DİN İLE AHLAKIN FARKLILIĞI

Nuran Demirhan yazdı...

DİN: Din nedir çok kısa bilgi?

İnsanların ilk yaratılışından bu yana dünyada olduğuna inanılan, insanın yaratıcıyla ve çevreyle ilişkisini düzenleyen yapıya verilen isim dindir. 

Sözlük anlamı, adet, örf, gelenek, karşılık, mükafat, hakimiyet, boyun eğme olan.

AHLAK: Ahlak nedir çok kısa bilgi?

Ahlak, doğru ya da yanlış davranış standartları açısından bir davranış sisteminden söz eder. Davranış açısından ahlaki standartlar, vicdanımıza atıfta bulunarak ahlaki sorumluluk ve ahlaki bir kimlik veya doğru ya da yanlış eylem yapmaktır. Yaygın olarak kullanılan eş anlamlılar etik, ilkeler, erdem ve iyiliği içerir.

DİN. Ahlak, bütün insan ilişkilerinde “iyi” (kötü) ve “doğru” (yanlış) değer yargılarının oluşturduğu bir sistem bütünüdür. 

Dini ahlakın belirgin bir özelliği yere ve zamana göre değişmeyen kalıcı kurallar koymasıdır. Dini ahlaka göre, din kitaplarında yeralan kurallar, itaat edilmesi gereken buyruklardır.

Toplumların yaşadıkları Ahlak dışı yaşamlar Din ile Ahlakın bağdaşlaşmadığı durumları gösteriyor.

Ahlakı bozukluklar,aile içi şiddet,İnfial durumlar, İnsanları kesip öldürmeler tamamen dini inaçları yoksun insanların yaşattıkları olaylardır.

Bireyin iyi, güzel ve doğru davranışlara sahip olması, kötü ve yanlış davranışlardan kaçınması yaşamını ahlaklı bir kişi olarak sürmesinin yanı sıra yaşamda mutlu ve huzurlu olmasına vesile olur. Güzel ahlaka sahip olan kişiler kötü sözden, kötülüklerden ve küfürden kaçınırlar.

İslam ahlakının temelinde Allah’ın emir ve yasakları bulunur. Ahlak, iyi davranışlarda bulunup bu davranışları huy haline getirmeyi ve kötü davranışlardan uzak kalmayı gerektirir.

 Ahlaklı insan da güzel davranışlarla kendini geliştirip kötü davranışlardan uzak durmaya çalışan insandır. İslama göre ahlak ve iman bir bütündür. Çünkü ahlaki kurallara uymak ve yasaklardan kaçınmak imann gereğidir.

Güzel ahlak insanın kendisine ve yaşadığı topluma büyük fayda verir. Toplumsal güven ve huzurun oluşması, insanların mutlu olması, kardeşçe geçinmesi, saygı, sevgi gibi olumlu neticelere sadece güzel ahlaklı kişiler sayesinde ulaşılabilir.

İnsanlara hoşgörü beslemek, merhamet etmek, yardım etmek ve paylaşmak en erdemli, en ahlaklı davranışların başında gelir. Ahlak zorunluluktan yapılacak bir kural değildir. Ahlak iyi ve güzel kalpli her insanın içinden gelir. 

İyi, ahlaklı, erdemli bir insan, Allah katında yücedir ve Allah'ın takdirini kazanır. Peygamber efendimiz de kullarına her zaman güzel ahlaklı olmayı önermiştir.

Yaşanılan olayların,küçük yaşta evlendirilen kızların katilleri kimler mi?

Din ile Ahlakı değerlerden yoksun olan kişilerdir.

Küçük yaşta kızları satan katiller aslında aileleridir.

 

Bakmadan Geçme