Ergenç: Bahçesaray yolu daha fazla kapalı kalmamalı

Van-Bahçesaray yolunun yaklaşık altı aydır ulaşıma kapalı olması, bölge halkı ve çeşitli kesimlerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Yeniden Refah Partisi Gevaş İlçe Başkanı Remzi Ergenç, yaptığı açıklamada yolun uzun süredir ulaşıma açılamamasının kabul edilemez olduğunu belirterek, güzergâhın güvenli şekilde yeniden trafiğe açılması ve soruna kalıcı çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bahçesaray ilçesinin yalnızca resmi nüfus verileri üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Ergenç, halk arasında Müküs olarak bilinen ilçenin yıllardır yoğun göç verdiğini ancak hemşehrilerinin memleketleriyle olan bağlarını sürdürdüğünü belirtti.

Bahçesaray’da yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını kaydeden Ergenç, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan yüz binlerce Bahçesaraylının ulaşım sorununun etkilerini hissettiğini dile getirdi.

Ergenç, “Bahçesaraylılar memleketleriyle olan bağlarını hiçbir zaman koparmadı. Hayır ve şer işlerinde, düğünlerde, cenazelerde, bayramlarda ve çeşitli sosyal etkinliklerde memleketlerine gelip gitmeye devam ediyorlar. Bu nedenle Bahçesaray’ın etkilediği nüfus yalnızca ilçede yaşayan vatandaşlarla sınırlı değildir. Türkiye genelinde yaşayan yüz binlerce Bahçesaraylı bu ulaşım sorunundan doğrudan etkilenmektedir” dedi.

“Yolun aylarca kapalı kalması kabul edilemez”

Van-Bahçesaray yolunun uzun süre ulaşıma kapalı kalmasının ciddi mağduriyetlere yol açtığını ifade eden Ergenç, yüz binlerce insanı ilgilendiren ulaşım güzergâhının aylar boyunca kullanılamamasının önemli bir sorun olduğunu dile getirdi.

Konuya ilişkin tüm kurumların daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini belirterek, ulaşımın kesintisiz sağlanmasının vatandaşların en temel beklentileri arasında yer aldığını ifade etti.

Bahçesaray kara yolunun zorlu coğrafi koşullara sahip olduğunu hatırlatan Ergenç, özellikle yüksek rakımlı Karabet Geçidi’nde kış aylarında çığ riskinin yaşandığını belirtti. 4-5 Şubat 2020 tarihlerinde bölgede meydana gelen çığ felaketlerinde 42 kişinin hayatını kaybettiğini ve 85 kişinin yaralandığını hatırlatarak, benzer olayların yaşanmaması için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çığ riskinin gerekçe gösterilerek yolun uzun süre kapalı tutulmasının sorunu ortadan kaldırmadığını ifade eden Ergenç, riskleri azaltacak mühendislik çalışmalarının ve ulaşım yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Vatandaşlar ciddi mağduriyet yaşıyor”

Yolun ulaşıma kapalı olmasının günlük yaşamı doğrudan etkilediğini belirten Ergenç, özellikle sağlık hizmetlerine erişim, cenaze ve taziye ziyaretleri ile sosyal faaliyetlerde vatandaşların ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Bahçesaray’a ulaşmak isteyen vatandaşların alternatif güzergâhlara yönelmek zorunda kaldığını ifade eden Ergenç, Van’a ulaşımın Bitlis’in Hizan ilçesi üzerinden sağlanmasının hem zaman hem de maliyet açısından önemli yük oluşturduğunu vurguladı.

Ergenç, “Bahçesaray’da hastası bulunan ya da yakınlarının cenaze ve taziye programlarına katılmak isteyen vatandaşlar, Van’a ulaşabilmek için çok daha uzun ve zahmetli güzergâhları kullanmak zorunda kalıyor. Bu durum hem ekonomik hem de sosyal açıdan önemli mağduriyetler oluşturuyor. Bölge halkı yıllardır benzer sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Kesintisiz ulaşım, vatandaşlarımızın en temel taleplerinden biridir” ifadelerini kullandı.

Tünel projesi yeniden gündeme taşındı

Açıklamasında uzun yıllardır gündemde bulunan Van-Bahçesaray Tüneli Projesi’ne değinen Ergenç, ulaşım sorununun kalıcı olarak çözülmesi için tünel yatırımının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bölgenin coğrafi şartları dikkate alındığında tünel projesinin büyük önem taşıdığını ifade eden Ergenç, yıllardır gündemde olmasına rağmen somut ilerleme sağlanamayan projenin artık hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tünelin yalnızca ulaşım kolaylığı sağlamayacağını, aynı zamanda can güvenliği açısından da önemli katkılar sunacağını belirten Ergenç, projenin bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine de ivme kazandıracağını dile getirdi.

“Kalıcı çözüm bekliyoruz”

Bahçesaray halkının artık geçici çözümler yerine kalıcı yatırımlar görmek istediğini ifade eden Ergenç, ilgili kurum ve kuruluşları gerekli adımları atmaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçmiş yıllarda yaptığı büyük ölçekli yatırım ve projelere ilişkin açıklamalarını hatırlatan Ergenç, ülkenin farklı bölgelerinde hayata geçirilen önemli projeler gibi Bahçesaray yoluna yönelik de kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yolun yıl boyunca güvenli ve kesintisiz şekilde ulaşıma açık tutulmasının önemine dikkat çeken Ergenç, bölge halkının beklentisinin ulaşım sorununa köklü ve sürdürülebilir bir çözüm getirilmesi olduğunu ifade etti.

Açıklamasının sonunda Bahçesaray yolunun yalnızca bir ulaşım güzergâhı olmadığını, aynı zamanda bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatını doğrudan etkileyen stratejik bir bağlantı noktası olduğunu belirten Ergenç, yetkililerin konuya ilişkin gerekli adımları atmasını beklediklerini sözlerine ekledi. 

Yorumlar 1
48 yıldır ilçe yapılmış hâlâ iliyle bağlantısı olmuyor 03 Haziran 2026 03:35

KARADENİZ BÖLGEMİZDE SON KIRK YILDA YÜZLERCE TÜNEL YAPILDI. KİMİ 500, KİMİ 700, KİMİ 1000 METREDİR. KİMİSİ 1,5 KM, KİMİSİ 2 KM, KİMİSİ 3 KM, KİMİSİ 4 KM, KİMİSİ 6 KM, KİMİSİ 7 KM, KİMİSİ 8 KİM, KİMİSİ 11 KM... SADECE ERZURUM- ARTVİN ARASINDA BİLE 193 KM'LİK YOLDA İRİLİ UFAKLI 80 TANE MUHTEŞEM TÜNEL VAR, ONLARCA VİYADÜK VE KÖPRÜ VAR. EVET KARADENİZ BÖLGESİNDE HİÇ ABARTISIZ YÜZLERCE, YÜZLERCE, YÜZLERCE TÜNEL VAR... HAYIRLI OLSUN, ÇOK GÜZEL, ÇOK GURUR VERİCİ... BU ÜLKE, BU 81 VİLAYET, BU 922 İLÇE, BU 85 MİLYON HER ŞEYİN EN GÜZELİNİ, HER HİZMETİN EN ÂLÂSINI HAK EDİYOR. FAKAT ŞU BİR MİLYONLUK KADİM ŞEHİR, URARTULARA BAŞKENTLİK YAPMIŞ TARİHİ ŞEHİR, ÜLKENİN EN BÜYÜK GÖLÜNÜ BARINDIRAN ŞEHİR, ŞU GÜZELİM VANIMIZ DA BU GİBİ HİZMETLERİ HAK EDİYOR. 41 KM'LİK ÇEVRE YOLU, KUZEY VAN GÖLÜ DEMİRYOLU, 40 KM'LİK ŞEHİR İÇİ RAYLI SİSTEM, 25 BİN KİŞİLİK VAN ŞEHİR STADYUMU, 15 KİLOMETRELİK BAHÇESARAY TÜNEL(LER)İ, ÇATAK ÇIĞ TÜNELLERİ VAN İÇİN ÇOK MUDUR?

Bakmadan Geçme