Eş Başkan Çetin:Edremit'te Betonlaşma Olmayacak

•Edremit’in doğal yapısının korunması için Van’da bütün kesimlerin büyük bir duyarlılık gösterdiğini ifade eden Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, mağduriyetlere yol açmadan Edremit’te kıyı işgallerine son vereceklerini söyledi. • Sevil Rojbin Çetin: TOKİ Afet konutları yapılırken park, yeşil alan, ağaçlandırma, sosyal alan, spor alanları gibi insanların zorunlu ihtiyaçları düşünülmedi. Bu eksikleri biz tamamlayacağız.

Rıdvan CAN_Vansesi Özel

30 Mart yerel seçimlerinde Edremit Belediyesi eş başkanlığına seçilen Barış ve Demokrasi Parti'li Sevil Rojbin Çetin görevinde iki ayı geride bırakmaya hazırlanırken Edremit ile ilgili öngörülen çalışma ve düşüncelerini Vansesi’ne anlattı.  Edremit’e dair hayalleri olduğunu anlatan Çetin, Van Gölü ile halkı buluşturacaklarını bunun içinde kıyı düzenlemesine gidilmesi gerektiğini söyledi. Sevil Rojbin Çetin, 5 yılın sonunda halkın Van Gölü ile buluştuğu, organik yerli meyve, sebze tarımı ve hayvancılığın başarıyla yapıldığı, kooperatifleşmenin hayat bulduğu, yeşil alanların korunduğu ve çoğaldığı, insanların mutlu olduğu, betonlaşmanın olmadığı bir Edremit fotoğrafı görmeyi arzuladığını vurguladı.  

“Kıyı işgaline son vereceğiz”

Aday adayı olmadan önce arkadaşlarımızla Edremit’te her geldiğimde Edremit’te şunu yapabilmek gerektiriyor, şu eksikler giderilmeli, şurası şöyle olmalı derdim diye konuşan Sevil Rojbin Çetin,  “2009-2014 sürecinde Bostaniçi Belediye Başkanı Nezaket Ergüneş’in danışmanıydım.  Yerel yönetim kadın komisyonumuz vardı. Ayda bir kere bir araya gelir kent gündemini tartışır konuşurduk.  Rojda Edremit’e dair kıyı ve sahil düzenlemesi yapılsın, buralar halka açılsın gibi düşüncelerimizi paylaşırdık.  Dün hayal ettiklerimizi bugün büyükşehir belediyemiz ile bütünlük içinde gerçekleştireceğiz.  Yapacaklarımızı sadece Edremit üzerinden değil, Van’ın geneli üzerinden düşünüyoruz. Edremit’i ele alırken, Van’ın penceresinden bakıyoruz. Çünkü Edremit Van için ayrı bir önem taşıyor” dedi.

“Mekânlar sınıflandırılmış”

Bu anlamda Edremit sahil bandı peyzaj çalışmasının programa alındığını belirten Eş Başkan Sevil Rojbin Çetin, “ Kıyıda 15 yıllık bir süreci kapsayan işgaller bulunmaktadır. Edremit’e kıyı düzenlemesine gitmemiz gerekiyor Kıyıdaki çirkin görüntüler mutlaka kaldırılacaktır. Ancak bu düzenleme yapılırken bir mağduriyet de yaratılmaması lazım. Kıyıda bulunan büfe ve iş yerlerinin birçoğu vergisini veren insanlardan oluşmaktadır.  Evet, kaldıralım, ama bu uygulama diğer kurumları da kapsamalı. Kıyıyı boğan resmi kurum kampları var. Bu kamplar kimler için tahsisli?

Bütün halk o kampları kullanabiliyor mu? Biraz da ona bakmamız lazım.  Mekânlar sınıflandırılmış. Senin yaptığın kamplardan sadece bu kentin memuru yararlanıyorsa, işçisi, çiftçisi yararlanmıyorsa bizim burada farklı yöntem geliştirebilmemiz gerekiyor.  Bize devrolmuş bu yerlere dokunabilmek gerekiyor. Kocaeli parkının halka açık bir yer, adı üzerinde park. Ancak işleyiş itibariyle öyle mi?  İçi doldurulmuş ve orda yine bir sınıflandırılma yaratılmış. Toplum içinde bir tabakalaşma oluşturulmuş.  Aynı şekilde kıyıda rant yaratma girişimlerinde de izin vermeyeceğiz.   Bize gelen başta STK’lar olmak üzere herkesin Edremit’in sahili ve yeşil dokusuyla ilgili itirazı, endişe noktası aynı.  Beklentiler doğrultusunda kıyı ve sahili halka açık alanlara dönüştürmekten yanayız. Bu anlayışın taşıyıcısıyız.  Edremit’i o görüntüden kurtarıp iyileştirme ile modern temiz bir hale dönüştüreceğiz. Burayı halka açarak sahile kimlik kazandıracağız”  diye belirtti.

 “Kişisel rant oluşturabilecek projelere kapımız kapalıdır”

Edremit’in asıl sahiplerinin burada yaşayanlar olduğunu söyleyen Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin, “ Edremit’in yeşil dokusunun korunmasına yönelik imar uygulamalarında çekincelerimiz, şerhlerimiz olacak.  Yapılaşmanın, betonlaşmanın ekolojik dengeyi bozmazsına izin verilmeyecek.  Şuan kaçak yapılar var. İnsanlar bazı yerleri işgal etmiş.   Ayrıca yeşil alanları ticaret merkezine dönüştürmeye çalışanlar var.  Bizim bunlara karşı müdahalemiz olacak.  Gerekirse mahkeme yoluna gidilecek. Edremit Van’ın ciğerleri, bahçesi kanununda bir ilçesidir.  Nefes alınan yerleri kapatma gibi hakkımız olmamalıdır. Aynı şekilde Çiçekli tarafında yapılacak imar çalışmasında mahallemizin doğal güzelliklerini, yeşilini koruyacağız.   Duyarlılık gösteren birçok insan projelerle bize geliyor.  Halkın yararını gözeten projelere biz her zaman açığız. Fakat kişisel rant oluşturabilecek, ticari bir mantıkla hazırlanan projelere kapımız kapalıdır.  Bizim bu konuda net bir kararımız var” dedi.

“Kendi başımıza tek karar alıcılar değiliz”

Edremit’te yapılacak yol düzenlemeleri ve yeni yol açılmasıyla ilgili çalışmalarda tek başına karar verilemeyeceğini,  dinamiklerle birlikte hareket edileceğini söyleyen Sevil Rojbin Çetin,  “ Edremit’te doğayı korurken insanların zorunlu ihtiyaçlarını da düşünmemiz lazım.  Çünkü Edremit ilçesi hızla büyüyor. Edremit’in dokusuna yakışan bir çarşısı, ilçe meydanı,  görünümü yok. Ticari alan oluşturma gibi düşüncelerimiz var. Ancak eş başkanlar olarak biz kendi başımıza tek karar alıcılar değiliz. Bizim bağlı olduğumuz büyükşehir belediyemiz, dinamiklerimiz,  STK’lar var.  Biz onlarla birlikte stratejik plan çalışmasına başladık. Buna göre üst ve alt komisyonlarımızı oluşturduk.   Neticede herkesi dinleyip ortak karar alıp gerekeni halkla beraber yapacağız. Çünkü o insanlara dedik ki, sizin sorunlarınızı sizinle beraber çözeceğiz.  Biz bazı dengeleri koruyacağız,  dengeleri sarsmayacağız”  diye konuştu.

 “İnsanlarımızı mağdur etme gibi bir düşüncemiz olamaz”

Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan afet konut alanları ve kiracı konut alanlarının Edremit belediyesine devrinin yapılmadığını, buralarda ciddi alt yapı sorunları ve eksikliklerin bulunduğunu,  eski TOKİ konut alanlarının ise kısmen daha iyi olduğunu ifade eden Çetin, “ TOKİ yaşam alanlarında mevcut sorunların çözümü için muhatapları ile görüşerek gidermeye çalışıyoruz. Edremit afet TOKİ afet konutlarında yaşayan insanlar burayı  “yatakhane” olarak tanımlıyor.   Planlama yapılırken Edremit belediyesi ile ortak çalışılmadı.  TOKİ konutları sonrası Edremit’in üst bölgesi betonlaştı. İnsanlarımız betonlaşmaya itiraz ediyorlar. Yeşil alan, gezi parkı, sosyal donatı, spor alanı, sağlık ocağı  yok. TOKİ afet konutlarında yaşayan insanlar haklı olarak bizden bunları istiyor. Biz de nefes almak istiyoruz diyorlar. Belediyenin mevcut bütün gelirlerini harcasak TOKİ afet konut alanlarının alt yapı,  yeşil alan, sosyal donatı, çevre düzenlemesi, yol, spor alanı gibi sorunlarını çözemeyiz.  TOKİ konutları yapılırken insanların mutluluğu ve yaşamı esas alan düzenlemeler,  sosyal donatılar maalesef düşünülmedi. Bunları yine biz yapacağız.  Hatta yapmak mecburiyetindeyiz.  Bizim insanlarımızı mağdur ve huzursuz etme gibi bir düşüncemiz olamaz. TOKİ yükümlü olduğu sorunları çözerek alt yapıyı belediyemize teslim etmek zorundadır.  Eksiklikler giderilmediği takdirde alt yapıyı teslim almayacağız ” dedi.

“ Edremit, İskele, YYÜ arasında deniz otobüsü çalışacak”

Ulaşımla ilgili de geçen hafta bir görüşme yaptıklarını ifade eden Sevil Rojbin Çetin, “ TOKİ’de ulaşım sorunu büyük ölçüde çözüldü. Büyükşehir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOM) kurulacak. Ayrıca kent genelini kapsayan ulaşım mastır planı hazırlanacak.  UKOM kentin tamamının ulaşımını tek elden düzenleyerek yürütecek. Ulaşım Edremit TOKİ için değil Van’ın genel sorunudur. Büyükşehir belediyemiz ile görüştük. TOKİ’de ring sistemi olacak. Ayrıca ulaşımı rahatlatmak için Edremit’ten İskele ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında karşılıklı deniz otobüsü düşünüyoruz. Marina üzerinden üç nokta ya ulaşım olacak. Marina-tekne barınağı inşaatı ağır aksak yürüyor. Yüklenici firma ödenek alamadığı gibi birçok gerekçeler ileri sunmaktadır. İnşaatının hızlandırılması için çalışıyoruz” dedi.

“ Deniz ve çevre kirliliğine karşı toleranslı olmayacağız”

Bir kentin ihtiyaçlarını karşılayabilecek her tülü öneri ve projeye açık olduklarını ancak Edremit’te çevre ve Van Gölü’nü kirleten, sadece birilerinin kazanç ve sermayelerini artırma amacı taşıyan işletmelere de çok da toleranslı olmayacaklarını söyleyen Çetin, “  Şu an çevre tahribatları, kirliliği yaratan işletmeleri hemen kaldırmamız mümkün değil, biraz gerçekçi olmak lazım.  Kaldıracaksak hep birlikte kaldıralım.  Edremit’te ciddi anlamda kirlilik yaratan alanlara ilişkin sivil toplum örgütleri ile çalışma içinde olacağız.  Mesela barolar birliği bize böyle bir çalışma ile geldi. Komisyon oluşturuyoruz bir çalışma yürüteceğiz, çevreyle ilgili size sunacağımız bir raporumuz olacak dediler.  Daha bize bir geri dönüşümleri olmadı. Yine çevre örgütleri çalışma yapmak istiyor.  Akademisyenlerin Edremit ilçesinde kullanım alanları ile ilgili veri oluşturma teklifi var. Edremit’te çevre kirliliği, doğa ile ilgili herkeste ciddi bir duyarlılık var” diye belirtti.

 “Organik tarımı ve hayvancılığı teşvik edeceğiz”

Edremit’te kooperatifleşmeye de önem vereceklerini vurgulayan Eş Başkan Sevil Sevil Rojbin Çetin , “  Belediye olarak kooperatifleşmeyi, organik tarım ve hayvancılığı teşvik edeceğiz.  Acılara, kazalara yol açan tandırlara karşı köylerde modern güvenli ve sağlıklı tandır evleri yapacağız. Kadınlar için meslek kursları, gençler için sanat atölyeleri, anfi tiyatrolar, spor sahaları ve spor kompleksleri ile şenlik ve festivallerin gerçekleştirilebileceği ilçe meydanı yapacağız”  diye konuştu. 

 “ Çözüm süreci sürmeli ”

Çözüm sürecinin bir yılı aştığını, müzakerelerin ise devam ettiğine anlatan Rojbin Çetin, “  Sürecin devam etmesi gerekiyor. Elimizi de bedenimizde taşın altına koyduk Barış umutlarımızı yitirmedik. Barış ısrarımız devam ediyor. Bu topraklarda kan akmasını, yüreklerin o acıyla bir daha yanmasını istemiyoruz. Bunun için siyaseten ne gerekiyorsa her zaman yapmaya hazırız” dedi.

“Eş başkanlık mücadelenin sonucudur”

Eş başkanlığı değerlendiren Sevil Rojbin Çetin, eş başkanlığın pratikte küçük sorunları olsa da örnek bir uygulama olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:  “ Eş Başkan Abdulkerim Sayan ile uyum içinde çalışıyoruz. Bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadık.  Ekolojik demokratik, kadın özgürlükçü, katılımcı ekonomi, yerel yönetim paradigmamız var. Hizmeti de bu paradigma ekseninde geliştireceğiz. Eş başkanlık sistemi zihinsel devrimdir. Bir ortak, eşit yetki ve temsil paylaşımıdır. Bu kadın kazanımıdır.  Kadın yaşıyor, açığa çıktı ve iradeleşiyor. Siyasetini de yapıyor. Yerel yönetimde idari yönetimi de yapabilir dedik. Eş başkanlıkla yaşamın her alanında olduğumuzu gösterdik. Eş başkanlık, yerinden yönetim budur” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme