Depresyon ve stres dişlere zarar veriyor

Yapılan çalışmalar duygularımızın dişlerimize yansıdığını gösteriyor.
Depresif ve stresli yapıdaki kişilerin diş boyları ve dizilimi farklılaşıyor, dişler daha çabuk yaşlanıyor. Kendine cimri olan diş bakımını da ihmal ediyor. Stresin azalması dişlerin daha az aşınması anlamına geliyor. İşte dişlerimizle ilgili çarpıcı bilgiler...
Dentway Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dt. Alper Çıldır, "Diş yapısı kişinin karakter özelliklerini yansıtıyor. Özellikle köpek dişlerinin sivri ve belirgin oluşu kişinin karakterine yansıyor" diyor. Gün içinde iş yaşamındaki zorluklar, trafik ve yorgunluk gibi nedenlerle ağız içi stresi fazlalaşıyor. Stresin en önemli yansımalarından biri dişlerde görülüyor. Ağız içindeki stres çene ekleminin zarar görmesine yol açıyor. Bu tip sorunlarla karşılaşıldığında mutlaka diş hekimine başvurmak ve sorunu kontrol altına almak gerekiyor.
Tütün deforme ediyor
Alper Çıldır, "Depresyon altında olan ve yoğun stres yaşayan kişilerin dişlerinde ciddi aşınmalar oluşuyor" diyor. Bu kişilerde strese bağlı olarak ortaya çıkan gece diş gıcırdatma ve diş sıkma alışkanlıkları, dişlerde ciddi aşınmalara ve dişin koruyucu tabakasının zarar görmesine neden oluyor. Depresif insanlarda diş boylarının daha kısa olduğu ve dişlerin göreceli olarak içeriye doğru dizildiği gözleniyor. Tütün ve tütün mamullerinin fazla miktarda tüketilmesinin de dişlerde deformasyona yol açtığı belirtiliyor.
Diş bakımı önemsenmeli
Depresyonu olanlar ve stresli yapıdaki kişiler kendilerine çok özen göstermiyor ve birçok konuda cimri davranışlar sergiliyor. Kendisine karşı cömert olanlar ise dişlerine de özen gösteriyor. Tersi durumda kişilerin diş görünümlerinin kirli ve sarı renkli olduğu belirtiliyor. Bu kişilerde yoğun diş taşı problemi ile diş eti kanama şikâyetleri de bulunuyor. Çıldır, "Diş bakımını ihmal etmek tıpkı kişisel bakımı önemsememek gibi psikolojik bir sorunun göstergesidir. Depresyonun belirtileri arasında diş eti kanamaları ve bakımsız bir ağız da vardır. Ağız ve diş problemlerinin önemsenmesi gerekir" diyor.
Dişleri sıkmak diş boyunu kısaltıyor
Günümüzde diş çürüklerinden çok dişlerde hassasiyet ve aşınma gibi problemlerle karşılaşılıyor. Çürüksüz olan dişlerde çatlak ve aşınmaların ortaya çıkması diş boylarının giderek kısalmasına neden oluyor. Dişlerdeki bu deformasyonlar nedeniyle ağız yüksekliği de giderek düşüyor.
Stresli insanların dişleri daha yaşlı
Strese bağlı diş hasarları nedeniyle; kişinin kendi yaşı ile diş yaşı arasındaki açıklık giderek artıyor. Bu durumda 30-40 yaşındaki kişilerin dişlerinde, 50-60 yaşındaki kişilerin dişlerindeki gibi bir görünüm oluşuyor. Dişlerde, strese bağlı aşınmaların en aza indirilmesi için alınacak bazı önlemler, kişinin ruh ve beden sağlığını olumlu etkiliyor. Alper Çıldır, "Ağız içi gerginlik; beslenmeden spora, hayata bakış açısını değiştirmekten koruyucu plak kullanımına kadar birçok alternatifle kontrol altına alınabiliyor" diyor.

Bakmadan Geçme