Emekli Umudunu Promosyona Bağladı

Ümran Öztürk

Temmuz ayında maaşlara yapılan zamlar bankalar arası promosyon yarışını başlattı ve özel bankaları hemen harekete geçirdi.

Emekli maaşlarına yapılan zamlar, ürünlere yapılan zamların altında kalınca 13.6 milyon emekli kendince çıkış yolları aramaya başladı.

Ucuz ürün bulmak için market market dolaşan emekli  bu kez de umudunu promosyona bağladı. Banka banka dolaşarak promosyon fiyatı alan emekliler banka önlerinde uzun kuyruklar oluşturdular. Bu da bankalar arası rekabeti fazlasıyla kızıştırdı.

Müşteri çekmek için özel bankalar promosyonlarını artırırken emekliler de haklı olarak yıllarca maaş aldıkları bankalara veda edip hangi banka daha fazla promosyon veriyorsa üç yıllığına o bankada kalma taahhüdü vererek sözleşme imzalama yoluna gidiyor.

Bankalarca verilen promosyon tutarları alınan emekli maaş tutarına göre değişim gösterse de maaş müşterisi çekmek için kimi bankalar emekli maaşını taşıyana 7 bin liranın üzerinde promosyon taahhüt ediyor. Kimi bankalar da promosyon ödemesinin yanında, düşük faizli kredi imkânı, kredi kartına ekstra bonus, banka işlemleri sırasında öncelik gibi ek fırsatlar sunuyor. Bankalar arası tüm bu yarış emeklileri maaş müşterisi yapma çabası için elbette.

Vatandaş da, bankaların verdiği promosyonların hiç de azımsanmayacak miktarlar olduğunu, bunu kendilerine sunulmuş bir ödül olarak görüyor. 

Bu kadar bonkör davranan bankalara ben çok da güvenemiyorum. Bu parayı bir şekilde geri alır gibime geliyor. Umarım yanılırım yaşayıp göreceğiz.

Oysa biz emekliler bir araya gelip güçlenirsek banka banka gezmek, banka  kuyruklarında izdiham yaşamak yerine banka bizlerin temsilcileri ile masaya oturacak,  bizlerin de isteği doğrultusunda bir anlaşmaya varacaktır. O zaman bu promosyonların kaç katıyla masadan kalkarız, bir düşünün. Zira Türkiye’de 13.6 milyon emekli bankalar aracılığıyla maaş almaktadır ve bu büyük bir güçtür. Eksik olansa örgütlü olmaması ve gücünün farkında olmamasıdır.

 

Bakmadan Geçme