Ekonomiye Tarihi Kararlar

Hükümet ekonomide Yapısal Dönüşüm Paketi'ni tamamladı pakette ekonomi alanında olağanüstü düzenlemeler var

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonominin yeni yol haritası niteliğindeki Yapısal Dönüşüm Paketi'nin detaylarını açıkladı.

Paket için "Cumhuriyet tarihinin en büyük hamlesini başlatıyoruz" diyen Davutoğlu,"Eylem planları ve sektörel dönüşüm programları bir temenni değildir. Bizim söz verip de yapmadığımız temenni düzeyinde bıraktığımız hiç bir taahhüdümüz olmamıştır" ifadelerini kullandı.

2018'E KADAR HEDEF...

Davutoğlu, "Hedef, 4 yıl içinde GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir..." hedefini koydu.

PAKET VATANDAŞA NASIL YANSIYACAK?
Hükümetin 2018'e kadar ki dönemi kapsamayan Yapısal Dönüşüm Paketi, hedefe ulaşırsa vatandaşın gelirinde yüzde 60'lık bir artış olacak. 2018 için GSYH'da yüzde 60'a yakın bir yükseliş hedefleniyor. 2014'ün ilk dönemi için 10 bin lira civarında olan GSYH paketin tam anlamıyla hayata geçmesi halinde 2018'te 16 bin lira seviyesine yükselecek.

YERLİ MALI DÖNEMİ BAŞLIYOR

Davutoğlu'nun 9 sektörde 417 faaliyet planını kapsayan açıklamalarında dikkat çeken en önemli detay enerjiden sağlık sektörüne, tarımdan turizm ve taşımacılığa uzanan geniş bir alanda 'Yerli malı ve yerli üretimin' arttırılmasına ilişkin bölümler oldu. 

YENİ TEŞVİK PAKETLERİ GELİYOR

Yapısal dönüşüm paketinde dikkat çeken bir diğer bölüm ise 'Yeni teşvik paketleri' olacak. Teşvik paketlerine ilişkin detayları açıklayan Davutoğlu, teşviklerin ağırlıklı olarak ARGE ve teknoloji yatırımları kapsayacağını söyledi. 

GÜNEYDOĞU VE DOĞU ANADOLU ÖNCELİKLİ

Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin yatırım teşviği konusunda öncelikli bölge olduğunu söyledi.

BAKANLAR KURULUNUN YARISI KATILDI

Toplantıya Başbakan Davutoğlu'yla birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı. 

yapisal-donusum-paketi-aciklandi-ekonomi-yeni-yol-haritasi.20141106121444.jpg

Davutoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Ekonomik yapımızı tümüyle yenileyecek olan ve son derece titizlikle yapılmış bir çalışmayı kamuoyumuzla paylaşacağız. 25 alanda geniş kapsamlı dönüşüm öngören eylem planları çerçevesinde yeni hamle dönemini başlatacağız.

ALTIN 10 YIL

90'lı yıllar dünya ekonomisinin genişlediği büyüdüğü yıllardır. Bu yıllar siyasi istikrarsızlıklar Türkiye ekonomisinin küçülmesine neden oldu. 2000'li yıllarda özellikle 2008'den sonra dünya ekonomisi küçülürken Türkiye ekonomisinin güçlendirdiğini görüyoruz. Bu siyasi istikrar ve planlı yapılanmanın sonucudur.

AK Parti iktidarları dönemi ekonomide "Altın 10 yıl" olarak anılmaktadır.

62. Hükümet porgramı 2023'e kadar geçen dönemi kapsayacak. Haziran'daki seçimlere kadar değil 2023 kadar devam edecek.

FİNANS SEKTÖRÜ VURGUSU

Başbakan, finans sektörüyle reel sektörün birbirini desteklemesinin dördüncü ilke olarak kabul edileceğini ifade etti. Başbakan, "Beşinci unsursa ekonominin dünya ekonomisiyle tam entegrasyonla hareket etmesi olacak" dedi. Davutoğlu, "En temel önceliklerimizden birisi, ekonominin bütün olarak yönetilmesi olacak: Bugün ilan edeceğimiz 9 madde reel sektörle ilgili olacak. Önümüzdeki dönemde 8 maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında 8 maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları açıklanacak" şeklinde konuştu.


başbakan ahmet davutoğlu öncelikli yapısal dönüşüm paketin açıklıyor.png 
Başbakan dokuz programı şöyle açıkladı: 

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı:Davutoğlu bu alanla ilgili olarak hedeflerinin ihracatın ithalatı karşılama oranını 2018'de yüzde 70'in üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Başbakan, "Sanayi stratejisi belirli aralıklarla revize edilecek, daha detaylı sektörel bazda alt stratejik planlamalar yapılacak" dedi. 
2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı: Davutoğlu, bu alanla ilgili olarak yerli makine üreticilerinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini ifade etti. 
3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim: Başbakan, 2018'e kadar öncelikli sektörlerde Türk ürün ve marka sayısını artırmayı hedeflediklerini açıkladı.
4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı: Davutoğlu bu başlıkla ilgili olarak"2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payını yüzde 35'e çıkarmayı planlıyoruz" dedi ve "Kamu alımlarında yerli firmaların payı artacak" dedi. 
5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı: Başbakan bu başlık altında, linyit kaynaklarını azami şekilde ekonomiye kazandıracaklarını ifade etti ve enerji verimliliği konusunda yatırımları destekleyeceklerini belirtti. 
6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı: Davutoğlu, tarımda su kullanımını etkinleştirecek adımlar atacaklarını ifade etti ve su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına destek sağlayacaklarını söyledi. 
7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı:Başbakan, yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimine teşvik sağlanacağını ifade etti. 
8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı: Davutoğlu, "Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kuracağız. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alacağız"dedi. 

Başbakan, "2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacımızın yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacımızın ise yüzde 60'ını yerli üretimle karşılar hale geleceğiz" diye devam etti. 

9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı Bu alanda da lojistik destek adımları atılacağını ifade etti. 

26622205.jpg

CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ HAMLESİ 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cumhuriyet tarihinin en önemli yapısal dönüşüm hamlesini başlatıyoruz. Bu yapısal dönüşüm hamlesi 12 yıllık birikim üzerinde Türkiye'nin kalkınmasının sürdürülebilir kılınması açısından zaruridir" dedi. 

Davutoğlu, "Bütün bu 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının temel hedefi, aslında ülkedeki verimliliği artırmak, öngörülebilirliliği ve sürekli kalkınmayı teminat altına almak ve hesap verilebilirliliği güçlendirmektir" diye devam etti. 

İŞ KAZALARIYLA İLGİLİ ŞURA 

Başbakan sunum sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, maden kazalarıyla ilgili gelen sorulara yönelik, "İş kazalarıyla ilgili bu ay sonunda bir şura düzenleyeceğiz" dedi. 

Bakmadan Geçme