kurallar geldiğinde dahi kalkınma yatırımı izni verilmeyecek. BGC Partners Araştırma Müdürü Kerem Tezcan'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de çoğunluğu İstanbul'da olmak üzere 700 ile 800 bin arası konut fazlası var. Konut fiyatları ise en son nisan ayına bir önceki yıla göre yüzde 28,6 artmıştı.

Bakmadan Geçme