DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliğince ''Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi. Program Çocuk Sağlığı ve Hastalıları Uzmanı Dr. Elif Yücel'in etkinliğe katılan anne ve anne adaylarına yaptığı bilgilendirici sunumla başladı.

Vansesi Haber Merkezi

Uzm. Dr. Elif Yücel,  Bir bebek 37 haftadan önce doğarsa prematüre bebek olarak kabul edilir. Erken doğan bebekler pek çok sağlık soruna ile karşılaşma riskine sahiptir ve bu riskler doğum haftası ve ağırlığı azaldıkça artar. Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramın altında doğan bebeklerin bakımında daha donanımlı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine, yenidoğan uzmanı hekimlere ve deneyimli hemşire ve sağlık personeline gereksinim vardır dedi. Dr. Elif Yücel, amaç sadece bu bebeklerin hayatta kalması değil ileride yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı bireyler olmalarıdır. Bu da erken dönemde bu bebeklere sunulan sağlık hizmetinin kalitesi ile yakından ilişkilidir. Günümüzde prematüre bebek bakımında en iyi ve kaliteli bakım, bebeğe daha az dokunarak, daha çok gözlem yapılması şeklindeki bireyselleştirilmiş bakımdır. Yine, ailelerin prematüre bebek bakımına yenidoğan yoğun bakım sürecinde aktif katılımının sağlanması, önemli bir kaliteli bakım kriteridir diyerek anne ve anne adaylarına bilgi verdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yavuzer ise, "Her yıl yaklaşık 15 milyon bebek prematüre doğmaktadır. Dünya genelinde doğan her 10 bebekten 1'i  prematüredir.  Ülkemizde de her yıl yaklaşık 1.400.000 bebek doğmaktadır ve bu bebeklerin 150 binden fazlası dünyaya prematüre olarak gelmektedir dedi. Başhekim Yavuzer, Dünyada ve ülkemizde prematüre bebekler ve sorunları ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 2011 yılından bu yana 17 Kasım ''Dünya Prematüre Günü'' olarak kutlanmaktadır" dedi.
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Kamil Yavuzer, "Hayata erken adım atan bu minik kahramanların bu özel gününü coşkuyla kutlamak için onları bu zorlu ve engebeli yolda her zaman onlara destek olan özverili ailelerin, doktorların, hemşirelerin 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kutlu olsun. Bize burada bu fırsatı sunan hastanemiz yönetimimize teşekkür ederiz" diye konuştu.

Programa katılan diğer hastane yöneticileri ve annelerle birlikte pasta kesimi, hediye takdim edildikten sonra program sona erdi.

Bakmadan Geçme