ERMENİ KAPISI KARABAĞ’A BAĞLIDIR

Merkezi Azerbaycan Bakü'de bulunan Karabağ Azatlık (özgürlük) Derneği Genel Başkanı ve üyeleri gazetemizi ziyaret ettiler. Ermenistan sınır kapısının açılabilmesi için Karabağ işgalinin sona ermesi gerektiğini söyleyen Dernek Genel Başkanı Akif Nağı, 'Azerbaycan'ın talebi Ermenilerin işgal ettiği topraklardan kayıtsız şartsız çıkmasıdır' dedi.

Hacı Yılmaz

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Azerbaycan Karabağ Azatlık Derneği Genel Başkanı Akif Nağı, Van Ermeni katliamına uğrayarak acı yaşamış tarihi bir şehridir.  Karabağ'ın işgal edilmesi Van'ın 1915'te yaşadığı acılarda Azerbaycan'ın meselesi olmalıdır dedi.

Karabağ Azatlık Derneği Genel Başkanı Akif Nağı, Karabağ Gazisi General Kalender İsmayılov, Karabağ Gazisi General Nasip Caferov, Azerbaycan Yeni Mesavat Gazetesi Müdürü Roya Rafiyava ve Uluslar arası ASİMDER Van Bölge Başkanı İfran Ermiş gazetemize ziyarette bulundular.

"Vanlılar ile ortak acılara sahibiz"

Azerbaycan Bakü ile Van arasında ziyaretlerin yoğunlaşacağını belirten Azerbaycan Karabağ Azatlık Derneği Genel Başkanı Akif Nağı, "Ben tarihçiyim. Moskova'da eğitim gördüm. Doğu Anadolu Bölgesi ve Van, Azerbaycan için büyük önem taşımaktadır.  Biz Türkiye'ye bu bölge ile komşuyuz. Tarihi bağlarımız, ortak kültürümüz var.  Van'ın 1915'te yaşadığı acıları yakından biliyoruz.  Türk, Kürt, Azeri kardeşlerimiz bu topraklarda birlikte şehit edildi.  Vanlılar ile ortak acılara sahibiz.  Zeve Şehitliği'ni ziyaret ederek Vanlı şehitlerimize dua okuyacağız. Eski, Van şehrini gezeceğiz.  Zeve'nin Türkiye ve Van için çok önemli olduğunu biliyoruz. Van Ermeni katliamına, işgale uğrayarak yakılan yıkılan acılar yaşamış tarihi bir şehridir.  Karabağ'ın Ermeniler tarafından işgal meselesi Van'ın  1915'te yaşadığı acılar ise Azerbaycan'ın meselesi olmalıdır.  Bunun için Van'dayız. Değerli Vanlılara saygılarımızı sunuyoruz. Karabağ meselesinde destek bekliyoruz. Van ile ilişkilerimizi daha güçlü hale getireceğiz. Ziyaretlerimizi sıklaştıracağız. Van'dan gelecek bir sivil grubu Azerbaycan'da gezdirip evlerimizde misafir edeceğiz.  Birlikte çeşitli toplantılar etkinlikler yapacağız" dedi.

"Ermenistan sınır kapısının açılması için Karabağ işgalinin sona ermesi gerekiyor."

Ermeniler tarafından işgal edilen Karabağ'ın özgürlüğü için çalışan sivil bir dernek olduklarını ifade eden Akif Nağı, "Ermeniler Dağlık Karabağ işgalinde maksatlı propaganda yapıyorlar. Dünya kamuoyunu yanıltıyorlar. Azerbaycan bölgelerinde şubelerimiz var. Türkiye'de şubelerimiz var. İran'da temsilciliğimiz var. Avrupa'nın belli yerlerinde ve Rusya, Gürcistan gibi ülkelerde temsilciliklerimiz bulunmaktadır.  Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklardan çıkıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Bu sorunun diyalog yoluyla çözüm bulacağına inanmıyoruz. İşgalin ancak savaş yoluyla sona ereceğine inanıyoruz. Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve bakanları da bu konu hakkında bu yönde açıklamalarda bulundular. Onlarda bu sorunun savaş olmadan çözüm bulamayacağını söylediler. Ülkenin hatta bölgedeki ülkelerin birçok sorunu Karabağ'ın Ermeni işgalinden kurtulmasına bağlıdır. Diğer yandan Türkiye'nin Ermenistan'a kapı açması, Ermeni soykırım iddiaları da Karabağ işgaline bağlı sorunlardır. Bu iki sorunda Türkiye'nin de gündemindedir. Ermenistan sınır kapısının açılabilmesi için Karabağ işgalinin sona ermesi gerekiyor. Azerbaycan'ın talebi Ermenilerin işgal ettiği topraklardan kayıtsız şartsız çıkmasıdır" dedi.

"Karabağ meselesinin Van gündeminde de olmasını istiyoruz"

Azerbaycan Karabağ Azatlık Derneği Genel Başkanı Akif Nağı konuşmasının devamında " Karabağ sorunun çözülmesini aslında Ermenistan da istiyor.  Ancak uluslararası güçler buna izin vermiyorlar. Ermenistan Karabağ'ın onlara hediye edilmesini istiyor. Bizde şehit kanıyla kazanılan toprakların masada verilemeyeceğini söylüyoruz.  Ermenistan gücü Azerbaycan'la savaşmaya yetmiyor, yetmezde. Azerbaycan bölgesinde çok güçlü bir ülkedir" dedi.

Nağı, "Türkiye'nin her yerinde Karabağ işgalinin bilinmesini istiyoruz. Karabağ meselesinin Vanlıların da gündeminde olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Naği Gazetemiz Yazı İşleri Müdür İkram Kali'ye derneklerinin yayınladığı Karabağ'a ait kitap, CD  hediye etti.

Bakmadan Geçme