DOKTORLARDAN KINAMA

Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde görevli 30 yaşındaki Dr. Ersin Arslan'ın hasta yakını 17 yaşındaki M.G. tarafından bıçakla yaralandıktan sonra hayatını kaybetmesi Van'daki doktor ve sağlık çalışanları tarafından da protesto edildi. Van-Hakkari Tabipler Odası öncülüğünde hastanenin acil servis bölümü önünde toplanan doktor ve sağlık çalışanları adına Oda Yönetim Kurulu Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Güneş bir açıklama yaptı. Bu tür olayların kaygı verici olduğunu ve bu durumun birçok problemi beraberinde getireceğini belirten Güneş, ''Doktorlar insanlara sonsuz bir yaşam vaat etmemektedir. Hekimlik bozulan sağlığın yeniden kazanılması için bir fırsat, hiç solmayan yaşama arzusunun sürdürülmesi için gösterilen bir gayrettir. Hekimler yaşam için sadece bir vesile olabilir. Hekimlere yönelik şiddetin artmasının nedenlerini bulmak ve bu hususta tedbir almak Sağlık ve Adalet bakanlıklarının görevidir. Kanaatimizce hekim şikayet hatlarının, sağlıkta hasta odaklı politikaların, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artmasında etkisi vardır. Filmlerde, dizilerde hekimlerin şakaklarına dayanan silah görüntülerinden tutunuz, hekimlerin aldıkları maaşlar konusunda kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi bu tür saldırılarda ve şiddet manzaralarında etkili olmaktadır. Cezaların caydırıcı olmaması, yapanın yanına kar kalıyor izlenimi, bu tür hadiseleri arttırmaktadır. İnsan hayatının karşılığı yoktur. Bu konuda adalet sistemi tekrar gözden geçirilmelidir. Ayrıca Sağlık Bakanlığı hasta odaklı denilen politikadan hizmet odaklı anlayışa geçmelidir. Şikayet edenin haklı görüldüğü anlayışlar, bugünleri hazırlamıştır'' dedi.
Bıçağın artık kemiğe değil kalbe dayandığını ifade eden Güneş, Ersin Arslan'ın hunharca bir cinayete kurban gittiğini söyledi. Güneş, ''Sağlıkta şiddeti bu noktaya getiren sözleri sarf edenler, politika yapanlar, başlarını iki elleri arasına alarak düşünmeli ve hekimlere yapılan bu saldırıların vebalini içlerinde hissetmelidirler. Sağlıkta dönüşüm, hekime güvenmemeye, hekime saldırmaya, hekimi öldürmeye dönüşmüştür. Bu nasıl bir yaklaşımdır ki hekimden gece gündüz hizmet bekleyeceksin, dünyanın her yerinde olabilen komplikasyonlarda tepesine bineceksin. Yapılan istatistikler, hekimlerin tükenmişliğinin en üst düzeyde olduğunu göstermektedir'' şeklinde konuştu.
Hastalara seslenen Yardımcı Doç. Dr. Güneş, hekimlere sahip çıkmamaları durumunda yakında kendilerini ameliyat edecek hekim bulamayacaklarını ifade etti. Güneş ayrıca olayı protesto etmek amacıyla bugün tüm Türkiye'de hekimlerin poliklinik hizmetini bir gün süreyle durdurma kararı aldığını belirtti.
Van Hakkari Tabipler Odası tarafından yapılan açıklamanın ardından söz alan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Dr. Ahmet Biçer de, hasta yakınlarından doktorlara sahip çıkmalarını isteyerek, doktorları da bu tür olayların tekrar etmemesi için dikkatli olamaya çağırdı.
VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme