Ermeniler, Ağdam şehrini yakıp yıkarak çekildi

1915'te Van'ı yakıp yıkarak çekilen Ermeniler benzerini Ağdam'da yaptı. Dağlık Karabağ'daki işgal edilen Ağdam şehrinden çekilen Ermeniler arkalarında harap olmuş bir şehir bıraktı. Yabancı gözlemciler Ermeniler tarafından yakılıp yıkılan Ağdam'ı Kafkasya'nın Hiroşiması olarak nitelendirdiler.

Ermenistan'ın 27 yıl işgal altında tuttuğu Azerbaycan'ın Ağdam kenti, tamamı yıkık yapılarıyla ıssız ve harabe kente dönüşmüş durumda. Ermenistan ordusunun 20 Kasım'da çekildiği Ağdam kentinde neredeyse sağlam bina bulunmuyor.

Yabancı gözlemciler  Ermeniler tarafından yakılıp yıkılan Ağdam'ı Kafkasya'nın Hiroşiması olarak nitelendirdiler. 

Rusya'nın ara buluculuğuyla Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan anlaşma gereği, Ermenistan güçleri Ağdam şehrini 20 Kasım tarihine kadar tamamen terk etti. Yaklaşık 27 yıldır Ermenistan işgali altında bulunan Ağdam şehrinden geri çekilen Ermeniler, şehirde bulunan yapıları yakıp yıkarak arkalarında harap olmuş bir şehir bıraktı. Ermenilerin çekildiği Ağdam kentinde tek sağlam kalan bina ise Ağdam Cuma Camisi oldu. Kentin harap haldeki durumu Ermenilerin Azerbaycan'a karşı öfkesini gözler önüne serdi.

AZERBAYCAN BAYRAĞI DİKİLDİ MİLLİ MARŞ ÇALINDI

Ermenistan'ın boşalttığı Ağdam'a giren Azerbaycan ordusunun askerleri tarafından Azerbaycan bayrağı dikildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan birliklerinin Ağdam yönündeki güvenli ilerleyişini sağlamak için geceden itibaren mayın temizleme, mühendislik ve tahkimat çalışmaları yapıldığı aktarılırdı. Savunma Bakanlığı, askeri konvoyun güzergahı boyunca yolların kullanıma hazır hale getirildiğini belirtti.

Bakanlık, Azerbaycan ordusuna bağlı birliklerin ve zırhlı araçların bölgeye konuşlandırılması için gerekli çalışmaların sürdürüldüğü ve Ağdam bölgesinin Azerbaycan ordusunun tam kontrolü altında olduğunu aktardı. Açıklamada, Ağdam'ın merkezinde Azerbaycan bayrağı dikildiği ve milli marşın çalındığı vurgulandı.

AĞDAM CUMA CAMİİ'NDE 27 YIL SONRA EZAN OKUNDU

Ağdam'daki Cuma Camisi, Azerbaycan askerleri tarafından temizlendikten sonra camide ezan okundu ve Cuma namazı kılındı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki anlaşma gereği, Ermenistan güçlerinin Ağdam ilini 20 Kasım'a kadar tamamen terk etmesi gerekiyordu. Ağdam, 23 Temmuz 1993'te Ermenistan güçleri tarafından işgal edilmiş ve yerleşim merkezi tamamen harap edilerek, şehir nüfusu Azerbaycan'ın doğu bölgelerine göç etmeye zorlanmıştı.

Bakmadan Geçme