ERDOĞAN 23 EKİM'DE VAN'A GELİYOR

AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, TOKİ konutlarının teslim edilmeye başlandığı bugünlerde depremden sonra AK Parti’nin yapmış olduğu hizmetlerle ilgili bir değerlendirmede bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden 3,5 saat sonra hasta olmasına rağmen kabinesi ile birlikte Van’a geldiğini hatırlatan Aras, yaralarımız biran evvel sarılsın diye milletvekillerimiz ile birlikte Van için hızlı bir seferberlik hamlesi başlatıldığını ve Allah’a hamdolsun ki çok zor iklim şartlarına rağmen depremden bir ay sonra temeli atılan TOKİ konutlarının bugün artık teslim edilmeye başlandığını söyledi. Aras, “İnşallah 23 Ekim'de Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da teşrif edeceği bir programla tamamı hak sahibi kardeşlerimize teslim edilecektir. AK Parti’nin bu yoğun çabasındaki gaye, depremde evlerini kaybeden mağdurlarımızın bir an evvel sıcak yuvalarına kavuşmasıydı. Şimdi bunun gerçekleştiğini görmek hepimizi gururlandırmaktadır” dedi.
Deprem sonrasında önce çadırlarda barınanların sonra konteynırlara, şimdi de kalıcı konutlarına yerleştirildiğini ifade eden Aras, “TOKİ, Van'da başvuru talebinin üstünde toplam 17 bin 471 adet konut üretimi yapmaktadır. Tabi bunun karşılığında bir bedel alınacak ama hak sahiplerinin ödeyeceği bu bedel yani 75 bin lira sıfır faizli bedel. 20 yılda ödenecek olduğundan dolayı, 2 yıl sonra ödemeye başlanacak. Geri ödeme taksitlerinin birkaç yıl sonra reel değeri zaten çok cüzi rakamlara düşecektir. Çünkü faizi yoktur ve bunun başka bir yerde de örneği yoktur. Bu destek, köy konutlarında da ahırla birlikte 55 bin liradır. Bunun dışında 15 bin lira 10 yıl faizsiz geri ödemeli güçlendirme desteği ve bin 250 TL hibe az hasar desteği sayesinde AK Parti depremde zarar gören her yapıya, zarar sınıfına göre gerekli yardımı yaparak sosyal sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirmiştir” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin normal Van yatırım ve hizmet programı haricinde sadece deprem programı kapsamında hemen her alanda Van'a ak ellerini uzattığını kaydeden Abdullah Aras, “Depremden sonra 6 bin 200 kişi İş-Kur kapsamında işe alınarak Van tarihinde ilk defa bu kadar önemli oranda istihdam gerçekleştirilmiştir. Biz, şimdi bu istihdamının kalıcı olması ve ayrıca bu sayının daha çok arttırılması için yoğun gayret sarf ediyoruz. Bunun dışında bildiğiniz gibi memleketimiz için çok önemli bir proje olan Tekstil Kent projesinin ihale süreci tamamlanmak üzere olup, önümüzdeki günlerde bu projenin yapımına başlanacak ve seneye de en az 3 bin kişinin iş ve aş sahibi olmasının yanında ticari canlılık da artacaktır” diye konuştu.
Depremde 1 bin 15 derslik kullanılamaz durumda iken bunun yerine şimdi 2 bin 31 dersliğin inşa edildiğini de sözlerine ekleyen Aras, “Yani bir okulumuz yıkıldıysa yerine iki okulumuz gelmiştir. Yurt ve pansiyonlarımız keza öyle. Bunun haricinde birçok okulumuzda güçlendirilip onarılarak yeni eğitim ve öğretim dönemine sağlam ve hazır hale getirilmektedir. Depremden en çok etkilenen esnafımıza KOSGEB vasıtası ile toplam 3 bin 747 işletmeye 30 ile 100 bin TT arasında faizsiz kredi desteği sağlanarak 211 milyon lira kredi kullandırılmıştır. Bu imkan önemli oranda esnafımıza katkı sağlamış, can simidi olmuştur. Diğer taraftan vergi ve SGK borçları ertelenmiştir. İşverenlerin çalıştırdıkları işçilere 3 ay maaş desteği verilmiştir. Depremde hayvanlarını kaybeden çiftçimize yenileri hibe olarak verilmiş ve ayrıca 12 bin 812 çiftçimize 62 milyon lira hibe yem desteği verilmiştir” dedi.
Deprem sonrası yeni içme suyu hattı yapımına başlandığını da hatırlatan Aras, “Bu sayede Van halkının mevcut kullandığı eskimiş içme suyu hattı yenilenerek, yerine daha sağlıklı ve kaliteli bir içme suyu hattı yapılmaktadır. Deprem sürecinde belediyelerimizin hiçbiri ayırt edilmeksizin tamamına toplam 6,5 milyon lira hibe yardımı yapılmış ve bu kapsamda Van Belediyesi’ne 2 milyon lira hibe yardım yapılmıştır. Deprem sonrası birçok yeni sağlık ocağı ve çelikten prefabrik hastane yapımı devam ederken, ayrıca sağlık alanında yeni yapılacak yatırımların müjdesini inşallah çok yakında halkımızla paylaşacağız” dedi.
Erciş'te tamamlanan Van'da ise çalışması devam eden yeni imar planı sayesinde kentin doğru bir yapılaşma statüsüne ve modern bir kent düzeyine kavuşacağını ifade eden Aras, şu an yapımı devam eden modern Urartu Müzesi ve yakında yapımına başlanacak yeni fuar ve kongre merkezinin Van turizminin gelişimine önemli oranda katkı sağlayacağını da kaydetti. Aras, “Van, AK Parti’nin ak elleriyle yarasını hızla sararken, inanıyoruz ki bu eller bu ülkede oldukça her türlü olumsuzluklara karşı bu dinamik, birer birer yıkılanları yeniden yapacak, kırılanları onaracak ve düşenleri tekrar kaldıracaktır. Çünkü biz birlikte Türkiye'yiz dedik ve bunu Van'da bir kez daha ispatladık. Yeter ki Allah, bizlerin bu birliğini ve bütünlüğünü bozmasın. İnanıyoruz ki AK Parti, Van'ı yeniden inşa ederken eskisinden çok daha iyi bir Van yapacaktır. Yeter ki halkımız bu noktada bize inansın ve güvensin.
vanhaber, van, haber, van haber

aras, deprem, değerlendirme, ak parti

Bakmadan Geçme